Cati asistati social au muncit in folosul comunitatii la Timisoara?

TIMISOARA. Tot mai multi timisoreni care primesc ajutoare sociale au muncit anul trecut in folosul comunitatii, sustin reprezentantii Primariei Timisoara. Potrivit legii, pentru sumele acordate ca ajutor social, una dintre persoanele apte de munca din familia beneficiara are obligatia de a presta lunar, la solicitarea primarului, munca in folosul comunitatii.

La Timisoara, beneficiarii de ajutoare sociale lucreaza impreuna cu angajatii Horticultura si cu cei de la Societatea de Piete, la curatenia in parcuri si in piete. Practic, sunt pusi sa mature aleile, sa adune hartia, sticlele de plastic, crengile, frunzele si alte deseuri de pe strazi, sa mature zapada sau sa mature si spele prin piete si sa adune deseurile din acestea.

„Pe parcursul anului trecut, au prestat ore de munca in medie 62 de persoane, lunar, iar activitatile au cuprins salubrizarea parcurilor aflate in administrarea Horticultura, respectiv salubrizarea pietelor aflate in administrarea S.C. Piete S.A.”, ne-a declarat Alina Pintilie, purtator de cuvant al Primariei Timisoara.

La un simplu calcul, putem spune ca 744 de persoane au muncit anul trecut in folosul comunitatii la Timisoara.

Potrivit legii, numarul de ore pentru munca in folosul comunitatii se stabileste dupa o anumita grila, in functie de marimea ajutorului social. Copiii sunt scutiti. Nu primesc ajutor cei care au proprietati pe numele lor, case sau terenuri sau alte bunuri ce ar putea fi valorificate.

„Numarul orelor de munca se calculeaza proportional cu cuantumul ajutorului social de care beneficiaza familia sau persoana singura, cu un tarif orar corespunzator salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, raportat la durata medie lunara a timpului de munca”, a mai spus Pintilie.

Formula de calcul a numarului de ore este urmatoarea: numarul de ore de munca = (170 ore x cuantumul ajutorului social) / Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata. Spre exemplu, o persoana singura a prestat aproximativ 27 de ore/luna, iar in cazul unei familii care a beneficiat de ajutor social numarul de ore prestat a fost de aproximativ 70 de ore/luna, mai spun reprezentantii primariei.

Conform legii, cel mai mic ajutor social este de 10 lei. In Timisoara, cea mai mica suma primita de un beneficiar, lunar, este insa de 42 de lei, in timp ce cel mai mare ajutor social este de 401 lei. Legea spune ca cel mai mare ajutor ce se poate acorda este de 527 lei, pentru 5 persoane. In cazul mai multor membri intr-o familie, pentru fiecare se adauga cate 36 de lei. Se scade din suma daca exista venituri din alocatii sau indemnizatii pentru deportati si alte situatii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.