Cati elevi au ales sa NU studieze religia in scoli si ce trebuie sa faca unitatile de invatamant pentru ei?

TIMISOARA. Prezent la Timisoara, ministrul Educatiei Nationale, Sorin Mihai Cimpeanu a declarat ca un procent de opt la suta dintre elevii din Romania nu s-au inscris la orele de religie in anul scolar 2015-2016.

In aceste conditii, inspectoratele scolare trebuie sa prezinte Ministerului Educatiei o situatie a acestor elevi, precum si ce se va intampla cu acestia, in timpul in care ceilalti colegi studiaza religia.

Sunt circa 8% dintre elevi care nu s-au inscris la ora de religie si, pana la inceputul lunii octombrie, inspectoratele scolare trebuie sa ne dea situatia exacta pentru a lua masurile care se impun pentru elevii care nu participa la orele de religie. Lucrurile stau diferit pentru elevii de la nivelul invatamantului primar, gimnazial si liceal, iar solutia trebuie sa fie adaptata pentru fiecare in parte”, a spus ministrul.

Demnitarul a aratat ca judecatorii de la Curtea Constitutionala si nu ministerul a fost cel care a decis ca elevii pot opta sau nu pentru orele de religie.

Nu este decizia ministerului, este decizia Curtii Constitutionale, iar optiunile se fac pe intreg ciclul de invatamant. In situatiile in care avem intreruperea activitatii intr-o scoala si reluarea activitatii intr-o alta scoala, atunci unitatea de invatamant trebuie sa isi refaca planul”, a mai spus ministrul.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. 8% ?!. Poate 80 % , numai de prostia asta numita religie nu le arde la elevi . Ce vreti , sa ajungem ca Statul Islamic ?. Ce dracu sa invete copii de la religie , ca Maria a nascut virgina ?.

  2. Eh cum ce sa invete? sa invete sa fie niste oite scultatoare sa nu puna intrebari , sa creada fara sa gandeasca si cel mai important biserica e reprezentanta lui „dumnezeu” pe pamant si are nevoie de bani vorba lui George Carlin intotdeauna au nevoie de bani. As putea dezvolta multe pagini pe tema asta dar ma opresc aici ca imi creste iara tensiunea.Nu pot sa cred ca inca o gramada de oameni mai pun botul la basmele astea de adormit copii.

  3. Dar cu liberi cugetatori ce fac?
    Daca eu sunt declarat asa, unde voi tine „cursurile”?

  4. De ce nu se fac orele de religie in biserici (moschei, sinagogi, temple), sambata sau duminica-evident facultativ? Fiecare cu credinta lui! Si asa sunt platiti acesti preoti de catre stat. Cate economii s-ar face! E cineva interesat? Aproape un miliard de lei ( 250 milioane de euro). In fiecare an.

  5. 8% sunt copiii a căror părinți NU au cedat presiunii „dascălilor” de a face îndoctrinare religioasă in școala si au ales sa-si supravegheze personal copilul in timpul acestor ore, deoarece școala nu oferă nici o alternativa (intenționat – desigur).