TIMISOARA. Aproape un an. De atat a fost nevoie pentru ca Primaria Timisoara sa intre in proprietatea a sapte cinematografe din oras, insa acum ca salile ii vor intra in grija, au inceput planurile.
Capitala Culturala Europeana din 2021 va avea unde sa amenajeze spatii culturale pentru toate gusturile. Procedurile de predare ale celor sapte sali de cinema de catre Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor RomaniaFilm catre municipalitate sunt in plina desfasurare, iar acestea ar putea fi finalizate pana saptamana viitoare.
„Acum este in curs procesul de preluare la nivel de detaliu a celor 7 cinematografe. Pe parcursul saptamanii se intampla asta. La sedinta de Consiliu de saptamana viitoare vom avea o sedinta marti, vom adopta si hotararea de consiliu prin care ele vor fi trecute in patrimoniul municipiului Timisoara„, a declarat primarul Nicolae Robu.
Primul dintre cinematografe va fi dat Casei de Cultura a Studentilor, institutie care acum are sediul pe bulevardul Regele Carol, si careia municipalitatea vrea sa ii dea astfel o mana de ajutor.
„Unul dintre ele va fi sediu pentru Casa de Cultura a Studentilor, chiar daca Casa de Cultura a Studentilor nu apartine de Primarie, ci de Ministerul Educatiei. Ministerul Educatiei nu a sprijinit niciodata aceasta institutie de la Revolutie incoace. Indiferent cine a fost la guvernare, Casa de Cultura a fost lasata de izbeliste. Stiu in ce conditii lucreaza acolo. Inca nu stiu care dintre ele va fi, vom vedea. E o institutie extrem de benefica pentru Timisoara, pentru ca una dintre valentele de forta a Timisoarei este aceea de centru universitar. Lansam cuvinte frumoase si cand e vorba de fapte sa nu facem, nimic. Studentii Timisoarei merita o casa de cultura a studentilor si daca nu o asigura guvernul, o asiguram noi„, a spus primarul Nicolae Robu.
CITESTE SI: Primul pod ce va fi reabilitat la Timisoara. In 10 luni e gata
Al doilea cinematograf va avea o alta destinatie, care va ramane insa in sfera culturii.
„Un alt cinematograf va fi pus la dispozitia cineastilor timisoreni pentru a amenaja acolo o cinemateca. Eu am avut discutii cu cativa oameni de cinema ai Timisoarei si le-am spus sa vina cu un concept pentru ca doresc ca un cinematograf sa il transformam in asa ceva, dar fara implicarea lor nu avem cum sa facem asta. Daca e se implica, atunci vom gasi o formula de colaborare si vom pune una din cladiri la dispozitia lor sa facem o cinemateca. La ora actuala nu putem sa facem concurenta cinematografelor moderne din mall-uri, dar o cinemateca poate fi amenajata astfel incat sa aiba succes la public. Pe proiecte, cat ne permite legea, vom da si bani„, a declarat primarul Nicolae Robu.
Pentru celelalte cinci sali de cinema nu a fost stabilita inca o destinatie, insa in aceste sali vor putea fi organizate si actiuni ale timisorenilor care locuiesc in cartierele in care se afla aceste sali. Municipalitatea mai asteapta si o decizie in cazul cinematografului Studio, care acum se afla in proprietatea statului roman si in viitor ar urma sa fie predat municipalitatii.
Intrarea salilor de cinematograf in proprietatea municipalitatii vine la ceas aniversar. In acest an s-au implinit 120 de ani de la primele spectacole de film din Timisoara, la sala „Redout” din Cetate, si la sala „Curtea Fabricii”, din Fabric.