Cat de tare a zdruncinat pandemia de coronavirus piata imobiliara la Timisoara si in tara

TIMISOARA. In ciuda declansarii epidemiei de COVID-19, potrivit celui mai recent raport de piata realizat de Analize Imobiliare, in perioada ianuarie-martie 2020, pretentiile vanzatorilor de proprietati rezidentiale din Romania (apartamente si case) s-au majorat, in medie, cu 2,7% fata de trimestrul anterior (marja de crestere consemnata in ultimul patrar din 2019 se situa la 2,9%).

CITESTE SI: Urci si cobori doar pe unde trebuie. Regulile impuse de STPT pentru circulatia cu mijloacele de transport in comun la Timisoara 

E drept ca in 9 martie intrau in vigoare primele restrictii de calatorie, iar o saptamana mai tarziu se instituia starea de urgenta. Astfel, in perioada analizata, nu s-a putut vedea un efect insemnat asupra preturilor in imobiliare, ritmul de crestere pastrandu-se.

In primele trei luni ale anului in curs, toate marile centre regionale ale tarii cu valori medii ale apartamentelor de peste 1.000 de euro pe metru patrat util au consemnat majorari de pret la acest capitol. Astfel, locuintele din Cluj-Napoca s-au apreciat cu 4,2% in perioada analizata (pana la o medie de 1.760 de euro pe metru patrat util), cele din Bucuresti cu 4,7% (pana la 1.460 de euro pe metru patrat), cele din Timisoara cu 2,5% (pana la 1.270 de euro pe metru patrat).

Urmarind un grafic al cautarilor de apartamente si case disponibile spre vanzare, se poate observa ca inceputul lunii martie a anului in curs a adus, pe fondul epidemiei de coronavirus, o scadere a cererii de locuinte.

In ciuda acestei scaderi (cu totul de asteptat, de altfel, intr-o asemenea perioada), cererea pentru proprietati rezidentiale nu s-a prabusit, pur si simplu, cu totul.

Spre exemplu, la Timisoara, ca si in celelalte mari orase, daca intr-o perioada obisnuita existau intr-o saptamana 2000 de potentiali cumparatori, in ultimele doua saptamani din martie numarul a scazut sub 1000.

Totodata, oferta totala de proprietati rezidentiale disponibile spre vanzare, apartamente si case construite inainte de anul 2000, a cunoscut, trimestrul trecut, o scadere fata de perioada similara din 2019. La Timisoara a scazut cu 8,2%.

Potrivit datelor publicate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), in primul trimestru din 2020 au fost incheiate, la nivel national, 133.181 de vanzari de imobile. Aceasta cifra marcheaza, pe de o parte, o scadere de aproximativ 15% fata de trimestrul anterior (cand erau consemnate 157.184 de vanzari) dar, pe de alta parte, un avans de circa 14,7% fata de perioada similara din 2019 (cand erau inregistrate 116.109), conform Analize Imobiliare.

Cum luna martie a marcat, in contextul raspandirii imbolnavirilor provocate de COVID-19, intrarea Romaniei in stare de urgenta, implementarea restrictiilor de circulatie pentru populatie au afectat, in mod automat, si piata imobiliara, insa efectele acestora nu sunt, deocamdata, extrem de vizibile la nivelul activitatii de tranzactionare per ansamblu. Astfel, in cea de-a treia luna a anului au fost vandute, la nivelul intregii tari, 48.379 de imobile, cu circa 2,4% mai putin (1.192 de proprietati) fata de februarie 2020. Pe de alta parte, numarul contractelor de vanzare-cumparare incheiate la nivel national a fost, in martie 2020, cu aproximativ 8,6% mai mare (3.813 de acorduri) comparativ cu perioada similara din 2019.

Ramane de vazut cat de tare a fost zdruncinata piata imobiliara si cum a evoluat situatia in aprilie, cand specialistii vor centraliza datele si vor trage concluziile, dar vor putea face si previziuni pentru perioada de dupa pandemie.

Mai multe AICI.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Preturi foarte mari parerea mea e inacceptabil de exemplu ca un apartament cu 2 camere sa depaseasca cu mult peste 40000 de euro pentru 48 mp …strigator la cer …Sau un apartament cu 100000 de euro cu 3 camere …..Sper sa scada si mai mult si sa isi revina cu picioarele pe pamant ca momentan inca sunt in alta lume cu asa preturi mari!!!!!!!!!!!!!!! :))))

    • nu au cum sa scada preturile atata timp cat inca suntem mult sub media europeana

      • Om fi sub media europeana, dar si calitatea apartamentelor este si sa nu mai spunem de salariu. Oricum la ce calitate sunt apartamentele, majoritatea lor, e strigator la cer.

