CCIA Timis in anul 2020 – evenimente, activitati, proiecte

TIMISOARA. La finalul anului, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a tras linie și și-a facut bilanțul activitatii. Astfel, deși 2020 a fost un an extrem de dificil, CCIAT a reusit sa organizeze două evenimente de imagine de mare anvergură.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat în data de 4 decembrie cea de-a 27-a ediție a Galei Excelenței în Afaceri – Topul Firmelor din Județul Timiș pentru anul 2019, organizat într-un format „altfel”, adecvat actualului context pandemic. Evenimentul a stat sub semnul unei triple aniversări – 170 de ani de la înființare prin PatentaImperială a lui Franz Josef I al Austriei, 30 de ani de la reluarea activității ca prima camerăde comerț teritorială din România postrevoluționară și 15 ani de la darea în folosință a Centrului Regional de Afaceri Timișoara. Realizat pe baza unei metodologii unice și unitare la nivel național, clasamentul pentru anul 2019 a reunit 10.974 firme care au îndeplinit criteriile de eligibilitate, dintr-un număr de 32.297 care au depus bilanţul contabil pentru exerciţiul financiar trecut. Dintre acestea, au fost evidenţiate 1.826 firme care au reuşit să se claseze pe locurile I, II şi III,structurate pe 7 domenii de activitate, grupe şi clase de mărime. Totodată, 190 firme care s-au clasat pe unul din primele trei locuri în Top, în ultimii nouă ani, au fost distinse cu Trofeul de Excelenţă. Aceste firme realizează 69% din cifra totală de afaceri ajudețului Timiș şi 54,5% din totalul numărului de salariaţi.

În vară, în data de 16 iulie, CCIAT a inaugurat Centrul Regional de Afaceri, care și-a schimbat complet înfățișarea.

Clădire emblematică a CCIA Timiș și a comunității de afaceri pe piața organizatorilor de evenimente din vestul țării, CRAFT este locul de desfășurare a numeroase evenimente de anvergură – târguri, expoziții, congrese, seminarii, întâlniri de afaceri, dar și concerte, gale și evenimente private. După finalizarea proiectului de reabilitare, CRAFT a căpătat un aspect elegant, putându-se transforma în scena ideală pentru orice decor, cu dotări moderne și o echipă de profesioniști dedicați.

În mesajul său, Președintele Eexecutiv al CCIAT, Florica CHIRIȚĂ, a vorbit despre premierele Camerei, care este prima la nivel de țară, a continuat cu date despre mersul economiei județului ce a avut doar un recul minim în perioada de stagnare din această primăvară. Chiar dacă reducerea activității în lunile din urmă a fost vizibilă, reabilitarea CRAFT a reprezentat o investiție necesară.

“Aș vrea ca pentru noi evenimentul de astăzi să reprezinte momentul “zero” al relansării economiei timișene. Principalul motiv pentru care suntem azi aici este să arătăm că economia timișeană funcționează! În această perioadă, economia timișeană nu s-a oprit, ci doar a încetinit! (….) Astăzi avem plăcerea să vă prezentăm un Centru de Afaceri modernizat, de înaltă clasă, pregătit să găzduiască orice fel de evenimente. Costurile au fost mari, dar mediul de afaceri merită cu prisosință această investiție! Criza va trece, dar depinde de noi ca afacerile să rămână în viață. Știm că nu este ușor! Cu speranță și credință, ne angajăm că vom face tot ce ne stă în putință pentru ca acest lucru să se întâmple, acționând solidar și concertat”, a spus Președintele Executiv al CCIAT.

Totodată, CCIAT a organizat programe de informare a firmelor cu privire la legislația din diferite domenii de activitate, la care au participat 170 participanți.

În 25 februarie au avut loc seminarul de instruire a angajatorilor privind modul de aplicare a noilor acte normativ edin legislația muncii, organizat în parteneriat cu Inspectoratul Teritorialde Muncă Timiş. Seminarul a fost susținut de specialiști ai ITM Timiș. Cei peste 90 de participanți au pus întrebări pe spețe concrete ce au devenit studii de caz.

În data de 4 martie, în colaborare cu Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș și Agenția pentru Protecția Mediului Timiș, a fost organizat un seminar de informare și instruire aagenților economici asupra reglementărilor din domeniul protecției mediului, cu tema:„Obligațiile legale ale agențiloreconomici în domeniul protecțieimediului. Gestionarea deșeurilor conform prevederilor legii nr. 211/2011”.

