Ce facem in caz de atac nuclear. De ce primele 15 minute de dupa explozie sunt vitale, unde cautam adapost si ce trebuie sa contina kitul de supravietuire

Ingrijorare uriasa, dupa anuntul lui Vladimir Putin legat de ridicarea gradului de alerta pentru fortele nucleare, aceasta dupa ce a acuzat ‘declaratii agresive din partea tarilor NATO‘.

CITESTE SI: In caz de razboi, doar 5% dintre timisoreni ar incapea in adaposturile civile din oras. Lista buncarelor din Timisoara. Foto

Ce putem face pentru a ne salva in caz de explozie nucleara?

Un site oficial guvernamental al Statelor Unite ale Americii, ready.gov, explica pe larg toti pasii pe care trebuie sa ii urmam.

Exploziile nucleare pot provoca daune semnificative si victime. Unda de soc, radiatiile si caldura sunt extrem de periculoase, dar va puteti mentine familia in siguranta stiind ce sa faceti si fiind pregatiti, daca se intampla.

Primele minute de dupa explozie sunt esentiale pentru salvarea vietii

Precipitatiile nucleare – materialul radioactiv rezidual raspandit in atmosfera superioara in urma unei explozii nucleare, numit asa deoarece „cade” din cer dupa ce explozia si unda de soc au trecut – sunt cele mai periculoase in primele ore dupa detonare, cand se emite cel mai mare nivel de radiatie, se mai arata pe site-ul guvernamental al SUA, ale carui sfaturi au fost traduse de colegii de la ziare.com.

Este nevoie de timp pentru ca precipitatiile sa ajunga inapoi la nivelul solului, adesea mai mult de 15 minute pentru ariile din afara zonelor de daune imediate ale exploziei. Acesta este timp suficient pentru a putea preveni expunerea semnificativa la radiatii, urmand acesti pasi simpli:

– Gasiti un adapost

– Intrati in cea mai apropiata cladire pentru a evita radiatiile. Caramida sau betonul sunt cele mai bune.

– Indepartati hainele contaminate si stergeti sau spalati pielea neprotejata, daca ati fost afara dupa ce au sosit precipitatiile radioactive. Evitati sa va atingeti ochii, nasul si gura, daca este posibil.

– Mergeti la subsol sau la mijlocul cladirii. Stai departe de peretii exteriori si de acoperis. Incercati sa mentineti o distanta de aproximativ 2 metri fata de persoanele care nu sunt din familie. Daca este posibil, purtati o masca.
Copiii sub doi ani, persoanele cu dificultati de respiratie si cei care nu isi pot indeparta singuri mastile nu trebuie sa le poarte.

– Ramaneti inauntru

– Stati in adapost timp de 24 de ore, cu exceptia cazului in care autoritatile locale ofera alte instructiuni. Continuati sa practicati distantarea sociala si purtati masca.

– Nu plecati pentru a ajunge la un alt adapost unde se afla ceilalti membri ai familiei. Daca au gasit unde sa se adaposteasca trebuie sa ramana acolo. Reuniti-va mai tarziu pentru a evita expunerea la radiatii periculoase.

– Tineti animalele de companie inauntru.

– Ramaneti conectati

– Accesati orice media disponibila pentru informatii oficiale, cum ar fi cand este sigur sa iesiti si unde ar trebui sa mergeti.

– Radiourile care functioneaza cu baterii vor functiona dupa o detonare nucleara.

– Telefonul mobil, mesajele text, televiziunea si serviciile de internet pot fi intrerupte sau indisponibile.

Cum ramanem in siguranta in cazul unei explozii nucleare

– Identificati locatiile adaposturilor.

Identificati cea mai buna locatie de adapost langa locul unde petreceti mult timp, cum ar fi acasa, serviciu si scoala. Cele mai bune locatii sunt subterane si in mijlocul cladirilor mai mari.

