Ce punem pe masa de Revelion? Iata ce e la moda si cateva retete savuroase

Pentru masa de Revelion merita sa va rasfatati cu preparate mai sofisticate, iar daca vreti sa va impresionati musafirii atunci trebuie sa stiti care sunt ingredientele la moda si care trebuie evitate.

La capitolul aperitive trebuie sa stiti ca epoca rulourilor cu branza, a oualor umplute sau a barcutelor de ardei cu branza s-a incheiat. Mult mai apreciate la o masa festiva moderna sunt gustarile in stil mediteranean, spre exmeplu tapas.

Pentru preparatul de baza, daca vreti sa va impresionati musafirii, tineti cont ca anul acesta sunt la moda carnea de vanat (mistret sau caprioara), mangalita sau purcelul de lapte. Alternativ, pestele este excelent pentru masa de Revelion, insa romanii s-au cam saturat de speciile de apa dulce – crap, pastrav, stiuca – asa ca la moda sunt speciile de apa sarata – ton, cod – si fructele de mare, in special homarii, langustinele sau crabii. Nu uitati ca orice preparat de pasare este ca si interzis, fiind considerat aducator de ghinion pentru anul care vine.

In fine, trebuie sa tineti cont ca ingredienteletrebuie sa fie cat mai proaspete si de buna calitate iar in ce priveste modul de pregatire sunt recomandate metodele care reduc la minim nivelul de grasime, astfel incat preparatul final sa fie cat mai usor.

Iata cateva sugestii pentru masa de Revelion:

1. Aperitiv. Andive cu crema de branza

Andivele sunt bogate in minerale: fosfor, calciu, magneziu, fier, potasiu, vitaminele A, C si B, uleiuri volatile, acid ascorbic, polizaharide, caroten.
Ingrediente.

1-2 andive
250 g creme fraiche/mascarpone
75 g feta
piper alb
10-15 alune de padure

Mod de preparare

Taiem cotorul andivelor si desprindem cu grija frunzele pe care le trecem printr-un jet de apa rece si apoi le stergem foarte bine cu hartie absorbanta de bucatarie.
Mixam, cu ajutorul unui robot sau blender vertical, creme fraiche cu feta taiata in bucataele mici sau sfaramata cu o furculita. Adaugam putin piper alb proaspat macinat.
Prajim, pentru 3-4 minute, alunele intr-o tigaie antiaderenta neunsa si apoi le lasam sa se raceasca.
Umplem un sac à poche cu crema de branza si formam cate trei bilute de crema de branza pe fiecare foaie de andiva. Decoram fiecare biluta cu cate o aluna prajita si servim.

Sfaturi

Puteti imbogati gustul cremei cu patrunjel, marar, iarba ciorii, coriandru si o puteti colora, daca doriti, cu putina boia dulce sau sofran.
Daca doriti ca crema sa aiba un gust mai pregnant de feta, puteti adauga putin mai multa.
Va recomand sa folositi creme fraiche pentru aceasta reteta dar daca nu gasiti, branza mascarpone este la fel de buna.

2. Felul principal. Friptura de caprioara la cuptor, cu varza rosie si crochete de mamaliga

Ingrediente – Marinada friptura de caprioara

1,5 Kg pulpa caprioara/muschi de pe spate
100 ml vin rosu sec (eu am folosit Chianti)
apa rece
1 mar
2 felii telina
2 morcovi mari
2 cepe medii
1 ramura cimbru
2-3 frunze dafin
50 ml ulei de masline
50 ml otet de mere
sare (am folosit sare grunjoasade himalaya)
1 lingurita piper boabe
3-4 boabe ienibahar
1 baton scurt scortisoara (3-4 cm)

Ingrediente – Friptura de caprioara

100 g slanina afumata
100 ml vin rosu sec
100 ml apa
legumele din marinada
sare
piper

Ingrediente – Crochete de mamaliga

100 g malai fin
350 ml supa vegetala
1 lingurita curry
25 g unt
sare
50 g unt topit /ulei de masline (pentru uns)

Ingrediente – Varza rosie calita cu mere

1 varza mica rosie
1 ceapa mica
1 lingura untura de porc/2 linguri ulei de arahide
3 felii slanina afumata
75 ml vin alb demisec
1 mar verde ras
sare
piper

Ingrediente – Sos friptura de caprioara

legumele din tava
2 -3 polonice sos din tava
20 g unt
scortisoara
sare (optional)
piper (optional)

Mod de preparare – Marinada friptura caprioara

Curatam legumele si marul si le taiem in bucati potrivite. Le punem intr-o cratita incapatoare (evitati vasele de plastic pentru marinarea carnii), adaugam condimentele (scortisoara, ienibahar, piper, sare, cimbru). Punem carnea de caprioara in cratita si turnam pe deasupra otetul, vinul rosu, uleiul si apa cat sa acopere in intregime carnea.
Acoperim cratita cu folie de aluminiu si o punem in frigider pentru 24 ore.

Dupa repaus, scoatem carnea din marinada, o impanam cu slanina afumata taiata bastonase si o legam cu sfoara de bucatarie.
Incalzim 2 linguri de ulei de arahide intr-o tigaie antiaderenta si adaugam bucatile de carne. Le prajim cca 3-4 minute pe fiecare parte, apoi le scoatem din tigaie si le asezam in tava.
Adaugam legumele, bine scurse de marinada, de jur imprejurul fripturii, vinul rosu, apa si, inca putina sare si piper proaspat macinat.

