Cati bani intra din chirii in buzunarele Fundatiei Caritatea, ale carei imobile adapostesc institutii in Timisoara?

TIMISOARA. Sunt mai multe cladiri in Timisoara care au fost retrocedate, in anii trecuti, catre fostii proprietari, cladiri in care acum functioneaza diferite institutii si pentru care se platesc chirii care la o prima vedere sunt destul de mari.

Fundatia Caritatea, un ONG care isi are sediul in Bucuresti si care are legaturi stranse cu comunitatrea evreiasca din Romania, are in proprietate patru cladiri in Timisoara. Pentru doua dintre acestea se platesc chirii, deoarece sunt ocupate, in prezent, de institutii publice.

Este vorba de cladirea Inspectoratului Scolar Judetean Timis si cladirea Sectiei de obstetrica-ginecologie din cadrul Spitalului Municipal Timisoara, mai exact de cunoscuta clinica de pe Odobescu.

Reprezentantii Fundatiei Caritatea au fost destul de zgarciti in raspunsuri, atunci cand au fost intrebati de catre opiniatimisoarei.ro care este cuantumul acestor chirii. S-au limitat la a spune ca pretul chiriilor este inferior celui practicat pe piata libera.

Cat priveste cuantumul chiriilor cel putin o parte dintre acestea au un caracter personal/confidential si nu il putem dezvalui. Insa, va asiguram ca nivelul chiriilor este inferior celui practicat pe piata libera, aceasta avand in vedere posibilitatile limitate din sectorul public”, se arata in raspunsul oferit de Fundatia Caritatea.

Totusi, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Timis spun ca pentru aceasta cladire, situata pe bulevardul C.D. Loga se plateste o chirie de aproximativ 3.000 de euro lunar, in timp ce reprezentantii Spitalului Municipal au dezvaluit ca pentru Clinica de pe Odobescu se platesc lunar aproximativ 4.000 de euro. Banii provin de la bugetul local.

Cei 4.000 de euro care sunt platiti lunar nu reprezinta o chirie foarte mare, avand in vedere care este spatiul acolo. Sunt intre o mie si doua mii de metri patrati, iar, din cate stiu eu, pe piata libera chiria ajunge la 4 euro pe metrul patrat”, a declarat managerul Spitalului Municipal, Octavian Mazilu.

Cat priveste viitorul acestei clinici in aceeasi cladire, managerul de la Municipal spune ca nu are nicio emotie.

Avem contract valabil pentru chirie, nu avem nicio emotie”, a mai spus Mazilu.

Cei de la Fundatia Caritatea au fost intrebati, de asemenea, despre planurile de viitor pentru cladirile pe care le au in proprietate, insa raspunsul a fost de asemenea, foarte scurt.

In ceea ce priveste planurile de viitor cu imobilele in care isi desfasoara activitatea institutii publice, va putem spune ca decizia se va lua numai impreuna cu acea institutie”, se mai arata in raspunsul Fundatiei Caritatea.

Fundatia Caritatea mai detine, in Timisoara, alta doua imobile, unul dintre acestea fiind fostul Liceu de Arte Plastice pentru care in trecut s-a platit o chirie de 30.000 de euro lunar. In urma cu doi ani, primaria a decis ca nu mai poate suporta aceasta chirie, astfel ca liceul care functiona aici a fost mutat intr-o alta locatie.

Timp de peste un an cladirea a ramas goala. Au fost unele discutii pentru mutarea Liceului Lenau cu titlu provizoriu, pana la finalizarea lucrarilor la acest liceu, insa Primaria Timisoara a decis ca nu este cazul ca elevii de la Lenau sa invete aici, deoarece nu sunt conditii, iar pentru ca aceste conditii sa fie create ar fi nevoie de investitii importante. Municipalitatea nu este, insa, de acord sa cheltuie bani pentru ca elevii de la Lenau sa invete provizoriu aici, asa ca s-a gasit o alta locatie unde sa fie mutati acestia.

CITESTE SI: Elevii de la Lenau nu se mai muta in cladirea Liceului de Arte. Nicolae Robu ii trimite… la gara  

Intre timp, insa, in curtea acestei cladiri s-a amenajat o parcare provizorie privata, pana se va decide ce se va intampla cu intreaga cladire. Cel mai probabil aceasta urmeaza sa fie demolata.

CITESTE SI: Parcare privata in curtea Liceului de Arte Plastice de langa Primaria Timisoara. FOTO!

 

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.