Cat de colorat e judetul Timis pe harta zonelor cu risc de inundatii, care poate revolutiona piata locuintelor?

Sute de mii de romani ar putea scapa de teama viiturilor. Romania are, in sfarsit, o harta a zonelor inundabile din intreaga tara. Zonele cu probleme sunt colorate in functie de pericolul care le paste: de la rosu, la verde.

In premiera in tara noastra, Administratia Nationala „Apele Romane” a prezentat public o harta a zonelor cu risc de inundatii din Romania. Nu e vorba de o harta generala, ci de una atat de detaliata incat puteti afla cu precizie de strada sau ulita daca sunteti in pericol sau nu. Asa incat i-ar putea scapa de cosmaruri pe cei care se tem de viituri – si in schimb ar putea sa le dea vise urate imobiliarilor care vor sa vanda terenuri sau locuinte in respectivele zone, scrie stirileprotv.ro.

237 de romani si-au pierdut vietile din cauza viiturilor in ultima jumatate de veac, majoritatea in zona Siretului, Potrivit unui raport al Institutului de Geografie al Academiei, Siretul si-a iesit din matca de 72 de ori in aceasta perioada iar 142 de oameni si-au pierdut viata in astfel de catastrofe – aproape 3 in fiecare an.

Harta poate fi consultata pe site-ul Administratiei Nationale „Apele Romane”!

Explorand harta gasim insa si localitati importante unde riscul de inundatii e foarte mare. De pilda, cele din zona Muresului si a afluentilor acestuia – Campia Turzii, Ocna Mures, Ludus, Tarnaveni. In mod previzibil, si bazinul Siretului e viu colorat pe harta. De asemenea, o parte importanta din municipiul Satu Mare e colorata in rosu. Intr-o situatie similara sunt Sibiu si Urziceni, cartierul Tudor Vladimirescu din Slatina sau orasul Nadlac. Timisul nu se afla pe aceasta lista, ceea ce inseamna ca pericolul nu este atat de mare aici. Nu se afla insa nici la capatul opus, al judetelor sigure.

O harta intocmita in 2013 de PAID, societatea care ofera asigurarile in caz de dezastre naturale, prezenta riscuri mici de expunere la inundatii pentru doar 7 din judetele Romaniei – Botosani, Harghita, Bistrita-Nasaud, Brasov, Gorj, Prahova si Buzau. Datele nu coincid neaparat cu cele din harta „Apelor Romane”.

Citeste mai mult!

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.