– In timpul navetei, identificati adaposturile adecvate pe care sa le cautati in cazul unei detonari. Din cauza COVID-19, multe locuri pe care le puteti trece in drum spre si de la locul de munca pot fi inchise sau este posibil sa nu aiba program obisnuit de functionare.

– Zonele exterioare, vehiculele, casele mobile NU ofera un adapost adecvat. Cautati subsoluri sau centrul cladirilor mari cu mai multe etaje.

Kit de supravietuire

– Asigurati-va ca aveti un kit de aprovizionare de urgenta pentru locurile pe care le frecventati si ar putea fi nevoit sa stati timp de 24 de ore.

– Ar trebui sa includa apa imbuteliata, alimente ambalate, medicamente de urgenta, un radio alimentat cu baterii pentru a obtine informatii in cazul in care este intrerupt curentul, o lanterna si baterii suplimentare pentru articolele esentiale. Daca este posibil, pastrati proviziile timp de trei sau mai multe zile.
Daca puteti, pregatiti si articole precum sapunul, dezinfectantul pentru maini care contine cel putin 60 la suta alcool, servetelele dezinfectante si rechizitele generale de curatare de uz casnic pe care le puteti folosi pentru a dezinfecta suprafetele pe care le atingeti in mod regulat.
Este posibil sa nu aveti acces la aceste provizii zile sau chiar saptamani.

– Tineti cont de nevoile specifice ale fiecarei persoane, inclusiv de medicamente. Nu uitati de nevoile animalelor de companie. Pregatiti baterii si dispozitive de incarcare suplimentare pentru telefoane si alte echipamente critice.

Pregatirea va permite sa evitati iesirile inutile si sa abordati probleme medicale minore la domiciliu, usurand povara pentru centrele de ingrijire urgenta si spitale.

Ce facem cand auzim alarma de atac nuclear si suntem in aer liber

– Daca sunteti in aer liber cand are loc o detonare, protejati-va de explozia din spatele a ceea ce ar putea oferi protectie. intindeti-va cu fata in jos pentru a proteja pielea expusa de caldura si de materialele care pot zbura din cauza suflului. Evitati sa va atingeti ochii, nasul si gura, daca este posibil. Daca va aflati intr-un vehicul, opriti-va in siguranta si aplecati-va in interiorul vehiculului.

– Dupa trecerea undei de soc, intrati in cel mai apropiat si cel mai bun loc de adapost pentru a va proteja de potentialele caderi. Veti avea la dispozitie 10 minute sau mai mult pentru a gasi un adapost adecvat.

– Fiti la curent cu instructiunile actualizate de la oficialii de interventie in caz de urgenta. Daca vi se recomanda sa evacuati, ascultati informatii despre rute, adaposturi si proceduri.

– Daca ati evacuat, nu va intoarceti pana nu vi se spune ca este sigur sa faceti acest lucru de catre oficialii locali.

Faceti planuri pentru a ramane cu prietenii sau familia in caz de evacuare. Retineti ca locatiile adaposturilor publice s-ar putea sa se fi schimbat din cauza COVID-19.

Verificati cu autoritatile locale pentru a determina care adaposturi publice sunt deschise.

Daca autoritatile iti spun sa mergi intr-un adapost public, incearca sa aduci articole care te pot ajuta sa te protejezi pe tine si pe familia ta de COVID-19, cum ar fi dezinfectant pentru maini care contine cel putin 60% alcool, materiale de curatat si doua masti de persoana.

Ce sa faceti cand ati ajuns in adapost

Imediat dupa ce ati ajuns in adapost, daca v-au prins precipitatiile radioactive, aveti in vedere urmatoarele proceduri.

Indepartati imbracamintea contaminata. Evitati sa va atingeti ochii, nasul si gura, daca este posibil.

Faceti un dus sau spalati-va cu apa si sapun pentru a indeparta reziduurile de pe orice piele sau par care nu a fost acoperit. Daca nu puteti sa va spalati sau sa faceti dus, folositi un prosop sau o carpa umeda curata pentru a sterge pielea sau parul care au fost contaminate.

