Ce boli risti daca dormi prea putin

Aproape oricine a simtit senzatia nu tocmai placuta aparuta dupa o noapte sau mai multe cu somn insuficient. In afara de alterarea starii generale, privarea de somn a organismului are si repercusiuni asupra sanatatii, unele putand fi chiar grave.

Iata cinci riscuri legate de sanatate care apar in cazul lipsei de somn.

1. Cancer de colon

Cercetarile realizate in cadrul unui studiu au scos la iveala faptul ca persoanele care dorm mai putin de sase ore pe noapte au, in medie, un risc cu aproape 50% mai mare de adenom colorectal decat cele care dorm cel putin sapte ore pe noapte. Adenoamele pot degenera in tumori maligne daca sunt lasate netratate.

Conform coordonatorului studiului, aceasta crestere a riscului aparitiei adenoamelor colorectale este comparabila cu riscul de a avea o ruda de gradul unu cu cancer de colon, precum si cu cel legat de un consum ridicat de carne rosie.

In ceea ce priveste cauza, inca nu se stie de ce mai putin somn decat ar trebui poate duce la cancer de colon, insa specialistii sunt de parere ca poate fi vorba de o cantitate mai mica de melatonina – un hormon care, la animale, a fost legat de „repararea” ADN-ului.

2. Diabet

Un studiu realizat cu ajutorul a mai mult de 70.000 de femei, timp de 10 ani, releva faptul ca femeile care dorm mai putin de cinci ore pe noapte au un risc cu o treime mai ridicat de a face diabet.

Motivul pentru care prea putin somn poate duce la diabet nu este cunoscut nici in acest caz, insa cercetatorii cred ca somnul insuficient poate reduce nivelul de leptina, un hormon care este responsabil cu senzatia de satietate (adica dicteaza organismului cand sa se opreasca din mancat). Prin urmare, prea putin somn te poate face sa mananci mai mult decat organismul are nevoie.

Un alt studiu, in cadrul caruia subiectii au dormit insuficient timp de doua nopti, a aratat ca acestia au avut ulterior o cantitate mai mare din hormonul numit grelina (care provoaca foame) si o cantitate mai mica de leptina.

3. Boli de inima

O cercetare realizata in cadrul Universitatii din Chicago arata ca prea putin somn duce la cresterea nivelului hormonului numit cortizol, un hormon al stresului, aceasta determinand la randul sau o crestere a tensiunii arteriale si a glicemiei.

In plus, amplificarea productiei de cortizol apare mai ales in momente in care organismul ar trebui sa primeasca odihna, adica dupa-amiaza si seara.

Totodata, si alte studii au concluzionat ca femeile care dorm mai putin de sapte ore au un risc mai mare de boli de inima.

4. Depresie/ Agitatie

In 2002, a fost realizat un sondaj pentru a cauta legaturi intre starea de spirit si obiceiurile legate de somn. Potrivit acestuia, dintre cei cu probleme de somn, 21% au spus ca sunt nemultumiti de viata lor, iar 12% s-au descris ca fiind furiosi. Aproape jumatate aveau probleme in a se intelege cu rudele si prietenii. Mai mult de 60% au spus ca sunt nerabdatori atunci cand asteapta la rand sau in trafic.

Nemultumirea si furia au avut insa o rata de trei ori mai mica printre cei care au spus ca dorm suficient, care s-au descris mai degraba ca fiind plini de energie, relaxati si multumiti. Si asta cel mai probabil deoarece somnul si starea de spirit sunt reglate de aceleasi substante din creier.

5. Risc de accidente

Sofatul in stare de somnolenta, dupa o noapte sau mai multe in care organismul nu a primit suficient somn, scade viteza de reactie si acuitatea reflexelor, unele persoane fiind de parere ca sa conduci masina cand nu esti odihnit este la fel de periculos cu a sofa in stare de ebrietate.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.