Nu suntem nici mai grozavi, dar nici mai rai decat alte popoare, indiferent ce am crede despre noi, sustine cercetatorul care s-a hotarat sa descopere care sunt trasaturile de caracter cele mai puternice la romani. El crede ca o astfel de cercetare este utila pentru politici publice si proiecte de tara.
Daniel David, profesor universitar doctor la Universitatea Babes-Bolyai, a publicat pe blogul sau o avanpremiera a lucrarii „Psihologia Poporului Roman”.
Profesorul Daniel David spune ca psihologia romanilor s-a schimbat fundamental dupa 1989 si identifica principalele caracteristici ale profilului psihologic al poporului nostru:
„1. Extraversiunea este mai ridicata la romani decat la americani, atunci cand este evaluata de altii (heteroevaluare), dar este fara diferente semnificative statistic cand este vorba de autoevaluare. La acest nivel o componenta importanta este Spiritul Gregar, care este mai ridicat la romani decat la americani […];
2. Deschiderea psihologica este mai ridicata la americani decat la romani, cand este autoevaluata, si este mai ridicata la romani decat la americani, cand este vorba de evaluarile facute de altii (heteroevaluare);
3. Constinciozitatea este mai ridicata la americani decat la romani;
4. Agreabilitatea este mai ridicata la americani decat la romani;
5. Nevroticismul este mai ridicat la romani decat la americani.”
„Uitandu-ma la diaspora romaneasca in stiinta si/sau la muncitorii romani din strainatate pot vedea performanta si respectul de care se bucura acolo cei mai multi (ex. daca in tara se mai contamineaza cu reguli ca „las’ ca merge si asa”, acolo devin adesea modele de urmat!). Cine face diferenta? De ce au putut performa acolo, dar nu si in tara, in conditiile in care este putin probabil ca profilul psihologic de adancime sa se fi modificat la plecarea din tara?”, scrie profesorul.
Citeste mai mult AICI