        • Ce mintiti. Acum 2 saptamani a aratat la ProTV ca Bucuresti a depasit Cluj la pretul pe mp la locuinte, acuma aruncati iar cu scoruri.

      • Si salariile in Romania sunt mult sub media europeana. Nu poti sa ai salarii de Romania si preturi la apartamente de Germania, Belgia, Franta etc. Deci ce zici tu e doar un mare bullshit! Plus caliatatea apartamentelor este mediocra spre inexistenta.

        • Sunteti toti unul mai cretini ca altul. Unu la mana, astfel de preturi (1.270 euro mp) in Timisoara sunt limita inferioara, niciunde nu se vinde pe asa mocangeala (poate doar in blocuri comuniste). In cazul meu (am asigurare pe apartament si am cerut o evaluare imobiliara, stau in apartament cu 3 camere, 71 mp, vis-a-vis de Shopping City evaluat la cca. 110.000 euro (asadar cam 1.500 euro mp si atentie e apartament facut de Ceasca, asa ca ce rahat o dati voi cu medii de 1.270 ANAListilor?)

          @Timisorean – probabil te dai timisorean doar cu nickname, ca altfel aveai in vedere adevarul de la fata locului. Preturile astea nu sunt asa de azi de ieri, ci cam constante de dinainte de 2008. Trendul anual de crestere economica a orasului a fost constant, la fel si cererea imobiliara, asa ca salturi uriase de preturi nu au existat si nu se justificau.

          @Iar restul de pe aici, visati in continuare in autismul vostru. Niciodata preturile imobiliare de aici nu vor fi identice cu cele din Poplaca sau Petrosani. Pentru ca oras mare, viitor, oportunitati, optiuni vaste, standarde.

          • Cred ca lucrezi pentru o firma de imobiliare sau ai fost destul de prost sa iti cumperi un apartament la suprapret. In unele state din SUA apartamentele sunt la acelasi pret ca si in Timisoara. Ba chiar mai mult, sunt si case la pretul ala, si in cartiere frumos amenajate, cu curte, nu ca si in Romania case lipite una de alta. Stiu o familie de Romani care si-au cumparat intr-un oras din SUA o casa intr-un cartier dragut la 80.000 de euro. Casa este cu 3 camera ( plus living, pentru numai in Romania se calculeaza livingul ca si ”camera”) plus un garaj imens ( in jur de 50 mp2) si curte. Nu e prost cine ce cere, e prost cine da.

        • Iara debitezi din gura ansulea? Un doctor sta in Eching (langa Munchen), intr-un apartament de 60 mp, care costa 300.000 E. Si nici macar nu e in oras. Si in Germanish nu exista nimic sub 200.000 cu 3 camere.

          Ma amuza totusi ca vreti proprietati nush de care dar nu sunteti dispusi sa dati mai mult de 3 foi. De ce nu te uiti si tu la o garsoniera\anexa care iti permiti?!?

          • Ai uitat sa mentionezi ca venitul mediu pe an in Germania este de 40.000 de euro, venitul mediu pe an in Romania cam cat este? Ca sa numai zicem ca Munich este cea mai scumpa parte din Germania. Compari mere cu pere si ajungi cu prune in mana. Doctorul ala probabil ca a cumparat casa cu salariul pe un an. Tu cati ani trebuie sa lucrezi in Romania pentru un apartament in Timisoara? Bai, ce mentalitate de sclavi aveti. Puneti mana pe un job ce va plateste 1000-2000 de euro si va credeti boss cand defapt platiti mai mult pe imobiliare si castigati de o suta de ori mai putin ca si dincolo. Mai stricati si piata imobiliara pentru alti pentru ca ”va permiteti”!.

      • Si salariile tot la media europeana?

  2. El Puig de Santa Maria – localitate la malul mării, lângă Valencia – Spania : ap. 2 camere – 40.00 €
    casă, 4 camere – 80.000 € !!!!!

