Suleymanie Camii sau moscheea lui Soliman Magnificul este unul dintre cele mai venerate si simbolice lacasuri ale credinciosilor musulmani din Istanbul. Daca ajungeti in Istanbul este mare pacat sa o ratati.
Moscheea nu este doar un monument istoric, ci si un simbol al Imperiului Otoman si a Turciei si puteti intelege multe lucruri despre adevaratul sultan Soliman (Suleyman) si povestea vietii sale.
Din punct de vedere arhitectural, multi spun nu doar ca e cea mai mare, dar si cea mai frumoasa moschee din oras si, de buna seama, cel mai mare succes al arhitectului Sinan. Edificiul a avut sansa de a se naste in perioada de cea mai mare glorie a Imperiului Otoman, sub domnia sultanului Soliman I-ul Magnificul, la reintoarcerea lui din campania victorioasa din Ungaria.
Sub domnia lui Soliman I-ul, Ungaria a devenit pasalac in urma a doua mari batalii pierdute consecutiv in acelasi tinut, la Mohaci, in 1526 si 1541. Stapanirea Imperiului Otoman sub domnia lui Soliman Magnificul s-a intins pana in Egipt si Persia, in timp ce flota era stapana Marii Rosii, incluzand Yemen si Aden si toata Marea Mediterana, fluturand steagul razboiului pana pe coastele Africii de Nord, Italia si Dalmatia sub comanda temutului amiral Barbarossa.
In timpul domniei sale, Soliman a facut numeroase reforme in domeniul judiciar si al Armatei, dar s-a ocupat si de arte.
Citeste mai mult despre viata lui Suleyman Magnificul, AICI!