Ce li se pregateste biciclistilor din Timisoara? Au dezvaluit angajatii Primariei la pedalarea in grup de Saptamana Mobilitatii

TIMISOARA. Doar cativa angajati ai Primariei Timisoara au iesit la pedalat, „fortat”, prin Timisoara, cu ocazia Saptamanii Mobilitatii. Desi municipalitatea a achizitionat recent zece biciclete, acestea n-au fost scoase pe traseu marti dupa-amiaza.

Viceprimarul Dan Diaconu a urcat pe saua bicicletei din dotare, la fel ca si seful Directiei de Mediu, Adrian Bere, in timp ce directorul Directiei de Comunicare, Alina Pintilie, a pedalat pe o bicicleta inchiriata, la fel ca si seful Directiei de Urbanism. Doar o mana de angajati li s-a alaturat insa, incercand sa promoveze mersul pe bicicleta. Au pornit de pe trotuarul din fata Primariei Timisoara si au pedalat pana pe strada Jiul, de unde s-au intors. Asadar, au reusit sa ocoleasca doar Parcul Central, desi traseul initial era mult mai mare.

„Eu zic ca stam foarte bine, daca vorbim de progres. Eu am venit in Timisoara cand exista un numar foarte mic de kilometri de piste de biciclete. La un moment dat vom avea un sistem integrat, cand copiii vor putea ajunge de la scoala in cartierul in care locuiesc numai pe piste semnalizate si in siguranta. Saltul cred ca se va face de indata ce vom avea un masterplan pentru asa ceva, doar pentru biciclete. Undeva trebuie sa existe un concept”, ne-a declarat Sorin Ciurariu, seful Directiei de Urbanism din cadrul Primariei Timisoara.

Seful Directiei de Mediu se bucura si el ca poate pedala in Timisoara. „Sunt bucuros de ceea ce este in oras, m-as bucura daca ar fi mai multe piste de biciclete”, ne-a spus Adrian Bere, care a tinut mortis sa aminteasca si de proiectele aflate in curs de implementare la Primaria Timisoara, prin care se creeaza mai multi kilometri de trasee pentru biciclisti.

Cat despre un viitor masterplan pentru biciclisti, opiniatimisoarei.ro a prezentat o harta a traseelor ideale pentru biciclisti care s-ar putea amenaja in Timisoara, harta realizata de o tanara absolventa a Facultatii de Arhitectura. Roxana Serbanoiu ne-a prezentat proiectul acum mai bine de un an si spunea ca e dispusa sa-l puna GRATUIT la dispozitia specialistilor din primarie. Acestia n-au mai contactat-o insa de atunci. Pe de alta parte, viceprimarul Timisoarei sustine ca vom avea intr-adevar un studiu… PLATIT.

CITESTE SI: O tanara arhitecta din Timisoara le da lectii specialistilor din Primarie: a facut harta ideala a pistelor de biciclete! FOTO!

„Este nevoie de un masterplan. O sa avem, in perioada urmatoare, cu consultanta platita de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si cu consultati straini, din Anglia daca nu ma inșel, un plan de mobilitate durabila. Este cel care cuprinde atat masterplanul de biciclete, cat si partea de transport urban in relatia cu celelalte comune din polul de crestere si tot ceea ce tine de mobilitate durabila. Bicicleta este unul este din elementele care sunt esentiale dintr-un asemenea plan de mobilitate. Acesta este documentul care, in urmatorii cativa zeci de ani va fi, din toate punctele de vedere, valabil pentru Timisoara”, a explicat Dan Diaconu.

Ramane de vazut in cati ani ne vom putea lauda cu piste de biciclete europene.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Aloo primaria lu peste prajit !!! Trotuare vopsite nu inseamna piste de biciclete!! nu mai adunati voi kilometrii de piste !!Bicicletele nu au ce cauta pe trotuar cu batranii si copiii.

    • Andrei, judecand dupa logica ta, e periculos pentru biciclisti sa mearga pe sosea, impreuna cu masinile. In plimbarile mele prin alte tari, nu am vazut sa fie pistele pe sosea. Poate in afara orasului…uneori.

      • IN TARILE CIVILIZATE PRIMA BANDA ESTE SPECIALA PENTRU MIJLOACELE DE TRANSPORT IN COMUN SI BICICLETE! NU CA LA NOI SA IMPARTA TROTUARUL CU PIETONII SAU SA TRAGA O LINIE PE SOSEA, SPATIUL FIIND DOARTE MIC PENTRU A MERGE IN SIGURANTA LANGA MASINI MAI ALES CUM ARATA CANALELE DE PE MARGINE SI ASFALTUL (CEI CARE CIRCULA CU BICICLETA PE L. REBREANU SI NU NUMAI STIU DESPRE CE ESTE VORBA).