Ce sa mananci ca sa fii mai destept? Vezi aici o lista intreaga de alimente care iti pun creierul la treaba!

Iti stimuleaza memoria, iti maresc capacitatea de concentrare si te vei trezi mai atent la detalii si cu o abilitate crescuta de a identifica detaliile care altadata iti scapau! Exista alimente care te ajuta grozav in acest sens.

Vezi mai jos ce n-ar trebui sa-ti lipseasca din meniu, potrivit Rodale!

Sfecla

Sfecla este plina de vitamina B, un nutrient esential pentru retinerea si procesarea informatiilor. Sfecla proaspata poate sa fie servita chiar si pe post de antidepresiv.

Poti sa sotezi si partile verzi ale legumei, acidul folic protejandu-ti inima. Evita sfecla din conserve, caci cel mai probabil ea contine bisfenol A sau BPA, care iti deregleaza hormonii.

Hamsii

Creierul are nevoie de cat mai multa omega 3, o grasime polinesaturata care il protejeaza de imbatranirea prematura si pierderile de memorie. Hamsiile au de trei ori mai multa omega 3 decat tonul si nici nu contin mercur, precum acesta. In plus, au si calciu si vitamina D.

Ouale

La fel ca hamsiile, ouale sunt pline de omega 3, fiind hrana ideala pentru creier. Cele mai bune sunt ouale de la gainile crescute la sol, cu hrana cat mai aproape de cea naturala. Au vitamina E, un posibil antidepresiv, care ajuta si in cazul bolii Alzheimer.

Ouale contin si colina, un compus care ajuta la mentinerea sanatatii neurotransmitatorilor.

Fructele de padure

Fructele de padure ajuta creierul, continand antocianina, un compus care protejeaza neuronii si memoria. Capsunile, spre exemplu, ajuta memoria pe termen lung. Un studiu britanic arata ca mancand o cupa de afine pe zi vei vedea rezultatele bune in doar cateva luni.

Untura de porc

Desi este considerata in general nesanatoasa, untura de porc (consumata in cantitati mici) iti poate face bine la creier, imbunatatindu-ti in special starea de spirit. Are grasimi mononesaturate care scad riscul de depresie, dar si vitamina D, un hormon vital pentru prevenirea dementei.

Varza de Bruxelles

Cercetatorii au stabilit faptul ca legumele din familia cruciferelor abunda in molecule care in corp se transforma in di-indol-metan, care ajuta sistemul imunitar si protejeaza celulele cerebrale noi. Continutul de antioxidanti apara de actiunea radicalilor liberi si ajuta organismul sa foloseasca eficient energia.

Napii

La fel ca varza de Bruxelles, napii si restul cruciferelor (broccoli, varza, conopida) actioneaza ca agenti anti-imbatranire pentru creier. Un studiu efectuat la Harvard, pe 13.000 de femei, arata ca persoanele care consuma asemenea legume in mod regulat au un creier mai tanar cu 1-2 ani fata de restul.

Semintele de dovleac

Desi micute, acestea abunda in triptofan, un compus care ajuta la crearea serotoninei, aceasta imbunatatind la randul ei starea de spirit si sanatatea creierului.

Merele

Merele contin catehine, o substanta care apara creierul de chimicalele ce il bombardeaza zilnic. Ai grija sa le alegi pe cele organice, caci catehinele se gasesc in coaja fructului, parte expusa la pesticide.

Ciocolata neagra

Flavonoizii din ciocolata neagra ajuta la imbunatatirea sistemului circulator, astfel incat creierul este mai bine irigat si astfel tu esti mai atent la tot ce este in jurul tau si poti duce sarcinile la capat mai usor. Persoanele care beau cacao des sunt mult mai agile si nu resimt atat de usor oboseala mentala, conform unui studiu din 2009. Inainte de un examen, o ciocolata calda te va ajuta sa socotesti mai usor si sa obosesti mai greu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.