Ce au scos la iveala verificarile chimice din ‘blocul mortii’ de la Timisoara? Substantele folosite de firma de deratizare in imobilul in care 2 copii si mama unuia dintre ei au murit

TIMISOARA. Verificari chimice amanuntite s-au facut si continua sa se faca la ‘blocul mortii’ din Complexul Studentesc, unde doi copii si mama unuia dintre ei au pierit in ultimele zile, iar alti 6 oameni, intre care 3 copii, au fost internati in spital, cu suspiciune de intoxicare.

UPDATE: A fost retinut patronul firmei de deratizare din Blocul Mortii la Timisoara 

UPDATE: Inca un bloc evacuat la Timisoara, dupa cel in care au pierit 2 copii si o mama, in Complexul Studentesc. Ce au descoperit autoritatile 

UPDATE: Minut cu minut, medicii, pompierii si politistii explica povestea cutremuratoare a tragediei din Blocul Mortii de la Timisoara, unde au pierit 2 copii si o mama, dupa o operatiune de deratizare. Inca un imobil ar putea fi evacuat. Video 

UPDATE: Substante extrem de toxice in apartamentele de langa cele in care au pierit copiii si mama in Blocul Mortii de la Timisoara? 

CITESTE SI: Cercetari chimice in alte doua imobile din Timisoara, dupa tragedia din Complexul Studentesc, unde doi copii si mama unuia dintre ei a murit. Un club si un restaurant, verificate. Foto

CITESTE SI: Alerta la Timisoara, dupa o tragedie teribila in Complexul Studentesc. Doi copii si mama unuia dintre ei morti. Alti 6 oameni, intre care 3 copii, in spital. Sunt toti din acelasi bloc 

Zona a fost izolata si s-a procedat la o ampla mobilizare a pompierilor, politistilor si reprezentantilor DSP Timis.

Dupa evacuarea tutuor locatarilor din imobilul de pe strada Mioritei 8, echipa de cercetare chimica, bacteriologica, radiologica si nucleara au facut masuratori la toate nivelele si in toate apartamentele pentru a se vedea ce substante au fost folosite de catre firma de deratizare care a efectuat o operatiune in imobil in cursul zilei de vineri.

La alte 2 locatii la care s-a efectuat deratizare de catre Bistim Dera SRL la Timisoara se fac in acest moment cercetari.

In jurul orei 12.40 am primit o informare din parte UPU. A fost o suspiciune de cauza toxica, am trimis un echipaj de CBRN. Noi efectuam aceasta prima cercetare ca sa aflam clasa de substante. La locul solicitarii, a fost evacuat imobilul. In urma efectuarii primei cercetari chimice, s-a constatat faptul ca pe casa scarii, intre etajele 3 si 4 s-a era prezenta slaba a unei substante neurotoxice. S-au verificat alte 3 apartamente. S-au constatat niveluri slabe de substante neurotoxice. S-au gasit: Deadyna 100g, Cipermetrina 6,85%, Tetrametarina 1,25%, Coformulati 100g, Raticid Rodex Pasta. In prezent echipajul face cercetari la alte 2 locatii, deoarece s-au facut si acolo interventii de dezinsectie. Activitatea desfasurata de firma in data de 14 a fost realizata in baza unei solicitari a administartiei de locatari. Nivelul cel mai ridicat de substanta au fost la etajele 3 si 4. Noi am intervenit operativ pentru ce inseamna o prima cercetare CBRN si a evacuarii si transportului locatarilor. Am continuat ventilarea spatiilor afectate si acum se desfasoara o cercetare la fata locului. Mai este vorba de inca 2 locatii, a inceput deja deplasarea echipajelor CBRN. Nu au fost mentionate probleme sau persoane care sa fie intoxicate, dar pentru a preintampina situatii de acest gen, aceste localuri sunt inchise. Dupa cercetarea chimica, vom lua masurile care se impun, respectiv ventilare si deschiderea spatiilor.  In procesul verbal au fost trecute cantitativ substantele cu care s-a actionat. Ce s-a detectat este o substanta neuro texica, respectiv nivel slab pentru etajele 4 si 3, respectiv nivel mediu pe toata casa scarii„, a declarat Lucian Mihoc, sef ISU Timis.

Substantele utilizate trebuie sa fie avizate fito-sanitar si vom verifica acest lucru. Va trebui sa facem o deplasare la firma care a utilizat aceste substante pentru a vedea conditiile in care sunt pastrate substantele. Trebuie verificate aceste lucruri. In primul trand, aceasta firma trebuia sa anunte populatia. A fost foarte greu sa ne desfasuram activitatea astazi pentru ca firma respectiva si administratorul au fost interogati de politie si procuratura. In acest moment de desfasoara activitati la aceasta societate, dar si inclusiv la locurile de cazare in care vor fi transportati locatarii. Firma trebuia sa anunte populatia. In legislatie se mentioneaza anuntarea populatiei„, spune Cornelia Malac, sef DSP Timis.

