Sub semnatura cunoscutului istoric Ioan Hategan a aparut un volum care cuprinde toate asezarile banatene, actuale sau disparute de mult, in negura timpului. Volumul este intitulat „Dictionar istoric de asezari banatene. Sec. XI-XX. Atestari documentare si cartografice” si a fost primit cu interes de cititori.
Lume multa s-a adunat la Cercul Militar pentru a asista la lansarea celui mai recent volum aparut sub semnatura istoricului Ioan Hategan: „Dictionar istoric de asezari banatene. Sec. XI-XX. Atestari documentare si cartografice”, la editura editurile Banatul si Artpress. Este o carte de 420 de pagini care se adreseaza specialistilor, pasionatilor de istorie, celor care vor sa identifice una sau alta dintre localitatile actuale sau disparute din istoria Banatului. “Este o carte destul de tehnica si m-a mirat afluxul mare de persoane doritoare sa o aibe. Incercarea a fost sintetica, dupa 40 de ani de documentare, de a face o sinteza, de a avea localitatile actuale, formele din diverse limbi sub care a fost consemnata localitatea in timp. Sunt foarte multi cei interesati nu doar sa aiba cartea, ci si sa o rasfoiasca. Lectura este destul de dificila, localitatile sunt trecute in ordine alfabetica, cu timiteri spre denumirile sub care a aparut localitatea in trecut. “ considera autorul, Ioan Hategan.
In cazul localitatilor care, de-a lungul vremii, au disparut, se ofera forma de baza dupa care au fost cunoscute acestea, pentru ca unele asezari si-au schimbat denumirile, din motive diverse. O noutate absoluta o constituie lista tuturor asezarilor temporare – cunoscute si sub denumirile de puste sau hodai – a salaselor din zona de munte, in masura in care acestea au aparut pe hartile din secolele trecute. Lucrarea are o scurta introducere si o bibliografie selectiva, pentru ca numarul surselor consultate a fost imens, ele insele putand constitui un volum separat.
Povestea genezei volumului e foarte interesanta, iar autorul isi aminteste zambind cum …”In primavara lui 1974 seful meu de sectie de atunci, Florin Medelet, avea vreo doua volume – un dictionar istoric al localitatilor din Transilvania a lui Coriolan Suciu , pe care nu a vrut sa mi le imprumute. Asa ca am stat cate sapte ore si jumatate, timp de doua saptamani, si am facut fise, teancuri de fise. Tot ce era Banatul romanesc. Dupa care am luat cateva zeci de mii de documente medievale – in timp – si cum gaseam un sat, cum il puneam pe lista, dupa care intercalam acasa fisele. Au fost cativa ani buni care au cuprins munca de selectare, munca de inregistrare, de punere la locul potrivit a tuturor acestora. A fost o pasiune, asa ca nu mi s-a parut foarte greu, chiar daca unii mi-au spus ca e munca de chinez batran”
Pareri
Frumos…felicitari si multumirile de rigoare pentru munca depusa.
de unde se poate cumpara cartea!!! sunt interesat de ea!!!! multumesc!!
Poate cineva sa spuna de unde se poate cumpara cartea?