Oamenii de siinta sustin ca in cel mult un an vom avea primele mostre de carne obtinuta in eprubeta. Productia industriala de astfel de carne, crescuta din celule stem, ar putea deschide calea consumului de carne fara a fi necesara sacrificarea animalelor. Cercetatorii olandezi sustin ca, in urmatoarele decenii, populatia lumii va creste atat de repede incat nu va mai fi suficienta hrana pentru toti. De aceea, spune ei, carnea de vita, miel sau pui „crescuta” in laborator ar putea deveni ceva normal, informeaza Daily Mail.
Oamenii de stiinta au prelevat 10.000 de celule stem de la bovine, care au fost apoi lasate sa se multiplice de mai mult de un miliard de ori pentru a produce tesutul similar muschiului de vita. Procedeul se numeste producere de carne „in vitro”. Mark Post, profesor de psihologie la Universitatea Maastricht din Olanda, a declarat ca nu vede alta cale de a se asigura necesarul de hrana in urmatoarele decenii. „Carnea in vitro va fi singura varianta ramasa”, a spus el.
„Incercam sa dovedim lumii ca se poate face un produs din aceasta si avem nevoie de o persoana curajoasa care sa fie dispusa sa guste prima din aceasta carne. Daca nu se ofera nimeni, cred ca as putea sa ma ofer eu”, a mai spus Mark Post. Profesorul Post a declarat pentru revista Scientific American ca primul burger obtinut din carne in vitro ar putea fi gata in 12 luni.
In anul 2009, oameni de stiinta de la aceeasi universitate au „crescut” carne de porc prin aceeasi metoda. Ei au admis ca produsul nu arata deosebit de apetisant, avand o nuanta cenusie si o textura asemanatoare calamarului. Si in laboratoare din New York au fost obtinute fileuri de peste folosind celule luate din tesutul muscular al carasului auriu.
Chiar daca rezultatele initiale nu sunt tocmai atragatoare din punct de vedere culinar, oamenii de stiinta sunt convinsi ca lumea se va obisnui cu astfel de carne, pentru ca nu va avea de ales. „Cand mancam un hamburger nu ne gandim ca mancam carne de vita moarta, iar cand oamenii sunt deja departe de a stii ce mananca cu adevarat, nu va fi prea greu sa accepte carnea de cultura”, a declarat un coleg al profesorului Mark Post. Consumul de carne este de asteptat sa se dubleze in 2050, datorita cresterii populatiei.
Olanda este lider mondial la productia de carne artificiala, iar guvernul a investit peste un milion si jumatate de euro in cercetare. Oamenii de stiinta implicati in proiect cred ca hamburgerul obtinut in eprubeta este doar prima etapa in revolutia alimentelor care ar putea rezolva lipsa hranei. Cercetatorii de la Universitatea din Utrecht, Olanda, au calculat ca zece celule stem initiale ar putea produce 50.000 de tone de carne in doua luni. Un studiu realizat la Universitatea Oxford spune ca acest procedeu consuma cu 35-60% mai putina energie, cu 98% mai putin teren si produce cu 80-95% mai putin efect de sera decat fermele de animale traditionale.