TIMISOARA. Lucrarile de reabilitare a centrului istoric sunt in linie dreapta, ne asigura autoritatile locale. Primarul Nicolae Robu este optimist si crede ca santierul va fi inchis la timp, la sfarsitul anului. Aceasta cu toate ca inca nu au venit toate pietrele necesare pentru pavarea steazilor.
„Nu trebuie acum decat sa primim de la furnizori piatra necesara. Mai este extrem de putin de pavat pe strada Lucian Blaga si sunt promisiuni ca astazi (n.r. marti) va sosi un transport de piatra din Maramures, pentru aceasta strada. Va veni la fel si pentru Vasile Alecsandri. Pe strada Mercy nu s-a mai pavat nimic demult din cauza ca furnizorul de piatra din Italia, o piatra foarte frumoasa, foarte deosebita, nu a mai livrat nimic in perioada de vara, invocandu-se faptul ca sunt concedii. Eu nu am control asupra situatiei financiare a firmelor cu care primaria interactioneaza. Reprezentantii Romprest m-au asigurat ca sunt platiti si ca nefurnizarea pietrei in cantitatile si in ritmul vrut de mine se datoreaza doar faptului ca a fost o perioada de concedii la mijloc. Ni s-a spus ca acum, din septembrie, lucrurile vor merge cu totul altfel. De lucru mai este in orice caz putin raportat la timpul pe care il avem la dispozitie”, a explicat edilul Timisoarei.
Primarul apreciaza ca Piata Unirii va fi gata pana la sfarsitul lunii octombrie, iar in luna septembrie ar putea fi gata strada Lucian Blaga.
„Avem finalizate strada Praporgescu, strada Fara Nume, strada Carusso, toata zona din jurul descoperirilor arheologice din Sf. Gheorghe este pavata, o mare parte din Mercy e pavata, cam jumatate din strada cea mai lunga, Eugeniu de Savoya, este pavata. Si strazile mici din zona Pietei Tarcului sunt fie pavate, fie in asteptarea pavarii speciale care se face in cadrul celuilalt contract (n.r. cu privire la descoperirile arheologice)”, sustine Robu.
In urmatoarele doua saptamani ar trebui sa inceapa si lucrarile de punere in valoare a vestigiilor scoase la iveala de arheologi. Potrivit lui Robu, firma care a castigat licitatia are deja proiectul cu detaliile de executie, acesta fiind in analiza la Directia de Dezvoltare Regionala Vest.
„Probabil, intr-un timp foarte scurt, o saptamana sau doua, se va incepe lucrul efectiv. Operatiile pregatitoare deja au fost facute”, a mai spus Robu.
Protest pentru salvarea vestigiilor
De partea cealalta, timisorenii se pregatesc sa iasa in strada, joi, 10 septembrie, incepand cu ora 17:00. Si-au dat intalnire la cele mai spectaculoase vestigii descoperite in centrul Timisoarei: Baile Turcesti.
„Haideti sa vedem ce vor ei sa ingroape! Pentru ca solutia ingroparii este gaselnita distructiva a unor pseudospecialisti, agreata de administratia locala, suntem hotarati sa pazim baile turcesti si sa spunem NU unui act ireparabil si sa-l impiedicam. Altminteri, odata cu ingroparea bailor turcesti se vor ingropa si drepturile comunitatii de a apara istoria si patrimoniul orasului de actele devastatoare ale unor decidenti vremelnici. (…) Consideram ca doar opinia publica mai poate schimba ceva fiindca, in final, patrimoniul arheologic este un bun al comunitatii. In acest context, va invitam sa luati parte alaturi de noi, joi, 10 septembrie, ora 17:00, la protestul organizat in Piata Libertatii, unde vom spune raspicat: nu acceptam ingroparea istoriei orasului Timisoara!”, spune Alexandru Hegyi, arheolog.
Primarul Nicolae Robu nu este deloc miscat de iesirea in strada a timisorenilor.
„Suntem intr-o tara democratica, in care orice cetatean are dreptul sa-si exprime opinia. Solutia de punere in valoare a descoperirilor arheologice nu este data de beneficiar, nici de cel privat, nici de cel public, ci de specialisti. Specialisti fiind, in context, cei ce sunt autorizati sa faca proiectul cu variante de punere in valoare, si specialistii decidenti, cei din Comisia Nationala de monumente de pe langa Ministerul Culturii. Astfel de lucruri nu se stabilesc nici prin referendum, nici prin interventii ale unui proprietar privat sau al unui reprezentant al vreunei institutii publice beneficiare”, a conchis, hotarat, Robu.
Pareri
totul incepe cand vine scoala,ploile etc hahhahaa
lipseste renovarea cladirilor sau darmaturilor
Si acum nu se va mai putea lucra din cauza ploilor! Cine oare putea sa-si imagineze ca, in Timisoara, toamna PLOUA??
La un proiect de 30mil euro derulat pe mai bine de 1 an jumatate e JENANT sa vii cu scuze de genul nu se livreaza piatra pentru ca e perioada de concedii. Orice manager bun cere avans la o lucrare de genul asta si isi cumpara materialele din el. Hai sa fim seriosi…