Casele se vor ieftini in Timisoara in 2013, cred reprezentantii agentiilor imobiliare! Vezi cu cat!

TIMISOARA. Dupa un an in care piata imobiliara din Timisoara a fost una dintre cele mai atipice din tara, cu atingerea unor praguri minime al preturilor cerute de proprietari, previziunile pentru 2013 sunt destul de incurajatoare pentru agentiile imobiliare.

Cu o valoare medie de 776 euro/metru patrat util, atinsa in luna octombrie, pretul apartamentelor din Timisoara a fost unul dintre cele mai mici din ultimii, in conditiile in care, in aceeasi perioada, valoarea medie a indicelui national al fost de 984 euro/metru patrat util.

Apartamentele cele mai ieftine din Timisoara au fost scoase la vanzare in zona Pietei Flavia, strazile adiacente bulevardului Dambovita, unde proprietarii au solicitat, in medie, 686 de euro pe metru patrat util. Cu 16% mai putin decat la inceputul anului si cu aproximativ 40% mai putin decat in 2008. in aceasta zona, pretul unui apartament vechi cu doua camere a pornit de la 30.000 euro, un apartament cu trei camere a putut fi gasit si la 40.000 euro, iar o unitate cu patru camere a fost evaluata la 55.000 euro.

La polul opus, cele mai scumpe apartamente din oras s-au scos la vanzare in zona Odobescu. Pretul mediu solicitat, 918 euro/metrul patrat util, a fost cu 13% peste pretul mediu cerut in oras. O garsoniera situata intr-un imobil vechi din aceasta zona a costat aproximativ 45.000 euro. Pretul unui apartament vechi cu doua camere a ajuns si la 57.000 euro, iar pentru o locuinta cu trei camere situata intr-un bloc nou in zona Odobescu s-a cerut chiar si 120.000 euro.

Cu cele mai multe oferte pe piata imobiliara au venit proprietarii de apartamente vechi cu doua si trei camere din zonele Lipovei, Girocului si Aradului.

Cea mai importanta tranzactie din Timisoara anului 2012, si una dintre primele patru din tara, a fost vanzarea cladirii de birouri City Business Center, din Piata 700, catre fondul sud-african de investitii NEPI, in urma careia vanzatorul Ovidiu sandor a incasat peste 90 milioane de euro. Pornind de la ideea ca motorul dezvoltarii imobiliare, programul Prima Casa, va intra intr-o perioada de stagnare, datorita faptului ca statul nu mai are resurse financiare sa-l continue ori banii se vor acorda numai pentru locuinte noi, analistii pietei imobiliare spun ca 2013 va fi un an mai prost decat 2012.

Cu siguranta se va restrange creditarea in valuta, datorita multelor restante de la banci, iar romanilor le este frica sa ia credite in lei din cauza devalorizarii monedei nationale. Acest lucru va influenta dinamica pietei imobiliare, desi in 2012 preturile au devenit mai realiste. Fluctuatiile vor fi destul de mici la apartamente, pretul caselor vor mai scadea, datorita ofertei generoase, iar chiriile se vor mentine la actualul nivel sau vor mai creste. Infiintarea unei facultati de medicina in limba franceza a pus o oarecare presiune pe nivelul chiriilor, in sensul majorarii preturilor cerute de proprietari. Dar, chiar si asa, nu prea avem ce le da studentilor straini. Chiar si azi am avut cereri si nu am avut de unde da. Cu toate acestea, ma astept la un an bun. Oricum, 2012 a fost de trei ori mai bun decat 2009, spre exemplu, ceea ce inseamna ca piata imobiliara isi revine. Sigur ca niciodata nu mai mai fi la nivelul inflationist din 2008, dar preturile se vor stabiliza, undeva, la mijlocul ecartului”, ne-a declarat Nicoleta Pop, directoarea unei agentii imobiliare din Timisoara.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.