Cat de sanatos pot manca banatenii? In Timis, din 530.000 ha de teren arabil, se cultiva ecologic doar 17.000

Numeroase statistici arata ca populatia intelege importanta unei diete sanatoase si benefiiciile aduse, insa alimentatia zilnica nu contine legumele si fructele de care are nevoie un adult. Organismul are nevoie de o multime de elemente pentru a functiona. Toate au importanta lor, insa unele sunt de baza. Cele mai importante sunt cele care furnizeaza energie, cum sunt proteinele, lipidele, glucidele, vitaminele, mineralele si apa.

Fructele si legumele stau la baza acestor elemente, insa pentru a le obtine, trebuie sa consumam aceste produse crescute intr-un mod cat mai natural, in dezvoltarea carora sa nu se fi folosit pesticide, erbicide sau alte substante care pot dauna organismului.

Aceste legume si fructe sunt clasificate ca fiind bio. Pentru a primi aceasta clasificare legumele si fructele trebuie sa indeplineasca conditii stricte: sa fie obtinute doar din extracte de plante crescute pe pamanturi netratate chimic si din seminte nemodificate genetic.

Produsele Bio – afacere profitabila pentru toata lumea?

Sunt multe voci care spun ca una din cele mai profitabile afaceri in vremurile de criza este cea de cultivare a fructelor si a legumelor bio. Cu o investitie initiala minima  si cu ajutoarele de rigoare de la fondurile de sprijin ale statului, se pot construi adevarate imperii. Pentru o conversie de la o cultura normala la una bio se primesc 1500 de euro, daca dispuneti de o suprafata intre 0,5 si 5 hectare de teren, iar daca aveti intre 51 si 100 de hectare, puteti primi aproximativ 3500 de euro.

Tiberiu Lelescu, directorul Directiei Agricole Timis

La aceste sume, care se primesc o singura data, se adauga subventii importante, mult mai mari decat cele pentru agricultura traditionala, acordate atat de statul roman cat si de Uniunea Europeana. ”Cultura ecologica chiar este una din cele mai bune afaceri in momentul de fata. Incepand de la fondurile de sprijin, pretul produselor, pana la sanatatea celor care consuma astfel de produse”, spune Tiberiu Lelescu, directorul Directiei Agricole Timis.

De partea cealalta, producatorii sunt mai rezervati: ”Am avut un teren nefolosit, bun pentru cultivare, pe care am pus la punct un sistem intre producator si consumator. Consider ca este o afacere mai buna pentru consumator de cat pentru producator. Eu de trei ani merg numai pe investitie, e foarte mult de munca. Legumicultorii care nu cultiva bio nu au atatea pierderi ca si noi si au culturi mai mari”, spune Jivu Nelutu, producator de legume si fructe bio.

Consuma sanatos si sustine agricultura locala

Pentru cei care vor sa consume alimente sanatoase, in Timisoara exista mai multe variante. Daca doriti sa primiti in fiecare saptamana la dumneavoastra acasa legume si fructe proaspete puteti participa la programul „Consuma sanatos si sustine agricultura locala”. In cadrul programului doritorii semneaza un contract cu un producator pentru un an, iar acesta le trimite saptamanal un cos cu legume si fructe cultivate ecologic. Cosul contine o gama diversificata de produse, in cantitati diferite, care se schimba in functie de sezon, iar pretul lui este de aproximativ 170 de lei pe luna.

Mihaela Vertean, coordonatorul programului „Consuma sanatos si sustine agricultura locala”

Daca sunteti interesati de un astfel de cos, trebuie sa stiti ca pana la sfarsitul lunii februarie inca va mai puteti inscrie in proiect. Mihaela Vertean, coordonatorul programului sustine ca in viitor, in cos ar putea intra si produse de orgine animala, evident tot bio: ”In 2008 am avut primul producator, care avea 20 familii la care distribuia cosul. Acum are 180 de familii si inca doi colegi, producatori. Consumatorii au acces neconditionat la vizitarea culturilor si pot vedea cu ochii lor conditiile in care se cultiva produsele pe care le consuma. Exista si posibilitatea ca pe viitor proiectul sa se dezvolte si cu alte produse, oua, miere, branza, etc”.

Magazinele bio au mai mult produse din import

Maria Nakov, vanzatoare la Enigma, magazin cu produse bio

O alta varianta pentru consumul de alimente sanatoase o constituie magazinele specializate in vanzarea de produse bio. Insa daca doriti produse cultivate in Romania situatia se complica putin, pentru ca, in general, magazinele de acest gen importa produsele pe care le vand. Germania sau Spania sunt doar cateva dintre tarile de unde se aduc la noi grau, faina, orez sau hrisca, toate bio. „Numarul clientilor este aproximativ ca si anul trecut, eventual intr-o mica crestere. Clientii nostrii sunt de toate felurile. Incepand de la oameni care cumpara ocazional, pana la cei care folosesc numai produse bio ”, spune Maria Nakov, vanzatoare la Enigma, magazin cu produse bio.
Pe langa produsele bio, in aceste magazine gasiti o mare diversitate de produse fara aditivi chimici. In aceasta categorie intra uleiurile, condimentele, samburii, germenii, cerealele integrale, alge si diferite preparate din cereale.

Productia bio in judetul Timis

In Timis in momentul de fata sunt aproximativ 17.500  de hectare de teren pe care se cultiva bio, adica aproape 3% din suprafata arabila a judetului. 85 de gospodarii sunt declarate si certificate ca fiind bio, dintre care 53 sunt producatori si 9 procesatori de legume si fructe. Restul sunt apicultori, si procesatori de produse de origine animala.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. E greu sa te certifici bio ca producator.
    La Enigma sunt si produse romanesti. In plus au si un restaurant mic, am mancat cu 6 lei o ciorba de legume f. gustoasa.

  2. Asa bine s-au vandut produsele alea ca s-a inchis intre timp.