Cativa timisoreni i-au scris presedintelui Traian Basescu, dupa ce langa casele lor s-a ridicat un bloc. Ce s-a intamplat?

TIMISOARA. Mai multi timisoreni care locuiesc intr-o zona rezidentiala au trimis disperati scrisori Guvernului Romaniei, dar si presedintelui Traian Basescu, precum si Prefecturii Timis si Primariei Timisoara. Degeaba! Nu au rezolvat nimic.

Povestea lor nu este deloc complicata. In urma cu 7 ani, s-au trezit ca intre casele lor se ridica o cladire cu mai multe etaje, ei locuind intr-o zona rezidentiala, pe strada Drubeta. Blocul are 8 apartamente. S-au plans functionarilor din primarie, in conditiile in care consilierii locali aprobasera, in 2007, un proiect de hotarare care permite realizarea de locuinte colective in zone exclusiv rezidentiale, modificandu-se totodata si regimul de inaltime.

Viceprimarul Traian Stoia sustine acum ca constructorii aveau o autorizatie in anul 2006, autorizatie care le dadea dreptul sa extinda un imobil de locuinte cu regim de inaltime + parter + 2 etaje + mezanin.

„Oamenii au reclamat ca firma respectiva nu respecta niciunul din punctele proiectului pe baza caruia primaria a aprobat autorizatia de constructie. Se adreseaza Guvernului, Presedintiei, autoritatilor care trebuiau sa-si faca treaba si sa nu se ajunga la lucruri anormale. De exemplu, o hotarare a Consiliului Local din 2007 care se refera la modificarea PUG-ului cu privire la realizarea de locuinte colective in zone exclusiv rezidentiale, se modifica regimul de inaltime la subsol + demisol + parter + 2 etaje + mezanin + etaj retras. E ceva halucinant. Culmea este ca s-au efectuat controale de urgenta la primarie, a fost sesizata Institutia Prefectului Judetului Timis pentru a se dispune masurile necesare in vederea intrarii in legalitate sau atacarea in contencios administrativ a hotararii din 2007”, explica viceprimarul Traian Stoia.

Edilul sustine ca in baza hotararii din 2007 au fost emise deja 128 de autorizatii de urbanism si 10 autorizatii de constructie. In ceea ce priveste cladirea de pe strada Drubeta, receptia acesteia s-a facut fara probleme, participand la ea si un functionar din primarie, aflat acum la pensie.

„Vecinii au facut reclamatii ca le obtura lumina, s-a facut o noua masuratoare, a fost trimisa o comisie formata dintr-o persoana, care este aceeasi care a facut receptia. Mai tarziu, domnul Ciprian Silviu Cadariu (n.r. arhitectul sef al primariei) constata in 2012 ca pe toate planurile de nivel exista corecturi cu pasta care modifica cotele proiectului, modificariile nefiind asumate de proiectant prin stampila si semnatura. Cadariu mai spune ca in urma verificarii cotelor rezulta o neconcordanta intre latimea parcelei si suma cotelor pe aceeasi distanta. In final, concluzioneaza domnul arhitect sef, s-a constatat ca dimensiunile si forma de plan a constructiei nu corespund nici cu documentatia de autorizare si nici cu cladirea edificata”, precizeaza Stoia.

Viceprimarul Timisoarei sustine ca timisorenii care locuiesc pe strada Drubeta i-au scris pana si presedintelui.

„Oamenii acestia au incercat pe toate caile sa isi faca dreptate. Din 2007-2008, cand reclamau premierului Tariceanu, presedintelui Basescu si subalternilor din judet, n-au reusit sa-si faca drepatate. O sa mai faca niste demersuri in perioada imediat urmatoare sa vedem ce raspunsuri putem primi si daca putem primi, daca nu e tardiv. Oamenii au incercat si in timpul constructiei, s-au impiedicat de un functionar care spunea ca e in regula. Aici e vorba de 2 metri jumate, 4 metri, de etaje retrase, omul care a facut masuratorile nu mai lucreaza in primarie, e la pensie”, mai spune Traian Stoia.

Viceprimarul promite ca va trimite inspectorii Politiei Locala sa controleze situatia. „E mult mai inalta decat casele, ei erau scandalizati ca s-a aprobat o inaltime mult peste ceea ce permite regulamentul de urbanism”, conchide Stoia.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. 1. Si daca e la pensie, pana nu se prescrie fapta, trebuie sa raspunda pentru ce a semnat. Dar daca are dreptate si va acuza de calomnie ?
    2.” autorizatie de urbanism” nu exista.
    3. „… e vorba de 2 metri jumate”…
    4… nu va suparati, in ce limba vorbiti/scrieti ?

