Ce facem pentru a evita muscatura de capuse. Sfaturile medicilor din Timisoara

TIMISOARA. Sezonul capuselor a inceput. Iarba a inceput sa creasca in parcurile din oras, in padure sau pe camp, in zonele cu vegetatie bogata, iar riscul de a fi muscati este mare.

Medicii de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara trag un semnal de alarma si ofera o serie de sfaturi practice pentru a evita de muscatura de capusa.

Evitati zonele cu vegetatie densa: Capusele traiesc in iarba inalta, in zonele forestiere sau ierboase. Evitati plimbarile prin aceste zone in perioadele in care capusele sunt active, mai ales in sezonul cald, intre primavara si toamna.
– Purtati imbracaminte adecvata: Atunci cand mergeti in zonele in care exista riscul de a intalni capuse, purtati haine cu maneci lungi si pantaloni lungi, preferabil de culoare deschisa. incercati sa va acoperiti cat mai mult posibil pielea pentru a reduce sansele de expunere.
– Utilizati repelenti: Aplicati repelenti pe piele si pe imbracaminte, conform instructiunilor de pe ambalaj. Substantele chimice, cum ar fi DEET-ul pot ajuta la respingerea capuselor.
– Inspectati-va si verificati animalele de companie: Dupa ce reveniti dintr-o zona in care exista capuse, inspectati-va si va verificati hainele, pielea si parul pentru a va asigura ca nu aveti capuse atasate. De asemenea, verificati animalele de companie pentru capuse si indepartati-le cat mai repede posibil.
– Evitati sa va asezati direct pe sol: Atunci cand petreceti timp in aer liber, evitati sa va asezati direct pe sol sau pe iarba. Folositi pleduri si paturi pentru picnic, iar acestea sa fie de culoare deschisa.
– Faceti dus zilnic. La dus, verificati cu atentie prezenta vreunei capuse, mai ales in partile moi, cu piele fina (sub brate, in spatele urechilor, intre picioare, in spatele genunchilor, ombilic, pielea paroasa a capului)
– indepartati capusele cat mai repede posibil: Daca observati ca o capusa s-a atasat de dumneavoastra sau de animalul dumneavoastra de companie, indepartati-o imediat folosind o penseta de capuse. Trageti usor si ferm, incercand sa extrageti intreaga capusa. Nu apasati sau nu strangeti capusa, deoarece acest lucru ar putea provoca eliberarea de bacterii in corp.
– Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, incaltaminte si echipamente un insecticid pe baza de permetrina 0,5 % .
– Folositi plase de insecte: Daca dormiti in natura, pe pamant sau in cort, folositi plase anti insecte in jurul patului si folie de protectie.
– Dezinfectarea hainelor: Tratarea hainelor folosite in zonele posibil contaminate cu capuse, prin spalarea si uscarea cel putin o ora cu aer cald/fierbinte.

Protectia impotriva capuselor este esentiala pentru prevenirea bolilor transmise de acestea, cum ar fi boala Lyme si encefalita.

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.