Curatati toate animalele de companie care au fost afara dupa ce au sosit precipitatiile radioactive. Periati usor haina animalului de companie si spalati-l daca este posibil.

Este sigur sa mananci sau sa bei alimente ambalate sau articole care se aflau in interiorul unei cladiri. Nu consumati alimente sau lichide care au fost descoperite in aer liber si care pot fi contaminate de precipitatiile radioactive.

Daca sunteti bolnav sau ranit, ascultati instructiunile despre cum si unde sa obtineti asistenta medicala atunci cand autoritatile va spun ca este sigur sa iesiti.

Daca sunteti bolnav si aveti nevoie de asistenta medicala, contactati furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala pentru instructiuni.

Daca va aflati intr-un adapost public, anuntati imediat personalul din acea unitate, astfel incat sa poata suna un spital sau o clinica locala. Daca va confruntati cu o urgenta medicala, sunati la urgente si informati operatorul daca aveti sau credeti ca ati putea avea COVID-19. Daca puteti, puneti o masca inainte de sosirea ajutorului.

Interactioneaza virtual cu cei din comunitatea ta prin apeluri video si telefonice. Sa stii ca este normal sa te simti anxios sau stresat. Ai grija de corpul tau si vorbeste cu cineva daca te simti suparat. Multi oameni pot simti deja teama si anxietate in din cauza pandemiei de COVID-19. Amenintarea unei explozii nucleare poate adauga stres suplimentar.

Pericole legate de exploziile nucleare

– Lumina puternica poate provoca orbire temporara pentru mai putin de un minut.

– Unda de explozie poate provoca moartea, ranirea si deteriorarea structurilor pe o distanta de cativa kilometri.

– Radiatiile pot deteriora celulele corpului.

– Impulsul electromagnetic (EMP) poate deteriora echipamentele electrice si electronice la cativa kilometri distanta de detonare si poate provoca intreruperi temporare mai departe.

FALLOUT- ploaia radioactiva- poate provoca imbolnaviri celor care se afla afara.

Ce trebuie sa contina kitul de supravietuire

Filtre de apa

Produse conservate (fructe, ton, carne, etc.)

Alimente gata de consum (branza, batoane proteice, etc.)

Truse medicale

Unt de arahide

Amestecuri de bauturi, daca aveti copii cu dumneavoastra

Multi-vitamine

Solutie de iod, peroxid de hidrogen, alcool, analgezice

Lapte praf

Pungi de orez, fasole, faina, ovaz, zahar si miere

Ulei de gatit

Praf de copt, bicarbonat de sodiu si un pachet cu sortimente de condimente

Un desfacator manual de conserve

Chibrituri si brichete

Servetele igienice si scutece, daca este necesar

Lanterne (de preferat cu LED) si radiouri portabile

Cat mai multe baterii, cel putin trei seturi, pentru fiecare dintre dispozitivele enumerate mai sus

Apa imbuteliata

Servetele pentru copii

Inalbitor

Extinctor de incendiu

Farfurii de hartie sau de plastic/cupe/ustensile de bucatarie

Pelerina de ploaie

Cantitatea de precipitatii radioactive va varia in functie de marimea dispozitivului si de apropierea acestuia de sol. Prin urmare, ar putea fi necesar ca cei care se afla in zonele cu cele mai ridicate niveluri de radiatii sa se adaposteasca timp de o luna, arata descopera.ro.

Cea mai mare cantitate de precipitatii va fi limitata la zona aflata la sau sub vantul produs de explozie, iar 80% din precipitatii vor avea loc in primele 24 de ore.

Oamenii din majoritatea zonelor care ar fi afectate ar putea fi lasati sa iasa din adapost in cateva zile si, daca este necesar, sa fie evacuati in zonele neafectate, scrie The Sun.

Nu uitati ca radiatiile nu pot fi vazute, mirosite sau detectate in alt mod de simturile umane.

