CCIAT si-a desemnat castigatorii, in competitia de idei inovative ClimateLaunchPad, la Timisoara

TIMISOARA. Finala competitiei de idei ClimateLauchPad a avut loc la Timisoara. Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, in calitate de partener oficial in Romania al Programului ClimateKIC a organizat evenimentul, la care au participat nu mai putin de 7 echipe.

„Proiectul se deruleaza simultan in 35 de tari din intreaga lume. Competitia se deruleaza individual in fiecare tara si ne vom intalni cu totii pentru finala din Cipru. Astazi am ales cei trei castigatori, cele trei idei care ne vor reprezenta ca si tara in finala din luna octombrie din Cipru. Ceea ce am vazut marti a fost finalul a doua luni de munca, participantii s-au inscris cu o aplicatie, in jur de 30 in toata tara, am selectat opt dintre ele si au participat la cursuri intensive, doua zile cu traineri internationali specializati in probleme climatice, in timpul celor doua zilei ei si-au definitivat business-planul, si-au definitivat prezentare. Prezentarile au un format unitar, in fiecare tara practic se folosesc acelasi format de slide-uri tocmai pentru a fi mai usoara jurizarea si a fi alese cele mai bune idei mergand toti pe aceleasi reguli”, a spus Cristina Badulescu, organizator din partea CCIAT.

Scopul competitiei este de a atrage potentialul de tehnologii inovative din Europa si de a crea oportunitati in vederea atenuarii efectelor schimbarilor climatice.

La Timisoara 7 echipe si-au prezentat ideile si au participat, intre 19 si 20 iunie 2017, la un bootcamp intensiv, la sediul CCIAT. Iar cea mai buna echipa va ajunge la finala internationala a competitiei.

„Este foarte important sa sti cum sa-ti prezinti un produs, este mult mai important decat calitatea produsului in sine. Ceea ce ne-a oferit proiectul prin Camera de Comert este acest plus de valoare pe care l-am adaugat unui produs inovativ creat pe bancile Universitatii de Stiinte Agricole din Timisoara. Este vorba despre un proces de biorafinare a plantelor si al zaharurilor, astfel incat planta este considerata cea mai verde si ecologica baterie care acumuleaza energie solara si apoi, prin biorafinarie noi transformam aceasta energie in diferite produse bioproduse si produse biochimice si care sunt purtatori de energie pot fi folosite in diferite sectoare, cum este in principal domeniul energiei regenerabile prin biocombustibil. Partea originala este ca este un proces versatil si este dependent de piata, adica daca piata cere la un moment dat un produs, acest proces se poate directiona spre acest sector de piata”, a spus Teodor Vintila, castigatorul marelui premiu cu proiectul Sweet Circular Refinery.

Finala europeana a competitiei de idei va avea loc in Cipru, iar concurentii din top 3 vior avea ocazia sa isi prezinte proiectele la nivel international si sa intre in competitia pentru castigarea unei prime de investitii in afacerea loc. Locul I va primi 10 mii de euro, locul II – 5000, iar locul III – 2.500 de euro.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.