Cat costa si care sunt conditiile in universitatile din strainatate? Asta vor sa afle tinerii din Timisoara dornici sa faca scoala peste hotare

TIMISOARA. Zeci de studenti si liceeni din Timisoara au luat parte la intalnirea pe care le-au propus-o cei din Liga Studentilor Romani din Strainatate. Astfel, cei dornici sa isi faca studiile la facultati de peste hotare au putut afla ce inseamna sa urmezi scoala in  SUA, Marea Britanie, Norvegia, Italia, Franta, Finlanda etc.

Caravana Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) a ajuns miercuri, 8 iunie, la Timisoara, la Universitatea de Vest.

Principalele intrebari pe care tinerii le-au adresat colegilor de la universitati de afara au vizat costurile studiilor in strainatate, dar si posibililtatile de a-si gasi un job acolo, dupa ce termina facultatea, masteratul sau doctoratul.

Nici intrebarile legate de documentele de care au nevoie la dosarul de admitere n-au fost lasate la o parte.

Unii studenti timisoreni au fost interesati de examenele lingvistice care sunt necesare pentru a fi admisi la universitatile straine. Taxele, la o universitate din SUA variaza intre 20.000 si 50.000 de dolari, dar studentii pot obtine chiar burse integrale, prin care le sunt achitate inclusiv cheltuielile de masa si cazare, a specificat unul dintre tinerii prezenti, student in State. El a mentionat ca sanse de angajare si de a duce un trai decent acolo au toti absolventii unei facultati din Statele Unite. Teofl este recunoscut la nivel international, au spus reprezentantii LSRS. Foarte importante sunt notele cu care termina studiile, dar si activitatile extrascolare in care sunt implicati.

In tarile europene, taxele sunt mai mici, de la 5 000 la 15 000 de euro, iar  unele state, precum cele nordice, acorda finantari tinerilor, care pot fi returnate integral intr-un timp indelungat, abia dupa angajare.

„Noi nu spunem ca in Romania nu se face scoala de calitate. Eu am studiat in Italia. Acolo, materia este mult mai actualizata, mai recenta: spre exemplu, am avut cursuri la care profesorii ne-au predat din tratate internationale care nici nu erau publicate inca. In al doilea rand, profesorii sunt mult mai apropiati de elevi. Daca ai o problema si o spui unui profesor, va incerca sa te ajute“, ne-a spus Adina Vinta, studenta la Universitatea din Florenta. Ea a precizat ca volumul de munca este mult mai mare acolo, iar tinerii care se decid asupra unei universitati din strainatate trebuie sa fie foarte hotarati, pentru ca nu le va fi usor.

Studentii care, prin Caravana LSRS, ofera informatii colegilor din tara ce doresc sa plece in strainatate, ii indeamna pe acestia sa-i contacteze prin intermediul site-ului caravanei (http://caravana.lsrs.ro) pentru a le putea acorda timpul necesar si toate informatiile de care au nevoie.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.