Cautatori de comori, prinsi cu detectoare de metale intr-un sit arheologic de langa Timisoara

TIMISOARA. Prinsi pe cand cautau comori cu detectorul de metale, intr-un sit arheologic de langa Timisoara, la Remetea Mare.

CITESTE SI: ‘Dezghet’ in plina iarna la Polivalenta mica de la Timisoara. Lucrari importante la sala a carei constructie a inceput in urma cu 10 ani 

In urma controlului pe teren efectuat pe raza localitatii Remetea Mare de o echipa din cadrul Directiei Judetene pentru Cultura Timis, au fost identificate doua persoane care utilizau in perimetrul sitului arheologic, un detector de metale. Fapta lor este infractiune si se pedepseste cu pana la 3 ani de inchisoare. I-am sesizat pe colegii nostri de la Biroul de combatere a infractiunilor contra patrimoniului, de la IPJ Timis, care au deschis un dosar penal sub aspectul accesului cu detectoare de metale si utilizarea lor in zone cu patrimoniu arheologic, fara autorizarea prealabila prevazuta de lege„, a declarat Andreea Medinschi, responsabil Comunicare DJC Timis.

Cei doi au fost prinsi intr-un sit reprezentativ al primei epoci a fierului.

Utilizarea neautorizata a detectorului de metale s-a produs intr-un sit extrem de important, inscris atat in Lista Monumentelor Istorice, cat si in Repertoriul Arheologic National. Este vorba despre Gomila lui Gabor, unul din siturile reprezentative ale primei epoci a fierului (Hallstatt) si un punct arheologic deosebit de important pentru cunoasterea evului mediu timpuriu si dezvoltat de pe teritoriul Banatului de campie„, a declarat Victor Bunoiu, consilier Arheologie la Directia Judeteana pentru Cultura Timis.

Pentru fapta lor, cei doi risca intre 3 luni si 6 ani de inchisoare.

In judetul Timis exista in momentul de fata peste 200 de posesori de detectoare de metale autorizati. Acestia nu au insa permisiunea de a prospecta terenuri aflate in situri arheologice.

In plus, ei sunt obligati prin lege sa predea bunurile descoperite care pot face parte din patrimoniul cultural national, la primariile pe raza carora s-a produs descoperirea sau la Directia Judeteana pentru Cultura Timis. In 2019, au existat doar 4 astfel de cazuri.

In urma controalelor periodice desfasurate de Directia Judeteana de Cultura Timis, in colaborare cu IPJ Timis, in ultimii sapte ani, au fost identificate urmele utilizarii detectoarelor de metale in situri arheologice emblematice ale Banatului: Situl arheologic de la Cornesti-Iarcuri, Tell-ul neolitic de la Parta, Cetatea medievala Jdioara, Cetetea medievala Masloc, Asezarea si biserica fortificata de la Manastur, Tumulul funerar de la Susani – Gramurada de la Jupani, Tumul funerar de la Leucusesti. Au fost deschise cinci dosare penale.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Daca-i trimitea pe astia pe traseul centurii, nu stateam doi ani dupa arheologi