Ce poti sa patesti daca mananci fructe inainte de masa

Fructele mancate inainte de masa contribuie la pierderea in greutate, au constatat doi cercetatori americani. Ordinea felurilor de mancare de pe masa influenteaza modul in care oamenii isi umplu farfuriile.

Brian Wansink si Andrew Hanks, doi cercetatori de la Universitatea Cornell, care au studiat comportamentul oamenilor in timpul unui bufet suedez, au observat ca acestia isi umpleau farfuriile cu primele alimente pe care le vedeau in fata, indiferent care ar fi fost acestea.

Aceasta observatie i-a determinat pe cercetatorii americani sa afirme ca asezarea in fata a unor alimente mai sanatoase, precum fructele si iaurtul, ii incurajeaza pe oameni sa le aleaga pe acestea, in locul alimentelor grase si prajite.

Brian Wansink si Andrew Hanks au efectuat un experiment in timpul caruia persoanelor care au participat la o conferinta li s-a oferit un bufet suedez cu sapte tipuri de alimente pentru micul dejun.

La bufet au fost aduse doua mese separate, situate la 15 metri distanta, cu felurile de mancare aranjate in ordine inversa, fara ca subiectii experimentului sa stie acest lucru.

La o masa, au fost oferite, exact in aceasta ordine, omleta cu branza, cartofi prajiti, rulouri cu scortisoara, cereale, iaurt degresat si fructe.

La cealalta masa, ordinea a fost inversata, astfel incat mai intai au fost servite fructele, urmate de iaurt degresat, cereale si asa mai departe.

Cercetatorii au descoperit ca ordinea de prezentare a mancarii a influentat modul in care alimentele au fost alese de participantii la experiment. De exemplu, 86,4% dintre subiecti au ales fructele, daca acestea le-au fost oferite mai intai, dar numai 54,8% au ales fructele de la masa unde acestea erau asezate dupa alte feluri de mancare.

De asemenea, 75,4% dintre subiecti au ales omleta cu branza de la masa unde aceasta era asezata in fata, in timp ce 28,8% au ales-o de la masa unde era asezata dupa alte feluri de mancare.

„Primele trei feluri de mancare pe care o persoana le-a vazut pe masa au umplut farfuria in proportie de 66%, indiferent daca mancarea era saraca sau bogata in calorii”, afirma doctorul Brian Wansink, iar persoanele care alegeau in primul rand omleta cu branza aveau o sansa mai mare sa consume cartofi si sunca, fenomen cunoscut sub denumirea de „efect de recul”.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.