Cat mai avem pana ramanem fara gheata in Oceanul Arctic? Gheata marina a atins un nivel record de topire

Din 1972, de cand au inceput observatiile din satelit, si pana in prezent nu s-a mai inregistrat un nivel atat de crescut al dezghetului. Specialistii cred ca acest nivel nu a mai fost atins de mai bine de 8.000 de ani.

Cartografierea ghetii marine realizata de cercetatorii de la Univeristatea din Bremen arata ca la data de 8 septembrie 2011 gheata acoperea o suprafata de 4,24 milioane de km patrati. Cea mai mica valoare inregistrata anterior a fost de 4,27 milioane de km patrati, in septembrie 2007.

Specialistii germani spun ca motivul topirii record este incalzirea globala provocata de oameni. „Pare destul de clar ca acest eveniment este o consecinta a incalzirii globale care ne afecteaza la nivel mondial. Modelele climatice indica faptul ca aceasta reducerea a ghetii este legata de incalzirea globala produsa de om. Din cauza efectului albedo (coeficientului de reflexie: gheata alba reflecta caldura soarelui in spatiu, pe cand cea mai inchisa la culoare, absorbe caldura), aceste urmari sunt mai grave in Artic,” a declarat Georg Heygster de la Universitatea din Bremen.

Gheata marina din Arctic se topeste si reingheata anual, in mod natural. Viteza acestei schimbari a crescut foarte mult in doar o generatie, uimind oamenii de stiinta. Viteza topirii este astazi de doua ori mai mare decat in 1972, inregistrand un declin de 10% la fiecare 10 ani.

Intr-un alt studiu, specialistii de la Centrul pentru stiinte Polare din carul Universitatii din Washington au analizat date si rapoarte despre aer, vant si temperatura apei marine si au observat ca volumul ghetii marine a atins un nivel minim record in 2010, urmand ca anul acesta sa stabileasca noi recorduri.

Luna trecuta, volumul acesteia era cu 62% mai scazut decat volumul maxim, inregistrat in 1979.

Daca tendintele actuale vor continua, o mare parte din regiunea Arctica va ramane fara gheata in urmatorii 30 de ani, cu 40 de ani mai repede decat se estimase initial.

Aceasta gheata din zona artica joaca un rol esential in reglementarea climei Pamantului prin reflectarea luminii solare si pastrarea temperaturilor scazute in zona polara. Consecintele au un impact dramatic la nivel mondial.

In acest an, pasajele din nord-vest si nord-est au fost lipsite de gheata, lucru care s-a mai petrecut de 2 ori in ultimii trei ani. Mai mult, este posibil ca in curand, ruta maritima din nord-est care face legatura dintre Atlantic si Pacific sa devina accesibila navelor comerciale.

Ultima oara cand regiunea arctica nu a prezentat deloc gheata in timpul verii a fost acum 125.000 de ani, in perioada interglaciara.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.