În 22 iulie membri ai CCIA Timiș au participat la webinar-ul “Managementul performanței înperioada de criză”, organizat de CCIA Arad și Institutul Kaizen România. Tematica evenimentului a fost una deosebit de actuală, în contextul crizei COVID-19, şi a făcut referirela aplicarea metodelor și tehnicilor KAIZEN, ca instrumente prin care acestea ar puteatransforma provocările întampinate în aceasta perioada, în oportunități de succes, cu efectdirect în creșterea capacității de producţie, a productivităţii și în eficientizarea fluxurilor informaţionale, respectiv a logisticii de aprovizionare şi livrare.

În 29 septembrie – Instituția Prefectului Județul și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș au marcat Ziua Internațională deConștientizare a Risipei Alimentare, printr-uneveniment de informare și conștientizare aconsumatorilor locali asupra efectelor majore, semnificative și pe termen lung, ale risipeialimentare. Scopul evenimentului a fost acela de a încuraja derularea de acțiuni de prevenire și diminuare a risipei de alimente și de încurajare adonării produselor cu termen de expirare apropiat unităților care au nevoie de susținere. Ca un rezultat concret, la inițiativa și propunerea companiilor participante, CCIAT și administrația publică locală vor sprijini înființarea în județul Timiș a unei Bănci de Alimente.

În 12 noiembrie – CCIA Timiș, Centrul Național pentru Producție și Consum Durabile și Universitatea de Vest Timișoara au participat la webinarul “Cum poate sprijini educațiavocațională tranziția către economia circulară” din cadrul Săptămânii Europene a Competențelor Profesionale VET 2020. Au fost promovate cursuri VET dezvoltate încadrul parteneriatelor strategice ale proiectelor Erasmus+ și alte proiecte care vizeazădezvoltarea de noi conținuturi de formare relevante pentru tranziția circulară și aoportunităților de a aplica în proiecte practice/situații reale la locul de muncă.

In anul 2020 au avut loc și două misiuni economice internaționale, una în Emiratele Arabe Unite în perioada 24 februarie-2 martie și una în Bosnia-Herțegovina în perioada 4-7 martie.

Totodată în 2020 au fost organizate 8 manifestări expoziționale cu 450 expozanți. Vorbim aici de Salonul Industriei Ușoare – ediția de primăvară, Salonul Industriei Ușoare – ediția de vară (ed.I), Expo-Mobila Timișoara, Salonul Industriei Ușoare – ediția de vară (ed.II), Salonul Industriei Ușoare – ediția de vară (ed.III), Festivalul micilor, Expoziția Toamnei, Salonul Industriei Ușoare – ediția de toamnă.

Tot în 2020 au avut loc întâlniri și vizite oficiale, mai exact șapte astfel de evenimente. Printre acestea amintim de vizita delegației Ambasadorului Federației Ruse în România, o vizită la CCIAT a noului Ambasador al Indiei în România și o vizită de lucru la Camera de Comerț Istanbul.

Servicii oferite de Biroul Asistență Societăți Comerciale și de Biroul Consilierului Juridic: – 2200 certificate de origine pentru export- intermedieri înfiinţări societăţi comerciale / mențiuni / consiliere- 18 avize de forță majoră.

CCIAT a organizat și cursuri de formare profesională: 42 de cursuri din care 37 cursuri acreditate ANC și 5 cursuri neacreditate, 381 cursanți din care 41 de persoane provenite din firmemembre ale CCIAT care au beneficiat de o reducere de 10%.

Camera de Comerț a finalizat anul acesta și proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și fonduri naționale alocate de la bugetul de stat. Printre acestea se numără și proiectul EBRD – „Să valorificăm piața muncii din Banat prin nevoi realiste”. În derulare se află proiectele: START SMART – Stimularea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor din Regiunea Vest, Resurse umane competitive pentru adaptarea la SNCDI în Regiunea Vest, SIA VEST – Suport pentru Inițiative Antreprenoriale, EIT CLIMATE KIC, Western Balkan Circular and Climate Innovation BEACONS, REBOOST – A Boost for Rural Lignite Regions, Initiativă Comună pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.