Ce are de ascuns Primaria Timisoara? A secretizat documentele care au stat la baza eliberarii autorizatiei de constructie pentru noul Acvariu din Piata 700

TIMISOARA. Promisiunea electorala a primarului Nicolae Robu ce viza demolarea “acvariului” de sticla din Piata Victoriei si mutarea traverselor de fier intr-o alta zona a orasului tinde sa ajunga in atentia organelor de cercetare penala, dupa ce Primaria Timisoara a decis sa secretizeze toate avizele care au stat la baza autorizarii noului “Acvariu” ce se ridica vertiginos in Piata 700.

Au fost negocieri extrem de grele cu niste firme care-si vad interesele, pentru ca au beneficii de pe urma afacerilor din zona, si tin cont mai putin de ceea ce noi ca administratie locala ne dorim. Ma uit la prezent si la viitor, de trecut sa se ocupe istoricii”, spunea Robu in urma negocierilor din toamna anului trecut, cand proprietarii constructiei din Piata Victoriei au acceptat sa-si demoleze spatiile comerciale din buricul targului in schimbul a trei terenuri ce apartineau municipalitatii.

Inca de atunci existau suspiciuni ca SC Al Fer Crom Design SRL si SC Art SRL Timisoara ar putea fi privilegiate in raport cu administratia locala, intrucat l-au ajutat pe primul gospodar al urbei sa-si puna in aplicare una dintre cele mai riscante promisiuni electorale, iar timpul pare sa confirme aceste banuieli.

Noul “acvariu” din Piata 700 prinde contur pe zi ce trece, lucrarile de montare a traverselor de metal pe terenul de 1.253 de metri patrati sunt in toi, insa documentele care au stat la baza eliberarii autorizatiei de constructie nr. 576/21.05.2013 au fost atat de „securizate”, incat pot ajunge la ele doar posesorii de certificate ORNISS (Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat). Cel putin asa lasa sa se inteleaga specialistii Serviciului de Autorizare si Control Constructii din cadrul Primariei Timisoara, care spun raspicat ca eliberarea unor copii dupa respectivele documente se poate face doar la solicitarea unei instante de judecata.

In situatia in care o autorizatie de constructie si documentele aferente este necesara intr-o actiune inregistrata pe rolul instantelor de judecata, eliberarea acestora se poate face numai la prezentarea solicitarii din partea instantei”, a raspuns arhitectul Emilian Sorin Ciurariu unei cereri din partea Opiniei Timisoarei ce viza actele care au stat la baza emiterii certificatului de urbanism nr 97/22.01.2013, beneficiar SC Art SRL si autorizatiei de construire nr. 576/21.05.2013, beneficiar SC Art SRL.

Potrivit art. 7, alin. 21 si alin. 22 din Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata si actualizata: <Autorizatia de construire si anexele acesteia au caracter public si se pun la dispozitia publicului spre informare pe pagina proprie de internet a autoritatii administratiei publice emitente sau prin afisare la sediul acesteia, dupa caz. In aplicarea prevederilor alin. 21, autoritatile au obligatia de a respecta restrictiile impuse de legislatia in vigoare in legatura cu secretul comercial si industrial, proprietatea intelectuala, protejarea interesului public si privat, precum si fara a se aduce atingere garantarii si protejarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor fizice cu privire la dreptul la viata intima, familiala ori privata, potrivit legii>”, mai spun reprezentantii Primariei Timisoara in raspunsul la cele doua solicitari de informatii, din 18.07.2013 si 14.08.2013, depuse de opiniatimisoarei.ro in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

Da click AICI si AICI ca sa vezi raspunsurile date de Primaria Timisoara la solicitarile redactiei opiniatimisoarei.ro!

In fata acestui refuz explicit de a pune la dispozitia opiniei publice avizele care au stat la baza autorizarii constructiei din Piata 700, se pune intrebarea fireasca: de ce protejeaza Primaria Timisoara interesele unei firme private si ce se ascunde in spatele acestei secretizari a documentelor noului acvariu?

