Cat castiga absolventii dupa facultate si cat accent pune angajatorul pe diploma? Iata ce spune un studiu ARACIS

Aproape 70% dintre dintre absolventii de facultate din Romania isi gasesc un loc de munca. Dintre acestia, doua treimi  lucreaza pentru  firme din tara, o treime pentru institutii ale Uniunii europene si diferenta pentru companii din strainatate.

Aproximativ 60% dintre absolventii de studii superioare sunt angajati in firme din Romania, 30% in Uniunea Europeana si 12% in societati din afara UE, potrivit unui studiu realizat de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior.

Studiul a fost realizat in cadrul proiectului european DOCIS – Dezvoltarea unui sistem operational al Calificarilor din invatamantul superior din Romania si vizeaza integrarea absolventilor recenti de invatamant superior pe piata muncii.

Dintre absolventii inclusi in esantionul studiului, 67% sunt angajati si 26% nu au un loc de munca, aceasta categorie incluzandu-i atat pe someri, cat si pe cei aflati in afara pietei muncii din diferite motive.

Venitul lunar mediu net al unui absolvent de studii superioare din ultimii cinci ani este de 1.087 lei, mai arata autorii studiului.

De asemenea, doar 60% dintre absolventii de studii superioare care apeleaza la serviciile unei firme de recrutare sunt angajati in Romania, restul de 40% gasindu-si un loc de munca in afara tarii.

Aproape doua treimi dintre recrutori (64%) se asteapta ca peste cinci ani proportia absolventilor de studii superioare pe care ii plaseaza in firme din Uniunea Europeana sa fie mai mare, in timp ce doar 9% considera ca proportia se va reduce.

Luand in calcul eliminarea restrictiilor privind accesul romanilor pe piata muncii in interiorul Uniunii Europene, precum si tendinta persoanelor cu educatie superioara de a-si cauta un loc de munca bine platit si in care munca sa le fie apreciata, este posibil ca previziunile recrutorilor sa nu fie foarte departate de realitatea viitorului apropiat, sustin autorii studiului.

Potrivit recrutorilor, angajatorii sunt mai degraba interesati de competentele pe care le au absolventii si de experienta anterioara de lucru, si mai putin de specializarea absolvita sau de prestigiul universitatii.

Departajarea candidatilor pentru un anumit post se face in primul rand pornind de la experienta de lucru anterioara, angajatorii fiind interesati de orice tip de experienta de lucru, indiferent de specializarea sau calificarea necesare jobului anterior.

Astfel, sunt preferati cei care au lucrat inca din timpul facultatii chiar in joburi din profilul diferite sau in pozitii slab calificate, cum ar fi cea de muncitor sau de chelner ori vanzator. Pentru 76% dintre angajatori nu conteaza daca un posibil angajat are doar diploma de licenta sau are si diploma de master, 17% dintre angajatori declara ca dintre doi candidati similari l-ar angaja pe cel cu diploma de master, in timp ce 7% spun ca l-ar angaja pe cel cu diploma de licenta.

Recrutorii sunt cei mai critici cu privire la calitatea sistemului de invatamant superior, 13% dintre acestia considerand ca acesta este slab si doar 22% ca este bun.

Spre deosebire de recrutori, doar 5% dintre angajatori considera ca sistemul de invatamant superior este slab, in timp ce 29% considera ca acesta este bun. Evaluarile studentilor se situeaza intre cele ale recrutorilor si cele ale angajatorilor: un sfert dintre studenti considera ca sistemul este bun si doar putin sub 10% considera ca acesta este slab.

Cu un scor mediu de 6,2, angajatorii tind sa fie de acord cu afirmatia ca in invatamantul romanesc actual exista prea multe programe de studii. Studiul a fost facut pe 5.576 de absolventi recenti si 4.000 de angajatori, selectati din liste ale firmelor din Romania, potrivit autorilor studiului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.