CCIA Timis, la Adunarea Generala a Federatiei Camerelor de Comert Dunarene

TIMISOARA. In calitatea CCIA Timis de membru fondator al Asociatiei Camerelor de Comert Dunarene (DCCA) si membru al Federatiei Camerelor de Comert Dunarene (DCCF), Presedintele Executiv al CCIA Timis, Florica CHIRITA, a participat la Adunarea Generala a DCCF gazduita de Camera de Comert Istanbul si derulata in format hibrid, in data de 30 noiembrie 2021. La eveniment au participat reprezentanti ai camerelor de comert din Austria, Bulgaria, Croatia, Germania, Serbia, Ungaria si Romania. Sedinta a fost deschisa de András Rév, Presedinte DCCF si de sekib Avdagiç, Presedintele Camerei de Comert Istanbul.

Pe ordinea de zi a Adunarii s-au aflat atat probleme organizatorice, cat si probleme de natura strategica. In prima parte a evenimentului, presedintele DCCF a facut o prezentare a situatiei financiare si a activitatii Federatiei pe 2021, evidentiind actiunile si proiectele de succes – Proiectul „European Digital Learning Network”, acordul de cooperare cu Clusterul Archenergy Ungaria, conferintele – Cargo on the Danube, Belt and Road Initiative, Danube Transnational Program, cat si activitatea in cadrul EEN, Eurochambres si Kandó Club.

A doua parte a Adunarii Generale a avut un pronuntat caracter interactiv. Principalele subiecte abordate au vizat prioritatile Federatiei pentru perioada urmatoare si identificarea de proiecte strategice in domeniile educatie, digitalizare si protectia mediului.

In acest sens, CCIAT a lansat cateva propuneri de actiuni si proiecte, dupa cum urmeaza:
– Educatie: Cooperare in sectorul IT&C intre Universitatea Politehnica Timisoara si Pannon University of Veszprém Ungaria.
– Digitalizare: Digitalizarea tuturor fluxurilor de documente – organizatii „paper free”; Cresterea adaptabilitatii angajatilor la munca la domiciliu prin cursuri si traininguri (instrumente, softuri si aplicatii online); Cresterea adaptabilitatii companiilor la munca remote prin dezvoltarea de programe dedicate si personalizate nevoilor lor; – Cooperare transfrontaliera pentru pregatirea si adaptarea resursei umane la procesul de globalizare a ofertei de munca; Organizarea de targuri si expozitii globale online.

Protectia mediului: Continuarea proiectului “Virtual Power Plant” de eficienta energetica; Organizarea de cursuri pentru administratia publica in domeniul economiei circulare – guvernanta responsabila (ex. proiect BEACONS); Proiecte comune si schimb de bune practici in domeniul Tranzitiei Juste (Coal Transition) (ex. proiect REBOOST); Educatie de mediu prin folosirea unor metode de gamification (social simulation tools); Organizarea de evenimente tip hackaton dedicate temelor de mediu locale si crearii de comunitati implicate si dornice de a gasi solutii creative (ex. Climathon/EIT Climate Kic); Identificarea temelor de inovare din strategiile de specializare inteligenta a regiunilor si sprijinirea cooperarii intre regiunile cu aceleasi prioritati; Achizitii publice si private verzi (Green Procurement) – solutii de implementare, ghiduri, instruiri.

Regiuni din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria si Romania colaboreaza, prin intermediul camerelor de comert locale, in cadrul Asociatiei Camerelor de Comert Dunarene, care a luat nastere la 30 iunie 2010, la Budapesta, pentru a sprijini membrii in identificarea de noi oportunitaţi de cooperare, facilitarea de contacte de afaceri si a schimbului constant de informaţii si bune practici. in septembrie 2019, Asociatia s-a transformat in Federatia Camerelor de Comert Dunarene, cu personalitate juridica.

Unul dintre obiectivele majore ale Federatiei il constuituie reducerea diferenţelor semnificative in dezvoltarea economica a tarilor ce sunt traversate de Dunare, de la vest la est.

***

Informatii suplimentare la tel. 0749 274 412, e-mail: [email protected], Octavian Culda – Director Dept. Programe de Dezvoltare, Finantare si Consultanta.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.