Tinand cont ca aceasta cerere vizeaza un imobil de pe domeniul public al orasului, dupa un schimb in care s-au folosit bani publici, nu mai poate fi vorba despre ascunderea elementelor care fundamenteaza autorizatia de construire. De fapt, suntem in fata unei metode prin care se protejeaza abuzurile administratiei locale si, daca nu vorbim despre o infractiune, putem invoca cel putin un exces de putere al celor ce conduc temporar Timisoara”, considera avocata Carmen Obarsanu, care ne-a recomandat sa ne adresam instantelor de judecata pentru desecretizarea dosarului “Acvariul 2”.

Pe de alta parte, specialistii in constructii sunt de parere ca, prin secretizarea actelor care au stat la baza autorizarii noii constructii din Piata 700, se incearca ascunderea unui posibil favor administrativ aflat in zona penalului.

Constructia din Piata 700 a inceput sa se ridice foarte repede de la emiterea autorizatiei de construire, ceea ce inseamna ca s-a trecut cu vederea descarcarea de sarcina arheologica a terenului. Este posibil ca din dosarul de autorizare sa lipseasca certificatul de descarcare de sarcina arheologica, ceea ce constituie infractiune. Tinand cont ca zona in care se construieste face parte dintr-un areal cu mari bogatii de patrimoniu, descarcarea arheologica era obligatorie. Pe-acolo a trecut sistemul de fortificatie al Timisoarei si, dupa cum s-a dovedit in cazul celorlalte constructii din Piata 700, subsolul poate ascunde vestigii extrem de importante pentru istoria locala si nationala. Chiar luna trecuta, pe santierul unei noi cladiri de birouri din City Business Center s-a descoperit un stavilar folosit in cadrul sistemului de aparare in jurul Bastionului, construit in secolul al XVIII-lea de administratia habsburgica. In practica generala, in cazul unei descoperiri arheologice, lucrarile de constructie se opresc, vin arheologii de la Muzeul Banatului cu lopatica si peria, cerceteaza terenul cu grija in cautarea altor vestigii istorice, elaboreaza documentatia aferenta conservarii si protejarii eventualelor urme descoperite si doar ulterior se da avizul pentru continuarea lucrarii. Semneaza acel certificat de descarcare de sarcina arheologica! In cazul pietei la care va referiti nu cred ca s-a procedat asa, deoarece totul a mers foarte rapid, constructia e deja sus. Descarcarea arheologica poate dura si sase luni, rastimp in care tot santierul este blocat”, ne-a declarat un constructor din Timisoara care a efectuat mai multe lucrari de constructie in zone protejate de lege.

Conform legislatiei in vigoare, “efectuarea oricaror lucrari care pot afecta siturile arheologice, in absenta certificatului de descarcare de sarcina arheologica, se considera distrugere a monumentelor istorice si se pedepseşte potrivit prevederilor legii penale” (art. 25 din OG nr. 43 din 30 ianuarie 2000). De asemenea, acelasi act legislativ stipuleaza ca nerespectarea avizului Ministerului Culturii si Cultelor sau emiterea autorizatiei de construire in absenta acestui aviz pentru lucrarile de construire sau de desfiintare din zonele cu patrimoniu arheologic reperat, se sanctioneaza cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei. (Vezi mai jos FOTO cu harti ce contin locurile unde se gasesc vestigii istorice ale vechilor fortificatii si ziduri de aparare ale Timisoarei!)

Este evident ca nu a existat niciun certificat de descarcare de sarcina arheologica inainte de inceperea lucrarilor in zona Pietei 700 si că nici nu a existat timpul fizic necesar parcurgerii tuturor etapelor preliminare acestuia: raport de sapaturi, aviz consultativ al Comisiei Nationale de Arheologie etc. In aceste conditii, nu putem concluziona decat ca legea a fost incalcata in mod flagrant, iar prejudiciul adus patrimoniului istoric al orasului poate fi unul inestimabil”, considera unul dintre specialistii de la Muzeul Banatului.

