Ordonantele Militare emise pe perioada starii de urgenta au ridicat mai multe intrebari legate de ce este si ce nu este permis romanilor sa faca in aceasta perioada si mai ales in ce fel.
CITESTE SI: Sfideaza in continuare ordonantele militare si sunt amendati cu sutele la Timisoara si in judet
Reprezentantii Guvernului au ales cateva zeci de intrebari la care au oferit raspunsuri prin citarea fragmentelor din actele normative, dar si cu explicatii.
1. Pot merge la serviciu, in aceasta perioada, si persoanele care fac naveta? Care locuiesc in Dudestii Noi, de pilda, si muncesc in Timisoara?
In conformitate cu prevederile Ordonantei militare nr. 3 din 24.03.2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19, art. 1, pct. a „Se interzice circulatia tuturor persoanelor in afara locuintei/gospodariei, cu urmatoarele exceptii…deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoiˮ.
Astfel, actul normativ stipuleaza ca este permisa deplasarea intre locuinta si locul de munca. Nu se face mentiunea ca localitatea in care se defasoara activitatea profesionala trebuie sa fie aceeasi cu cea de domiciliu. In conformitate cu exemplul oferit de dumneavoastra, un cetatean care locuieste in Dudestii Noi se poate deplasa la locul de munca din Timisoara, cu conditia sa aiba asupra sa documentele prevazute la art. 4 al ordonantei mentionate mai sus, respectiv legitimatia de serviciu, adeverinta eliberata de angajator sau o declaratie pe propria raspundere.
2. Cat de departe de domiciliul nostru poate fi situat cabinetul medicului specialist? Putem merge pentru acest consult de la Sannicolau Mare la Timisoara, de pilda?
Nu este prevazuta o limita de distanta la care trebuie sa fie situat cabinetul medical, dar recomandam cetatenilor sa faca deplasari in scopuri medicale, altele decat urgentele majore, doar dupa verificarea disponibilitatii medicilor.
3. La ce distanţa maxima de domiciliu poate fi amplasata unitatea comerciala la care putem face cumparaturi? Putem merge la cumparaturi, de pilda, din zona Soarelui intr-un supermarket din Calea Sagului?
Prevederile Ordonantei militare nr. 3 din 24.03.2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19 nu mentioneaza o distanta cuantificabila, insa recomandarea pentru cetateni este sa se deplaseze la cele mai apropiate magazine unde sunt comercializate produsele care le sunt necesare. In referire stricta la exemplul dumneavoastra, un cetatean care locuieste in cartierul zona Soarelui nu poate merge la cumparaturi pentru produse de stricta necesitate in Calea Sagului intrucat in zona de domiciliu exista mai multe supermarketui similare cu cele din Calea Sagului.
4. Un locuitor din Timisoara ar putea sa mearga, de pilda, sa le duca medicamente si alimente parinţilor lui domiciliati in judetul Dolj?
Actul normativ mentionat mai sus nu impune o limita de distanta. Referitor la intrebarea dumneavoastra punctuala, da, un cetatean din Timisoara poate merge in Dolji pentru a-si ingriji parintii.
5. Ce înseamna in kilometri, de pilda, „deplasare scurta, langa domiciliu”? Cei care fac jogging ar trebui sa alerge doar in jurul blocului sau si pe strazile alaturate? Care e distanta maxima permisa?
Activitatile fizice, sportive, trebuie realizate in jurul domiciliului sau al locului in care cetatenii locuiesc in fapt, in jurul gospodariei, casei, blocului si nu in parcuri, locuri de joaca, terenuri de sport, etc. De asemenea, reamintim ca sunt interzise activitatile fizice colective.
6. Animalele de companie trebuie plimbate doar in jurul blocului sau proprietarii lor pot merge si in parcurile din apropiere? Cat au voie sa se indeparteze de domiciliu?
Plimbarea zilnica a animalelor de companie trebuie realizata in jurul domiciliului sau al locului in care cetatenii locuiesc in fapt, in jurul gospodariei, casei, blocului si nu in parcuri, locuri de joaca, terenuri de sport, etc
Citeste mai multe: AICI