    • Glumesti,amice!!Acolo unde zici matale,apartamente cu doua dormitoare(ca asa socotesc ei,plus sufragerie si dependinte)…sunt 80000 de euroi,MINIM !!!Verifica!!

      • Corect em am cumparat oropesa del mar cu 82700 euroi

  3. Eus dute tu si lucreaza in El Puig de Santa Maria sa vedem ca timp supravietuiesti, aventual te apuci de agricultura. Noi inca avem preturi mici fata de alte orase mai mici Europene.

  4. De ce au crescut preturile(cateva detalii clar):
    1. Vin oamenii din alte tari sau din alte localitati(au vandut acolo, au avut mosteniri etc) cu bani cash ca sa cumpere
    2. Au crescut salariile, inclusiv la stat
    3. Se iau credite la greu pe 20-30 de ani
    4. Investitorii imobiliari maresc preturile din pix nejustificat, doar pt profit in conditiile in care s-a scos impozitul la cei care lucreaza in constructii si aveau salariu peste 3000-3500 de lei parca(inclusiv la personalul de la birou). Practic le-au crescut salariile, fara sa dea ei ceva in plus. Goana dupa profit e mare si profitul e oricum exagerat, ei lucrand de cele mai multe ori cu mana de lucru slaba, adusa din alte parti ale tarii ca sa ii plateasca mai putin samd. Se folosesc toate tertipurile pt un profit maxim. Am observat la mai multi dezvoltatori ca maresc preturile dupa ce vand o anumita cota de apartamente dintr-un bloc nou sau doar ca au trecut cateva luni.

    De acord ca preturile sunt ceva mai mici fata de Europa. Cererea si oferta stabilesc pretul.
    Cautati pe google Monarch Tower Timisoara sa vedeti ce preturi au la continuarea unei cladiri abandonate de foarte multi ani.

  5. Sa clarificăm un amănunt , se vorbește în acest domeniu de ,, apartamente ,, , cotetele in jur de 40 de metrii pătrați nu au cum sa fie apartamente , ele sint exact asa cum am spus ,cotete , si costa zeci de mii de euro , mai dau vreo 15000 pe locul de parcare si le i a față ca chipurile le da gratis un tv sau o mobila de bucătărie, si clientii , a se cît fraierii , intra la credite pe zeci de ani , iar celor din domeniu , le spun , daca pot sa inteleaga , ceea ce e destul de greu , vreo 5 ani daca nu 10 preturile cad în bot , adică se vor reduce gradual , acum ceva procente , peste o lună , inca ceva , peste inca o lună,inca ceva ,pînă se vor prăbuși la vreo 35 la sută , de ce , e destul de simplu pentru cine gîndește, lipsa de cerere,bine daca ii asculți pe ei , agenții de case si apartamente,ii mai vezi si la,tv cum explică doct ca sa vezi ca doar un procent, unul si jumatate , ca asa si pe dincolo, fraților , ani de acum nu veti mai cîștigă cum a ti cîștigat, se restrînge piata , clientii , amatorii de credite , este criza economica ,globală,cum nu a mai fost vreodată,poate singurii care vor rezista vor fi ,, dezvoltatorii,, care au lucrat pe,banii lor , nu pe ai băncilor , dar aceștia sînt necuantificabili,la fel cu chiriile mai mari decit , sa spunem în Italia , si unde , intr o tara cu 2,5 milioane de oameni care cîștigă salariul minim , 250 de euro , si nici banii din vest nu vor veni, si acolo este criza , eu le dau un sfat ,celor din imobiliare , apucați va de agricultură , este unul din domeniile de perspectiva si de viitor , de imobiliare, cîțiva ani puteti uita si pe linga ei vor suferi si notarii,care au devenit milionari din comisioane aberante,singuri care rămîn, cum se spune , pe piata , sînt cei denumiți executorii, aceștia vor face angajări, va fi mult de lucru pentru ei .

  6. Vorbiți numai prostii, oameni bătrâni asemenea copiilor care spun numai lucruri trăsnite ! Imobiliarele niciodată nu vor scădea în oraşele mari.Nu vă mai amăgiți de parcă ați fi pe vremea lui Ceaşcă cand se dădea ….de pomană. A trecut „baba cu colacii”.Acum munciți de vă sar țiglele de pe casă, pentru o locuință.În occident chiriile sunt enorme, în oraşe de rangul Timişoarei ! Aici încă e ieftin ca braga ! Nu vă convine, stați la Mizil, acolo e ca şi pe gratatis !

