Senatorul USR Sorin Șipoș, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură din Senatul României, a discutat recent despre viitorul viticulturii în România care se zbate între provocările schimbărilor climatice și oportunitățile uriașe ale turismului viticol.
Viticultorii se lovesc de probleme vechi, dar ignorate.
Există divergente clare între viticultori pentru care sistemul e bine venit (grindina poate afecta foarte mult culturile de viță de vie, cultură perenă, costisitoare si vulnerabilă) și fermierii de culturi mari care cred că sistemul e cauza secetei din ultimul timp.
Din păcate, modul defectuos de comunicare al responsabilior sistemului antigrindină, lipsa omologării (care se face în paralel cu funcționarea sistemului), intârzierea studiului comparativ dintre zonele unde sistemul nu funcționează și unde el funcționează contribuie la adâncirea acestor divergențe și crește neîncrederea fermierilor în sistem.
Viticultorii s-au plâns de subvențiile identice cu ale culturilor mari, deși munca în vie e mai grea și mai scumpă. Și se tem de amenințarea vinurilor ieftine din afara UE, care pot distruge piața locală. Dar există și speranță.
“Turismul viticol e o șansă reală pentru dezvoltarea economică a regiunilor cu podgorii.
Cramele trebuie integrate în circuite turistice, iar oamenii aduși mai aproape de această cultură unică.
Același lucru mi-a spus săptămâna trecută și primarul din Recaș. Să sprijinim crearea unui traseu turistic prin podgoriile de la Recaș și Petrovaselo.
USR a transmis un mesaj clar: „Statul are datoria de a oferi soluții echilibrate pentru toți fermierii, dar și de a susține inițiativele care pot transforma viticultura într-un motor de dezvoltare locală și turistică.”
Comisia este deschisă pentru modificări legislative, astfel încât viticultorii să fie sprijiniți real.
România are viță de vie, vinuri bune și oameni harnici. Dacă vrem sate vii, turiști în podgorii și vin românesc pe mesele europenilor, trebuie să susținem viticultorii, acum” a mai declarat senatorul USR.