  2. Inteleg perfect supararea oamenilor si eu sunt bagat intre 2 bloculete . Totul , absolut totul s-a facut cu aprobarea celor din Primarie . Daca constructia respectiva nu respecta Autorizatia de Construire , DEMOLAREA !. Intr-o buna zi , cei vinovati trebuie sa plateasca .

  3. nu stiu cum blocheaza lumina o cladire linga alta cladire DAR mult mai grav de exemplu ar fi hotelul ANGELLIS pe peste drum de dedeman. a fost construit in fata unui bloc de locuinte, zeci de apartamente au vederea blocata.

  4. De ce nu intrebati acei „vecini” care sutn motivele reale. Oare pentru ca nu au primit un apartament in acel imobil? are vreo relevanta ca acei vecini se afla in diagonala cu parcela si se invecineaza doar intr-un punct? Prin urmare nu le este obturat absolut nimic. Sunt ei oare atat de altruisti incat sa finanteze un proces pentru a ajuta pe altii? are relevanta faptul ca au obligat familia de langa acest imobil sa participe intr-o sarada de prost gust, chiar daca acea familie a primit diverse beneficii de la firma constructoare si in momentul respectiv nu aveau nicio obiectie? are relevanta faptul ca cei care se afla in imobil sunt cumparatori de buna credinta si sunt hartuiti datorita intereselor personale ale unora?

    • Draga „zizi”=chiulan, motivul pentru care noi vecinii am incercat sa ne facem dreptate, este ca am crezut ca traim intr-un stat de drept, in care nimeni nu este mai presus de lege. Acest bloc s-a construit pe o autorizatie de casa, o reteta originala. Colac peste pupaza, blocul s-a construit cu 25% mai mare decat proiectul autorizat, care proiect este si el plin de falsuri. Nici o problema, primaria din acea vreme, 2006-2007, sustinea ca totul este legal. Corpul de control al guvernului ne-a trimis adresa ca certificatul de urbanism si autorizatia au fost emise nelegal. procesul verbal de receptie al blocului a fost semnat tot nelegal, pentru ca blocul nu corespunde nici macar la o singura cota cu proiectul autorizat! Noua, vecinilor din zona, blocul, cu 15 apartamente, nu cu 8 cat scrie in articol si cu trei spatii comerciale neautorizate la parter, ne priveste in curte ca in palma, ne-a rapit intimitatea si cel mai grav, ne-a scazut pretul proprietatilor noastre, tocmai ca nimeni nu vrea sa cumpere o casa la care sa se uite blocul in curte.
      Si atunci, stimata zizi, sa nu fim revoltati, sa nu ne cautam dreptatea?

      • Doamna Rodica, cum se face ca brusc primaria nu mai e inculpata (de cand e domnul Robu primar)? o coincidenta? Brusc primaria nu mai are nicio raspundere? o coincidenta ca blocul asta este cel mai mediatizat? si oare nu e si an electoral?

        • Stimabile zizi, uita-te in dosarul cauzei de la judecatorie: primaria este in continuare parata in acest proces; nu e nimic electoral aici si nici brusc.

      • Doamna Rodica parerea mea, este ca primaria nu iti rezolva absolut nimic. Eu locuiesc la bloc si in blocul nostru sunt derbaransati ilegal. Ce sa vezi Colterm nu iti da aviz favorabil de debransare daca in blocul respectiv nu s-au produs debransari inainte de 2007. Exista o H.C.L. 319/2008 privind Strategia de alimentare cu căldură a municipiului Timişoara – unde cap. 16 prevede: “ În condominiile din zonele unitare în care alimentarea cu energie termică se realizează exclusiv în sistem centralizat, nu mai sunt permise deconectările sau debranşările definitive şi instalarea de sisteme individuale de asigurare a energiei termice” şi a Regulamentului cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 91 din mai 2007 (publicat în M.O. 350 bis din 23 mai 2007),art. 249, vă informăm că: Deconectările individuale NU se pot executa în acele condominii în care nu s-au produs deconectări anterioare intrării în vigoare a prezentului regulament. Potrivit art. 45 alin. (1) lit. b) din Legea nr 325/2006 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1000 lei debransarea/deconectarea de la SACET a utilizatorului sau consumatoruluide energie termica fara respectarea dispozitiilor prezentei legi.
        In conformitate cu prevederile art.9 lit.g) din Legea serviciului public cu energie termica nr.325/2006, compartimentul energetic infintat in cadrul auroritatii administratiei publice locale, in speta in cadrul Primariei municipiului Timisoara controleaza modul de desfasurare a activitatii privind repartizarea costurilor energiei termice in condominii. Am facut sesizari peste sesizari si surpriza in octombrie 2013 apare ta tv primarul si ce spune?http://telenova.ro/stiri/2013/10/cei-care-s-au-debransat-ilegal-de-la-colterm-nu-vor-fi-sanctionati/#comment-741 „CEI CARE S-AU DEBRANSAT ILEGAL DE LA COLTERM NU VOR FI SANCTIONATI
        Au incalcat legea, insa nu vor fi sanctionati. Vorbim despre timisorenii care s-au debransat ilegal de la Colterm. Primaria si societatea de termoficare nu au bani si oameni sa faca verificari in blocuri. Cei care consuma caldura de la Colterm si sunt buni platnici, au de suferit. Vor plati mult mai multe gigacalorii.” Dar in interviu imi spune domnul primar sa nu ma nelinitesc ca pretul unei gigakalorii este numai de 252 lei!!!

