Desi au avut sperante mari in recorectarea lucrarilor, avand in vedere ca peste 80.000 de elevi au depus contestatii, numarul absolventilor de liceu cu diploma de bacalaureat nu s-a marit considerabil in urma rezolvarii contestatiilor. Astfel, rata de promovare a ramas sub 50%, iar numarul de elevi care nu au reusit sa treaca „examenul maturitatii” depaseste 100.000.
Luand in considerare numarul de locuri de munca vacante din aceasta perioada, mai putin de un elev din 10 ar reusi sa se angajeze pe un job fara studii superioare.
In acest an avem de-a face cu un paradox pe piata muncii. Daca in anii anteriori o generatie intreaga de absolventi de facultate nu avea unde sa se angajeze pe o piata a muncii care nu crea suficiente locuri de munca pentru cati absolventi ieseau de pe bancile scolii, in 2011 situatia s-a schimbat – este nevoie de joburi pentru absolventi de liceu fara diploma de bacalaureat.
Daca luam in considerare ca mai mult de 100.000 de elevi au picat bacalaureatul si nu se pot inscrie la facultate si daca acestia si-ar cauta un loc de munca imediat, ar avea de asteptat mult si bine.
Oferta de joburi vacante pe care angajatorii au inregistrat-o in aceasta saptamana la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) nu depaseste 10.000 de locuri de munca, din care putin peste 9.000 se adreseaza absolventilor de studii medii sau muncitorilor necalificati.
Cei mai multi dintre absolventii de liceu, care nu au reusit sa-si ia si diploma, se pot angaja ca lucratori in industria textila, unde exista peste 1.200 de joburi vacante, vanzatori – peste 600 de joburi sau ca paznici – peste 500 de oferte de angajare.
Alte locuri de munca pentru tinerii care vor sa se angajeze imediat mai sunt in call-centere – 160 de posturi, pentru agenti de vanzari – 145, bucatari – 82 sau chelneri – 96 de posturi disponibile.
250 de lei, ajutorul de somaj pentru absolventi
In cazul in care cei care nu au reusit sa-si definitiveze studiile liceale cu diploma de bacalaureat vor sa se pregateasca pentru viitoarele sesiuni, dar vor sa castige si un ban de buzunar, statul le ofera posibilitatea de a se inregistra ca someri, pentru un ajutor de 250 de lei pe luna.
Pentru a primi ajutorul de somaj, absolventii trebuie sa se inregistreze la Agentia judeteana de care apartin in maximum 60 de zile de la terminarea studiilor, in caz contrar pierzind dreptul. Indemnizatia se acorda timp de 6 luni. In cazul in care beneficiarii reusesc sa treaca examenul de bacalaureat si, ulterior, se inscriu la facultate, ajutorul se suspenda incepand cu 1 octombrie.
Dosarul care se depune la AJOFM trebuie sa contina actul dem identitate, original si copie, adeverinta prin care se demonstreaza data la care au fost finalizate studiile, copie si original, certificat de casatorie sau de divort, daca este cazul, certificat de nastere (copie si original) si adeverinta de la medicul de familie cu mentiunea “apt munca”.
Patronii beneficiaza de scutiri fiscale daca anagajeaza absolventi
Pentru a incuraja patronii sa angajeze absolventi de liceu sau de facultate, statul acorda o scutire pe un an de la plata contributiilor sociale pentru salariile acestora, precum si stimulente cuprinse intre 500 si 750 de lei pe luna pentru fiecare angajat, in functiile de studiile absolvite.
In schimb, angajatorii trebuie sa mentina tinerii incadrati pentru o perioada de minimum 3 ani, ceea ce pentru multi dintre ei este descurajator, in conditiile in care majoritatea absolventilor au cunostrinte teoretice, nu si practice.