Ce se intampla daca, de la 1 mai, mergeti la medic fara cardul de sanatate?

Au mai ramas cateva zile pana cand folosirea cardului de sanatate devine obligatorie. Daca mergeti la spital fara card, acesta poate fi adus mai tarziu de apartinatori, iar daca nu aveti card, dar sunteti asigurat, apartinatorul sau chiar spitalul poate cere de la Casa de Sanatate o adeverinta de asigurat pentru dumneavoastra.

Vicepresedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Alin Costache, a reamintit ca de la 1 mai folosirea cardului de sanatate devine obligatorie.

„Au mai ramas 10 zile pana la demararea sistemului de plata a serviciilor medicale pe baza cardului de sanatate. Pana in acest moment, la nivel national au fost distribuite 13,5 milioane de carduri. Ne-au fost returnate de catre Posta Romana 500.000 de carduri pentru ca adresantul nu a fost gasit din varii motive la domiciliu, mai ramanand, de asemenea, de emis alte 400.000 de carduri, acestea deservindu-i pe asiguratii care au intrat in sistem din ultimul trimestru al anului 2014 pana acum. Daca, totusi, vor fi pacienti care nu vor avea card de sanatate, acestia vor beneficia de servicii medicale in baza unei adeverinte eliberate de Casa de Sanatate”, a declarat vicepresedintele CNAS, Alin Costache, intr-o conferinţa de presa, la Arad, informeaza realitatea.net.

Alin Costache a mai spus ca doar cardul de sanatate nu este suficient pentru ca pacientii sa poata beneficia de servicii medicale, deoarece acesta nu contine datele medicale ale acestora.

Dosarul Electronic de Sanatate poate fi activat la cererea asiguratului de catre orice operator de servicii medicale, fie ca este spital, medic de familie, clinica etc. Asiguratul primeste o parola si in fiecare moment poate vedea care este starea lui medicala, de ce servicii medicale a beneficiat, ce astfel de servicii i-au fost decontate sau ce tratamente prescrise.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.