  5. Articolul prezinta foarte ambiguu situatia existenta. Eu nu inteleg unde este nedreptatea despre care vorbeste Traian Stoia in cel de-al treilea citat. Cu ce au fost nedreptatiti reclamantii? Si de catre cine au fost nedreptatiti?

  6. Probabil ca functionarul aflat in pensie sa fie ZC. Asa a procedat si pe strada Casian Muntean. Aici nu s-a respectat nici o documentatie (asa cum era facuta, cu grave grseli de conceptie!). La aceasta documentatie a fost diriginte de santier (era un mare „om de afaceri” acest ZC). Din partea primariei a fost „experta” AV. Dupa initiale se recunosc si pot fi recunoscuti acesti minunati functionari , colegi ai lui Cadariu si ai fostului „mare jurist” Chira Sorin. Asa se indepliniesc sarcinile de serviciu de catre functionarii primarie Timisoara. Dl. Traian Stoia avea mare dreptate cind incepuse „epurarea”.

    • Intr-adevar functionarul primariei care a facut fraudulos receptia este acel ZC; culmea, in 2008, cand proprietarii de case familiale au reclamat ca acest bloc este mult mai mare decat proiectul autorizat, a fost trimis tot acest ZC sa faca masuratori; ia ghiciti: dupa „masuratorile” dlui ZC, proiectul este respectat! Numai ca exista rapoarte de expertiza care arata tocmai contrariul, adica blocul este mult mai inalt si mai lat, etc! Culmea, ca Directia de urbanism din 2008, sub conducerea mareata a dlui Sorin Ciurariu (dl actual arhitect sef Cadariu nu era atunci in primarie) a facut tot ce i-a stat in putinta sa musamalizeze cazul, asa au ajuns oamenii sa-si caute dreptatea la guvern, prefect si in instante!

  7. Avocatii va iau banii degeaba. Va induc in eroare si umblati pe piste gresite din cauza lor, mai exact a nestiintei lor si a necunoasterii prevederilor legislative de catre ei. Cautati Legea 50 privind autorizarea […], Articolul 24, aliniatele (1) si (2); Art. 29, aliniatul (1); Art. 31 si Art 34 aliniatul (7). Cam de aici trebuie pornita logica actiunii juridice. Altfel, se va considera ca nu este indeplinita procedura si nu va fi luata in considerare actiunea. Dar avocatii vor doar … onorarii. 🙂

  8. e plin orasul de asemenea blocuri fantoma !poate se sesizeaza cineva sa ia la verificat autorizatiile emise de primarie ,in perioada de ,,boom” imobiliar ,condusa de marele ciuhandu si acolitii care se plimba in X5 si sfideaza pe toata lumea!macar pe cele evidente ,ca nu e foarte greu …

  9. eu stiu cum arata pe acolo si nu este cum spun altii ca nu deranjeaza cu nimic,am vazut cum in fata casei omului se face cate o vila de 2 etaje si cand spun in fata case chiar este in fata casei,efectiv omul iese in curte si nu vede altceva decat spatele vilei din fata casei lui,distanta intre case este foarte mica,deci cand oamenii spun ca nu au lumina si asa mai departe stiu ei ce spun!eu nu locuiesc acolo din fericire stau la o stdrada distana,dar imi pare rau de oamenii aceia.

  10. Primaria ar putea sa verifice si locuinta „multifamiliala” de pe strada Livezilor colt cu Mircea cel Batran, care se vede din avion ca e un bloc cu apartamente!