Cati bani au scos parintii din buzunare pentru scoala online in pandemie

Parintii au cheltuit mai mult in pandemie pentru educatia copiilor, decat inaintea aparitiei COVID-19, si dau bani in continuare si pentru fondul scolii.

CITESTE SI: Se inchide traficul pe mai multe strazi la Timisoara. Se desfasoara Campionatul National de atletism pe distanta de 10 km 

O spune un studiu realizat de organizatia Salvati Copiii in luna februarie, in randul parintilor care au cel putin un copil in sistemul public de invatamant preuniversitar.

Conform sondajului, parintii au dat bani in principal pe achizitionarea de laptopuri si echipamente IT, manuale scolare, materiale igienico sanitare si alimentatie.

Aproape jumatate dintre parinti spun ca au alocat peste 5000 de lei educatiei copiilor, in conditiile in care scoala s-a desfasurat in mare parte online.

Serviciile de tip afterschool au crescut ca incidenta comparativ cu perioada dinaintea pandemiei, de la 10%, in 2018, la 20%, iar costul mediu pentru cei care au apelat la acest tip de servicii a fost de aproximativ 4200 de lei. Cheltuielile ajung insa la 6.798 de lei, dupa insumarea raspunsurilor privind cheltuieli specifice.

Achizitia de laptopuri sau tablete, telefoane mobile si alte echipamente IT se traduc intr-un cost mediu de 5800 de lei pe familie, 7 din 10 parinti spunand ca au cumparat cel putin unul dintre aceste echipamente.

De asemenea, au mai fost cheltuiti bani pe meditatii, 2500 de lei in medie, insa nu s-a renuntat nici la fondul clasei si al scolii.

Fondul scolii este o contributie obligatorie pentru 13% dintre parinti. Majoritatea celor care achita acest fond afirma ca nu primesc chitanta. In mod surprinzator, aceasta contributie a ramas, ca incidenta, la un nivel similar cu perioada pre-pandemica, in 2018 studiile Salvati Copiii estimand ca acest fond este obligatoriu pentru 13% dintre parinti„, transmit reprezentantii Salvati Copiii.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.