FOTO: scitechdaily.com

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ne bagam in tunelurile dacice .

  2. Redacție care cenzurezi mesajele ce contravin propagandei destabilizatoare a țării, NATO și EU. Mi-ai șters mesajul meu care era pur li simplu o glumă în schimb permiți cele mai abjecte exprimări, jigniri și înjurături => înseamnă că ele sunt după chipul și asemănarea vostră. Poate intrați și voi în viitor în vizorul cenzurii de stat. Vă voi pune o bomboană pe colivă 🙂

  3. Domnule ,,redactie,, Nu ai vazut o arma in viata ta,nu ai auzit de protectie NBC in viata ta,dar iti permiti sa dai ,,sfaturi,, pe internet.
    Voi astia care invatati oamenii ceva ce nici voi nu stiti a-ti trebui judecati.
    Ca nu mai zic de marota ,,covid,, pe care o rostogolesti la fiecare fraza.
    Esti penibil ,,ziaristule,, care te ascunzi sub pseudonimul ,,redactie,,.
    Si mai ca sa dai dovada de penibilism suprema,nu vei publica comentul ,il vei sterge imediat ce il vei vedea.
    Dar,o sa fac un print screen ca sa va fac de ras,sa vada lumea cum cenzurati.

  4. In caz de atac nuclear ”

    1. luati un deget si il bagati in gura.
    2. il umeziti bine sa nu usture la intrare.
    3. il pozitionati adanc… stiti voi unde…

    Asata-i cam tot ce se poate face in caz de atac nuclear…aia cu ascunsu’ in casa de caramida e asa, doar ca exercitiu de imaginatie.

    • Un japonez era intr-o calatorie de afaceri in Hiroshima cand a cazut bomba. A supraviatuit si a reusit sa se intoarca acasa, la… Nagasaki, la tanc ca sa o prinda pe a doua. A trait 93 de ani. Dar asta, probabil, pentru ca japonezilor nu le plac casele de caramida, ci cele din hartie.
      Nu toate bombele atomice sunt „Tsar Bomba”, nimeni nu doreste razboi total, care sa lase peisajul vecinului vreo 20 000 de ai desert sticlos. Instructiunile alea pot face diferenta intre viata (in chinuri) si moarte (tot in chinuri). Dar daca unii mai redusi prefera sa le considere inutile nu ma supar absolut deloc. Trebuie si evolutia sa lucreze.

      • e adevarata povestea japonezului ce a supravietuit si a trait dupa cele doua explozii nucleare.

  5. Puțin să fie mai precaut că dacă ataca cu bombe nucleare și atinge câteva corzi ale liderilor lumii ( Bidden, șeful Nato, șefii statelor din UE ), Rusia n o să mai apară pe harta. Îi șterg ăștia de pe harta pământului dacă vor. Cu tot cu prietenii lor chinezi și nord coreeni.

  6. situatia prezenta in aceste momente este rezultatul inteligentei artificiale.

  7. Așa ceva nu i posibil .distanțare socială și protecție anti COVID in caz de atac nuclear ….idioții circulă în libertate

  8. Idioții de americani se pare că reușesc să pornească al treilea război mondial. Bravo, in final au reușit. După 14 ani de dat cu bățul prin gard la ruși, au obținut mult doritul război. Dumnezeu sa ne apere!

    • Auzi, sper ca ai postat mesajul asta din afara teritoriului Romaniei fiindca trolii rusi sunt vanati si eliminati

    • Multi idioți utili rușilor pe aici…

  9. Nu uitati de masca si distantare sociala

  10. Chiar si aici mai umblati cu ” cioara vopsita ” si povesti cu ” asa zisul covid „???
    Inca tot nu ati renuntat la genocidul propus si promovat de Gates inca din 2010 ????????

  11. Greu de ales, o moarte rapidă, cauzata de efectele radiațiilor sau una îndelungată, din cauza ca nu mai funcționează lumea de dinainte.