Din punct de vedere al numarului pacientilor internati, este vorba despre o cifra dinamica. La momentul acesta sunt internati 3 adulti la Spitalul Judetean din Timisoara. Este vorba despre sotul pacientei decedate, inca un pacient care are internat copilul la Spitalul Louis Turcanu si inca un adult. Starea sotului pacientei decedate se poate inrautati daca tinem cont cum a evoluat pacienta. Este internat pe sectia de Terapie Intesiva, pe compartimentul toxicologie. Sunt simptome specifice, simptome digestive, care nu anunta nimic foarte grav. Problema este si cu adresele din buletin. Eu am rugat colegii sa ia fisa cu fisa din ultimele 3 zile. Cu exeptia persoanei care a decedat, nimeni nu avea buletin pe aceasta adresa. Nu am avut alte solicitari de la aceasta adresa. Simptomatologie celor doiminori care au decedat a fost diferita. La unul a fost obstructie de cale aeriana, la celalalt diabet. Sunt simptome diferite in functie de varsta. Nu s-a putut face pana azi legatura intre aceste evenimente. In momentul in care sotul persoanei care a decedat a ajuns la spital si a spus ca si el are simtomatologie s-a declansat aceasta activitate de a securiza oamenii care locuiesc aici si dupa de a identifica toxicul si dupa, evaluarea celor care locuiesc aici„, spune medicul Mihai Grecu, sef Unitate de Primiri Urgente Spitalul Judetean Timisoara.

Inspectoratul Judetean de Politie a fost sesizat la ora pranzului cu privire la decesul persoanelor. S-a constituit echipa complexa de urgenta. Primele masuri au fost cele de conservare. Ulterior sa identificam eventuale suspiciuni cu privire la anumite persoane sau societati comerciale. S-a identificat apoi o societate comerciala si s-a mers pe acest fir. Am incercat sa identificam de urgenta daca au mai fost locatii in care s-au facut interventii. Ancheta este in derulare. Este intocmit dosar penal sub supravegherea parchetului pentru ucidere din culpa„, a declarat cms sef Alin Petecel, sef Inspectoratul de Politie Timis.

VIDEO: George Stefanita

Va reamintim, doi copii si mama unuia dintre ei au murit, in ultimele zile, la Timisoara. Initial, s-a crezul ca primul copil, un bebelus de numai 10 zile, ce si-a pierdut viata s-ar fi inecat cu lapte, insa in momentul in care 15 apeluri au fost primite la 112 de la aceeasi adresa, medicii au anuntat politia. Autoritatile au convocat Comitetul pentru Situatii de Urgenta si au inceput verificarile in blocul cu pricina. 200 de apartamente au fost evacuate si 40 de oameni au fost dusi la analize.

Echipele de cercetare Chimica, Biologica, Radiologica si Nucleara fac verificari amanuntite in blocul de garsoniere in care s-au petrecut tragediile.

Aici, in cursul saptamanii trecute s-a facut o ampla operatiune de dezinsectie si deratizare, insa pana la acest moment, nu s-a stabilit o legatura clara intre acest lucru si intoxicatiile ce ar fi putut provoca cele 3 decese. De asemenea, doua localuri din Timisoara, in care aceeasi firma a facut dezinsectie si deratizare, au fost fost inchise, pentru a se face si acolo cercetari.

A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpa.

UPDATE: La cele doua localuri verificate, fostul Club 30 si restaurantul Papa Sam, si nu au fost identificate substante periculoase!

UPDATE: Operatiuni in noapte la ‘Blocul Mortii’, din Timisoara, unde au pierit 2 copii si o mama, dupa o actiune de deratizare. Mitropolitul Banatului ii adaposteste pe evacuati si se ocupa de inmormantari. Foto si video 

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. timisorenii, in special aia veniti din sud, au o frica incredibila sa deschida geamu sa aeriseasca. nici de fisc nu le e asa frica. stau in putoate da n-ar deschide geamu nici mort

  2. Cand deratizarea si dezinsectia nu se fac cum trebuie de catre administratia orasului problema se distribuie la nivel de cladiri, si uite ce iese.

    • Fraiere cu ciucuri, primăria nu face dezinsecție, există firmă care a câștigat licitația și aia răspunde de ce se întâmplă pe teren.
      MARȘ !!

      • Da, aici e problema, Primaria NU face dezinsectie cum trebuie, ba nu sunt bani, ba nu a reusit licitatia, ba se face cand nu mai e nevoie (dezinsectie in octombrie 2019 !!!) etc. Probabil si ridicarea defectuoasa a gunoiului din ultimii ani e nelegata de Primarie, iar inmultirea soarecilor si sobolanolor tine mai mult de furtunile solare?

        • Băi idiotule tu nu intelegi că aia este o firmă privată care a avut un contract cu un privat să le deratizeze șobolanii.
          Ești chiar atât de prost.
          Dacă tu ai șobolani acasă, că în cap sigur ai vine primăria s-ă ții stârpescă.