Acoperim tava cu folie de aluminiu si o introducem in cuptorul preincalzit la 200°C, pentru 60 minute. Dupa 30 de minute, intoarcem friptura pe cealalta parte, o acoperim din nou cu folie de alumniu si o punem in cuptor.
Dupa 60 de minute, eliminam folia de aluminiu si mai lasam friptura in tava inca 10 minute maxim.
Scoatem carnea din tava si o invelim in folie de alumniu. O lasam astfel invelita cca 30 de minute.
Carnea de caprioara este foarte slaba, de aceea trebuie neaparat impanata si nu trebuie coapta in exces. Interiorul trebuie sa pastreze o culoare rozalie.

Mod de preparare – Crochete de mamaliga

Punem supa vegetala pe foc mic. Cand incepe sa fiarba, adaugam malaiul in ploaie si amestecam cu un tel astfel incat sa nu se formeze cocoloase.
Dupa circa 2-3 minute, adaugam curry si amestecam.
Cand mamaliga este gata, stingem focul, adaugam untul si, daca mai este nevoie, putina sare si amestecam.
Lasam mamaliga sa se raceasca cca 6-7 minute sau pana cand este usor calduta. Formam, cu mainile usor unse cu unt rece topit sau ulei de masline, crochetele si le asezam in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.
Le ungem cu untul topit ramas si le coacem pentru cca 10 -15 minute, in cuptorul preincalzit la 180°C. Crochetele trebuie sa fie aurii si crocante dupa coacere.

Mod de preparare – Varza rosie calita cu mere

Tocam varza nu foarte fin (eu am vrut sa aiba un aspect mai rustic). Topim untura intr-o cratita antiaderenta (puteti inlocui untura cu ulei, dar va sfatuiesc sa folositi untura pentru un gust mult mai bun), adaugam slanina taiata in cubulete mici si ceapa tocata potrivit.
Dupa ce ceapa s-a inmuiat, adaugam vinul alb si imediat varza rosie tocata.
Amestecam bine, iar in momentu in care vinul s-a evaporat, adaugam marul curatat si ras pe razatoarea cu gauri mari, sare si piper proaspat rasnit.
Lasam varza pe foc mic pana cand consistenta acesteia devine al dente (trebuie sa fie usor crocanta cand o mestecam), apoi stingem focul si o servim.

Mod de preparare – Sos friptura de caprioara

Punem legumele din tava intr-un vas adanc si ingust, adaugam 2 -3 polonice de sos din tava si le pasam pana obtinem un sos omogen.
Il strecuram printr-o strecuratoare cu gauri mici si il punem intr-o craticioara.
Adaugam untul, putina scortisoara (eu am pus 1/2 lingurita rasa), sare si piper dupa gust.
Il fierbem pe foc mediu, cca 6-7 minute sau pana cand atinge o consitenta usor cremoasa.

Servim friptura de caprioara cu sos, varza calita si crochetele crocante de mamaliga. Si cum o friptura cu un gust atat de deosebit se serveste neaparat alaturi de un vin rosu sec de foarte buna calitate.

3. Desert. Panna cotta cu ananas

Ingrediente

400 ml smantana naturala lichida pentru frisca
75 ml lapte
70 g zahar fin
1 plic zahar vanilat
10 g gelatina foi/9 g gelatina deshidratata
100 g piure de ananas

Ingrediente – Sos caramel

75 g zahar
2 linguri apa calda
45 ml apa clocotita

Mod de preparare – Panna cotta

Punem foile de gelatina la inmuiat in apa rece pentru 10 minute.
Cu ajutorul unui blender, pasam bucatile de ananas pana cand obtinem un piure foarte fin.
Intr-o craticioara, punem frisca, laptele, zaharul si zaharul vanilat. Amestecam, pe foc mic, pana cand amestecul se apropie de punctul de fierbere. Atentie! Nu trebuie sa fiarba absolut deloc, ci doar sa fie foarte fierbinte.
Stingem focul, stoarcem bine foile de gelatina si le adaugam in amestecul de frisca si lapte. Amestecam pana cand gelatina este complet dizolvata.
Adaugam piureul de ananas si amestecam pana la omogenizare.
Umplem 4 forme conice cu panna cotta, apoi le lasam pe masa din bucatarie sa se raceasca. In momentul in care s-au racit, le introducem in frigider pentru 3-4 ore sau pana cand panna cotta se solidifica.

Mod de preparare – Sos caramel

Punem zaharul intr-o craticioara cu fund gros, pe foc mic. Facem o gropita in centru lui si adaugam cele doua linguri de apa calda. Inclinam craticioara astfel incat apa sa se amestece cu zaharul.
Topim zaharul pe foc mic si cand capata o culoare chihlimbarie, adaugam apa clocotita (atentie cand adaugati apa in caramel pentru ca se formeaza mici bulbuci care va pot arde daca intra in contact cu mainile).
Amestecam bine, inca cca 1 minut pe foc foarte mic, apoi stingem focul si lasam sosul sa se raceasca.

Sursa: lauraadamache.ro

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.