Sa mai spunem ca, in conformitate cu art. 217 Cod Penal, “distrugerea, degradarea ori aducerea in stare de neintrebuintare a unui bun apartinand altuia sau impiedicarea luarii masurilor de conservare ori de salvare a unui astfel de bun, precum si inlaturarea masurilor luate, se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la trei ani sau cu amenda. In cazul in care bunul are deosebita valoare artistica, stiintifica, istorica, lingvistica sau o alta asemenea valoare, pedeapsa este de la unu la 10 ani”…

FOTO: Virgil Simonescu

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. incep sa cred ca la primaria timisoara s-a instaurat o mafie care face ce doreste in orasul asta! iar in consiliul local sunt 27 de papitoi care au fost redusi la tacere cu plicul! sa va fie rusine! daca ar sti ce se petrece in orasul asta sub comanda aradeanului Robu, contele Eugeniu de Savoya s-ar rascoli in pamant

  2. Sunt de aceeasi parere.Functionarii publici (unii)fosti slugi ai administratiei Ciuhandu au devenit mai slugi ai administratiei Robu.Iata de ce nu s-a facut nici-o schimbare la Primaria Timisoara.Traiasca incompetenta ce poate fi manevrata.Dar daca si cei ce manevreaza sunt tot incompetenti?

  3. Solicitati in instanta prezentarea documentatiei daca vreti sa aratati ca sunteti jurnalisti corecti si vreti sa stabiliti adevarul.

    • Exact. Foarte corect explicat.

  4. ce secrete comerciale ascunde Azgur asta, ca primaria se face de rusine tinand dosarul la secret? ca nu exista certificat de descarcare arheologica, asta e clar! probabil ca baietii si-au facut calcule, platesc amenda, dar dau drumul la magazine mai devreme! castigatori, ei, plus Robu care vad ca le tine spatele

  5. Pentru cei care nu stiu, din 2005 si pana in prezent Gaivoronski si Sandor au demolat tot ce le-a iesit in cale la Modatim, fara sa le pese de nimic. Probabil si acum vor face la fel cu ecluza Timisoarei daca nu se iau masuri rapid. Acestor indivizi sa le fie clar un lucru: Istoria Timisoarei nu apartine nici familiei Gaivoronski, nici familiei Sandor, ci timisorenilor. Acesti 2 numiti mai sus ar trebui pusi sa plateasca daune pentru prejudiciul creat. De ce nu se autosesizeaza Ordinul Arhitectilor (retoric) ? Pentru ca Gaivoronski este presedintele filialei?????

    • aici trebuie sa ne intrebam si ce fac istoricii Timisoarei, in afara de betii crunte pe unde apuca!!! Drasoveanu si ceilalti de ce nu ies public sa spuna ca arhitectii corupti „se pisa” pe vestigiile de sute de ani ale Timisoarei? Cu alte cuvinte, nu doar arhitectii sunt cei care au luat istoria orasului la misto, ci e o complicitate generala

    • nu esti la curent cu informatii importante care au legatura cu ce afirmi. sub toate cladirile modatim, tot ce s-a gasit a primit aviz de la patrimoniu, legal. in parcarea din fata de la finante s-a gasit si ceva cu adevarat valoros, care acum zace in fata muzeului in centru fara sa fie protejata sau pusa in valoare. sandor si gaivoronschi in schimv vor proteja ecluza descoperita pentru ca ei si lumea implicata in proiectul ista a inteles valoarea ei, si mai mult de atat o vor lasa libera ochilui timisorenilor, incluziv al tau, ca sa nu mai faci afirmatii nefondate pe viitor. te cred ca peste tot unde lucrurile merg, noi romanii tindem sa fim suspuiciosi ca prea merg bine, dar trebuie sa fim si informati inainte de a emite pareri asa, aiurea. numai de bine!

      • nu complicati discutia! aici vorbim despre un certificat de descarcare de sarcina arheologica, pe care protejatul lui Robu, patronul vitrinei de sticla din 700, nu-l are

  6. dosarul autorizarii mallului de sticla din 700, un nou schelet penal in dulapul cu afaceri necurate ale mult-vopsitului primar al timisoarei Nic Slave

  7. Cum se face ca noul acvariu E MULT MAI MARE decat cel vechi?!