Ce amenzi au fost de fapt declarate neconstitutionale. Nu toata lumea isi va putea recupera banii

Cu doar cateva zile inainte sa expire starea de urgenta, Curtea Constitutionala a decis ca ordonanta prin care guvernul a marit amenzile in ultima luna, pana la 20.000 de lei, este neconstitutionala.

Decizia judecatorilor CCR nu anuleaza insa automat aceste sanctiuni date celor care nu au respectat prevederile ordonantelor militare. Cei care le-au primit, trebuie sa le conteste in instanta.

De la inceputul starii de urgenta au fost date peste 300.000 de amenzi, in valoare de aproximativ 120 de milioane de euro.

Atentie, neconstitutionale sunt doar acele amenzi cu valoarea cuprinsa intre 2.000 si 20.000 de lei, care s-au dat de la 1 aprilie pana acum, prin ordonanta de urgenta a guvernului.

Cele date de la instituirea starii de urgenta, de pe 16 martie pana pe 1 aprilie, cu valoarea cuprinsa intre 100 si 5.000 de lei, raman valabile.

Amenzile platite deja nu mai pot fi contestate

Pentru anularea amenzilor neplatite si primite dupa data de 1 aprilie, trebuie deschis proces in instanta. Asta dupa publicarea deciziei CCR in Monitorul Oficial.

Amenzile pot fi contestate in instanta intr-un termen de maximum 15 zile de la ridicarea starii de urgenta, adica, cel mai probabil, pana pe 30 mai.

Statul a dat, pana acum, 310.000 de amenzi in valoare totala de 120 de milioane de euro. Deci, media este de 2.000 de lei per amenda. Politia poate da in continuare amenzi, pana pe 15 mai, dar numai cu sume cuprinse intre 100 si 5.000 de lei.

Avocatul Poporului a contestat OUG la CCR

Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constitutionala odonanta de urgenta prin care amenzile pentru cei care ieseau din case fara motiv au fost marite pana la 20.000 de lei. Ordonanta a fost emisa de Guvern pe 26 martie si a intrat in vigoare pe 1 aprilie. Pana atunci, amenzile erau mult mai mici dar din acea zi politistii au dat amenzi cuprinse intre 2.000 si 20.000 de lei.

Augustin Zegrean, fost presedinte CCR: Aceasta decizie are efecte in urma publicarii in Monitorul oficial. Ordonanta prin care s-au stabilit amenzile acestea cat a durat starea de urgenta nu mai pot fi aplicate. Pana cand decizia se publica in Monitorul Oficial pot sa aplice in continuare amenzi pentru ca legea nu este desfiintata.

In fata Curtii Constitutionale, reprezentanta Avocatului Poporului a spus ca aceasta ordonanta incalca principiul securitatii juridice, pentru ca nu are avizul Consiliului Economic si Social.

Mai multe AICI.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.