Din povestea camerelor de filmat ascunse in peretii birourilor vicepresedintilor Consiliului Judetean nu puteau sa lipseasca interesele financiare, conflictele intre firme, dar si interesele politice. Imediat dupa izbucnirea scandalului, din diverse zone au fost aruncate pe piata tot felul de informatii legate de ceea ce trebuiau sa inregistreze camerele in birourile vicepresedintilor Victor Chirila si Constantin Adascalitei.
Care era, insa, subiectul acestui filaj?
De ceva vreme, doua firme, controlate de cetateni italieni, se lupta pentru o afacere estimata la aproximativ 150 de milioane de euro. Este vorba de parcul eolian ce ar trebui ridicat in comuna Dumesti. Dupa ani de studii, in care au fost masurati curentii de vant, a inceput lupta cea grea, pentru obtinerea autorizatiilor si pentru aprobarea unei documentatii stufoase. Se stie, insa, ca birocratia excesiva din Romania lasa loc de tocmeala si trezeste mereu suspiciuni de coruptie.
O afacere de 150 de milioane de euro
Initial, firma care a realizat masuratorile curentilor de vant in comuna Dumesti a fost SC C&C Sviluppo Eoliana SRL. Investitia parea ca a intrat pe un fagas normal si ca, in sfarsit, in judetul Iasi, pe o suprafata imensa, de aproximativ 150 de hectare, urma sa rasara un parc eolian, la fel ca in tarile vestice. Intre timp insa, intre persoanele din spatele firmei C&C Sviluppo Eoliana SRL au izbucnit conflicte, fapt pentru care cetatenii italieni au hotarat sa-si separe drumurile. Nu au facut acest lucru decat pentru o scurta perioada de timp, deoarece persoanele care au parasit barca au infiintat o noua firma, C&C Energy SRL. Aceasta din urma a hotarat sa amenajeze un parc eolian in aceeasi zona. De aici a inceput scandalul si, avand in vedere ca miza este enorma, 150 de milioane de euro, din peisaj nu puteau sa lipseasca filajele, interceptarile, telefoanele ascultate si… camerele video ascunse in pereti.
Comision de 400.000 de euro
Cele doua firme concurente, C&C Sviluppo Eoliana SRL si C&C Energy SRL, au inceput sa se reclame reciproc la autoritatile locale si nu numai. Miza cea mare o constituie PUZ-ul care trebuia aprobat de plenul CJ si fara de care nu puteau incepe lucrarile de amenajare a parcului eolian. Astfel au intrat in discutie cei doi vicepresedinti, in birourile carora se negociaza votul politic, al PSD si PNL, pentru fiecare proiect in parte.
Surse politice de incredere afirma ca s-a ajuns pana acolo incat s-a cerut interventia unor persoane foarte influente din Bucuresti. Conform acelorasi surse, la Iasi s-a deplasat unul dintre apropiatii presedintelui ANAF, Sorin Blejnar, pentru a interveni in vederea solutionarii problemei. Drept comision de succes pentru solutionarea problemei a fost impusa o suma de 400 de mii de euro.