Carnea de miel: de ce o consumam doar de Paste? Romania este unul dintre cei mai mari producatori de ovine din Europa

Romania este pe locul patru in Europa, dupa efectivul de ovine, insa romanii nu consuma in mod obisnuit carnea de oaie si de miel. Traditional, o singura zi pe an, de Paste, pe masa noastra se regaseste carne de miel.

Pentru romani, oaia este doar producatoare de lapte si de lana. Daca branza este la mare cautare, lana de oaie nu mai este aproape deloc folosita. Ciobanii romani exporta asadar miei in tarile arabe, acolo unde consumul de carne este mult mai crescut, dar si in Europa. Carnea mieilor romanesti este extrem de apreciata, deoarece este de buna calitate: mieii cresc la noi liberi, pe pajisti, munti si dealuri si pasc in zone nepoluate, nu sunt ingrasati cu concentrate, au greutate mai mica si nu au grasime multa.

In Romania, unele restaurante ofera specialitati din carne de berbecut, iar marile magazine au uneori si carne de miel sau oaie, insa multi clienti o evita tot timpul anului. Exceptie face masa de Paste, unde mielul este din belsug, ciorba, drob si friptura, insa acestea sunt considerate mancaruri grele, desi acelasi lucru s-ar putea spune si despre masa de Craciun, unde abunda si preparatele din porc si afumaturile.

Carne rosie este foarte bogata in proteine, iar mielul si oaia sunt surse excelente de vitamine si minerale. Dintre vitamine, acest tip de carne este o sursa excelenta de B12, dar si de vitamine B1, B2, B3 si B6, acid folic. Organele, in special ficatul, dar si carnea, contin mult fier care se absoarbe foarte usor,dar si zinc si seleniu. Un alt avantaj al carnii de miel sau oaie este ca ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. Astfel, carnea de miel este deseori neevaluata pe lista indexului glicemic datorita faptului da nu contine carbohidrati. Absenta lor permite complexului de vitamine B (care sunt regasite in carnea de miel) sa ajute la metabolizarea carbohidratilor din alte alimente. De asemenea, ofera multe antioxidante care ajuta la reducerea bolilor cardiovasculare.

Totusi, si mielul sau oaia contin o cantitate mare de acizi grasi saturati si de aceea orice tip de carne rosie, fie porc, vita sau oaie, trebuie consumata cu moderatie. Calitatea nutritiva a carnii de miel este ridicata in schimb de acidul stearic, care nu are niciun efect negativ asupra olesterolului din sange si nu ne pune in pericol sanatatea inimii. Acidul stearic este responsabil pentru efectul pozitiv resimtit, el reducand nivelul colesterolului cu 5%.

Cei mai mari producatori de carne de miel sunt astazi Australia si Noua Zeelanda, iar carnea de oaie este exportata in special din Mexic si Canada. Carnea de miel este un aliment principal in bucatariile multor tari precum Turcia, Grecia, Noua Zeelanda si tari din Orientul Mijlociu. si tarile mediteraneene consuma in mod curent acest tip de carne, iar specialistii au facut o legatura intre aceasta si faptul ca populatia are un risc mult mai scazut de boli cardio-vasculare. Din pacate, mielul este bogat si in calorii. Mai exact, doar 100 de g ajunge pana la 331 de calorii si aproape 10 g de grasimi saturate. Secretul unei alimentatii sanatoase consta insa in a asocia carnea de miel cu legume pregatite la abur sau in ulei de masline, exclus cartofi sau orez, dar si cu salate de cruditati.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.