    • Ai uitat ce s-a intamplat cu 10 ani in urma cu preturile apartamentelor in Timisoara?
      Ba ce memorie proasta au uni.

  7. Domnule Paul , iti spun ca in urmatoarea perioada vei sta mult , mult pe tușă , domeniul imobiliare este acum la ,, si altele ,, , iar preturile le ati umflat voi cu pompa ani de zile , săptămînă de săptămînă, anunt de anunt,prin anunțurile de pe diverse site uri , la fiecare nou anunț , un pret mai mare , si da , multi au pus botul , si acum dupa doua luni de stat , adica de chinuit in vastele apartamente construite si vindute de voi acum s ar muta si la 100 de km de Timișoara , doar sa stea si ei la casa , sa aiba o curte , unde sa se joace copiii lor , uita de aceasta activitate , pentru ceva mai mult timp , reprofileaza te , ca de aici , a secat izvorul ,in ultimii ani , multor români le a venit mintea la si au cumparat imobile în vest , multe mai ieftine si mai de calitate decît cele de la noi , deoarece după ce au stat cu anii pe acolo , au vazut cum se maninca treburike pe acolo , cu viata , cu democrația , cu sistemele de sănătate, cu casele si apartamentele si s au mai deșteptat, cam asa este situațiunea, eu inteleg , este greu , după anii de cîștiguri, dar asa este in afaceri , două cuvinte, ar trebui sa le reti , au fost si sint de actualitate ,si acum , si Inainte , fie ca este vorba de imobiliare , fie de porumb in piata B Cirtan , CERERE si OFERTA ,în rest sa ne vedem sănătoși.

    • Corect cerere si ofertă,calitatea constructiilor din Romania ,finisajele sunt la 50%,fata de occident.Infrastuctura locurile de parcare,trotuare nu exista,etc.Pretul corect pentru Timisoara ar fi 700-800€mp.Așa va fi pretul in 2021,pentru ca lumea nu se va mai grabi sa se bage in banci,pentru credite pentru ca nu pot,iar cei care vor lua vor migra de la apartamente la case,terenurile poate se vor scumpi,cu un 10-20%.

  8. Cat timp idiotii platesc, preturile vor ramane mari. Oricum niciunde in tara, preturile pe mp nu sunt justificate prin materiale, finisaje, calitate. Totul se construieste la 250-400 de euro, plus pretul terenului, dar pana la 1200 minim pe mp, e adaos comercial bagat aiurea din burta. Nici un dezvoltator nu o sa va dea un calcul real al constructiei, nici un agent imobiliar habar nu are ce sa spuna cand il intrebi ce anume include pretul acela exagerat. Si in plus, calitatea constructiilor a scazut dramatic, se folosesc materiale din ce in ce mai ieftine, mai proaste si mai putine, ca doar nu se vede ce este sub faianta si gresie. Iar finisaje cumparate de la Dedeman, sunt promovate ca fiind „de lux”, cand de fapt sunt luate la tona, finaluri de stoc sau cu defecte la 5 euro paletul.

    Sunt totusi curios cand are sa apara un „expert in imobiliare”, care sa spuna clar, cu calcule reale, cat este pretul real al unui imobil. In rest e plin de experti si expertize, unul mai neinformat ca altul, care tot emit scenarii false.

    • Asa zișii experți imobiliari nu exista, iar cei care se cred experți sunt duplicitari. Pe la începutul anului spuneau că o sa se scumpeasca locuințele dupa analizele lor (cand experții financiari trăgeau un semnal de alarmă de prin ian 2019 ca ne paște o criză economica) iar acum spun ca pretul locuintelor va scadea. Cert este că pretul locuintelor din Timisoara a fost crescut artificial cu complicitatea agențiilor imobiliare in goana lor după comisioane ce erau platite de asa zișii dezvoltatori si nu de clientul cumpărător.
      Piata vânzătorilor a apus, cumpărătorii vor dicta pretul si piata pentru urmatorii ani buni. In germania un dezvoltator se mulțumește cu un profit de 20-25%, in romania profiturile dezvoltatorilor au mers pana la 200-250%.

  9. intrati pe bursa ro

    sunt articole ce vorbesc de criza imobiliara si sunt economisti ce detaliaza in comenturi tot mecanismul financiar.

    Invata economie ca sa intelegi piata imobiliara.