CCR ar putea lua o DECIZIE marti, in privinta Referendumului! VEZI toate SCENARIILE posibile!

Se valideaza sau nu? Soarta politica a Romaniei ar putea fi transat marti, cand Curtea Constitutionala se reuneste pentru a lua o decizie cu privire la validitatea referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu. In ciuda asteptarilor, este posibil ca CCR sa nu ofere un verdict clar, fiind plauzibile mai multe scenarii cu privire la deznodamantul zilei de marti, scrie realitatea.net.

SCENARIUL 1

Curtea Constitutionala ar putea lua decizia de a valida referendumul din 29 iulie, in baza listelor electorale actualizate puse la dispozitie de MAI, desi prezenta la urne nu a atins conditia de cvorum de 50% plus 1 conform listelor electorale in baza carora s-a desfasurat consultarea populara. Consecinta ar fi demiterea presedintelui Traian Basescu si organizarea de alegeri prezidentiale anticipate, in maxim 90 de zile.

SCENARIUL 2

CCR ar putea insa lua decizia de a invalida referendumul, verdict care l-ar aduce pe Traian Basescu inapoi la Cotroceni. in aceasta situatie, este de presupus ca lupta politica intre USL si Basescu va continua pana la alegerile prezidentiale la termen, ce vor avea loc in 2014. Atat Traian Basescu cat si Victor Ponta au vorbit despre posibilitatea unei coabitari, insa fiecare a impus un set de conditii, exprimandu-si rezervele ca o intelegere va fi posibila.

USL ar putea insa ingreuna reinstalarea lui Basescu la Cotroceni, daca Parlamentul ar amana sa se reuneasca pentru a lua act de decizia Curtii, fapt ce ar prelungi interimatul lui Crin Antonescu. O alta tactica la care ar putea apela USL pentru nu astepta pana in 2014 ar fi reluarea proceduri parlamentare de suspendare care, odata adoptata, ar presupune organizarea unui nou referendum de demitere a lui Basescu. Scenariul a fost invocat de ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Dan sova, insa social-democratul a fost rezervat cu privire la demararea acestui plan.

SCENARIUL 3

In lipsa unui consens, judecatorii constitutionali ar putea amana din nou o decizie privind referendumul. In aceste conditii, Crin Antonescu ar ramane presedinte interimar, iar Traian Basescu presedinte suspendat.

SCENARIUL 4

O alta situatie posibila ar fi ca CCR sa ofere o decizie ambigua, interpretabila, sau o decizie adoptata cu 5 voturi la 4, in loc de 6 la 3, decizie care sa fie clarificata de Parlament. In conditiile in care, in Legislativ, majoritatea apartine USL, este de presupus ca o astfel de hotarare ar duce, intr-un final, la demiterea lui Traian Basescu.

SCENARIUL  5

Un alt scenariu, mai putin plauzibil, invocat de europarlamentarul PDL Cristian Preda, este ca, in cazul in care CCR ar adopta o decizie cu 5 la 4, ce nu ar fi recunoscuta de partile implicate, sa se ajunga la arbitraj din exterior, rolul de arbitru putand fi jucat de Comisia de la Venetia, ce ar putea fi defavorabila USL. „Ph. Gordon, emisarul dnei Clinton, a spus de mai multe ori in vizita sa de la Bucuresti ca, in conditiile exacerbarii partizanatului intern, Comisia de la Venetia ar putea juca rolul unui «tert care valideaza». E foarte posibil ca experienta Comisiei de la Venetia si ajutorul pe care l-ar putea acorda aceasta Curtii Constitutionale din Romania sa fi figurat pe agenda discutiilor lui Gordon cu Basescu, Ponta si Antonescu. Declaratiile presedintelui interimar de vineri seara sugereaza insa dezacordul sau major cu emisarul american in tot ceea ce priveste referendumul”, apreciaza Preda.

Potrivit acestuia, o eventuala consultare a Comisiei de la Venetia ar da un rezultat defavorabil punctului de vedere al lui Antonescu: „Precedente existente in alte Curti constitutionale din Europa ar impinge foarte probabil Comisia de la Venetia sa considere ca o decizie a CC de invalidare cu 5 la 4 e legitima, fiindca ea indica in chip indubitabil ca mai lipsesc doua voturi pentru a valida consultarea referendar”.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.