Casa Muhle din Timisoara se va intoarce la aspectul de altadata. Ce s-a intamplat?

TIMISOARA. Dupa ani intregi de procese, o veste buna. Proprietarii Casei Muhle din Timisoara au fost obligati de instanta sa reabiliteze cladirea si sa o readuca la aspectul de altadata.

CITESTE SI: Telenovela Castelului Huniade continua la Timisoara! Consiliul Judetean Timis NU a depus proiect pentru accesarea de fonduri europene

Anuntul a fost facut de viceprimarul Timisoarei, Dan Diaconu.

„VICTORIE! IMPREUNA AM SCRIS ISTORIE! Pentru ca de acum este deja oficial si publicat pe Portalul Instantei, Primaria Timisoara castiga definitiv si irevocabil Procesul Casa Muhle. Cu incapatanare, uneori, cu speranta, am dus la capat un demers juridic de mare importanta pentru soarta monumentelor din Romania in general. Astazi, Casa Muhle, primeste o sansa, dar mai mult decat atat scriem istorie. Este pentru prima data in Romania cand o municipalitate abordeaza astfel problema monumentelor batjocorite. Am urmarit prin tot acest proces, de la Ordonanta Presedintiala de punere in siguranta, pana la obligatia de a aduce la starea initiala monumentul, crearea unui precedent in Romania„, a scris viceprimarul Dan Diaconu pe pagina sa de socializare.

Practic, odata cu emiterea sentintei, reprezentantii Primariei vor putea urmari pas cu pas evolutia lucrarilor si chiar sa intervina, pe cheltuiala proprietarului, daca acesta nu isi respecta obligatiile.

CITESTE SI: Veste buna! 7 milioane de euro pentru reluarea navigatiei pe Bega, de la Timisoara pana la sarbi! Ce a mai ramas de facut?

„Practic Primaria va fi autorizata in cazul in care Casa Muhle nu e refacuta, sa intervina ea insasi pe cheltuiala proprietarului. Nu am luptat doar pentru Casa Muhle. ci pentru toata mostenirea istorica batjocorita a Romaniei. Asteptam motivarea instantei si apoi vom urmari pas cu pas punerea sa in practica. Nu vom ezita sa intervenim dur daca hotararea nu este pusa in aplicare. Multumesc tuturor celor implicati, juristilor, asociatiei partenere si tuturor celor care au iesit in strada si au sperat la acest deznodamant”, a incheiat viceprimarul Dan Diaconu.

Procesul privind revenirea imobilului istoric la vechiul aspect a inceput in ianuarie 2013, cand Primaria l-a actionat pe Ionel Stancu in judecata pentru ca a facut lucrari de modificare si demolare, fara autorizatie, in cazul acestei proprietati.

CITESTE SI: S-a stabilit cat vor costa biletele de tramvai, autobuz sau troleibuz la Timisoara in 2017! Cine beneficiaza de gratuitati?

Familia de romi care detine acum casa, lasata in paragina, a incercat sa o vanda Primariei Timisoara in mai multe randuri, cerand 1 milion si jumatate de euro. In ianuarie 2014 insa, primarul Nicolae Robu i-a indemnat pe consilierii locali sa voteze impotriva exercitarii dreptului de preemtiune si sa nu accepte cumpararea ei, socotind ca e mult prea scumpa. Lucru care s-a si intamplat.

Intre timp, Ionel Stancu a fost obligat sa ia masuri pentru protejarea cladirii de intemperii, acestea fiind singurele lucrari efectuate in ultimii ani la cladirea monument istoric de pe Bulevardul Mihai Viteazu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.