TIMISOARA. Organizatorii Festivalului Plai de la Timisoara au pregatit nenumarate evenimente ce se vor petrece pe Aleea Culturala, in perioada in care are loc evenimentul. Cei care vor veni aici vor avea, cu siguranta, ce vedea si invata.
Printre copacii din curtea Muzeului Satului, acolo unde se va desfasura Festivalul Plai si anul acesta, pe Aleea Culturala vor fi 45 de proiecte mai vechi ori mai noi cu sute de activitati pe alese.
Adulti si copii se vor juca, vor picta si desena, vor citi, vor povesti si asculta povesti, vor pedala si vor cauta comori, se vor relaxa cu yoga si yumeiho, vor invata sa faca fotografii frumoase si se vor bucura de filme bune. Cei interesati vor putea deveni DJ pentru cateva momente, iar cu totii vor avea sansa sa faca fapte bune ajutati de cei 10 Negri Mititei sau “plimbari” prin Banatul uitat.
Ateliere despre ce si cum se recicleaza si colectare de hartie, carton si cartuse de imprimanta facute de cei de la ECO CLUB. Asociatia Pet Hope va intermedia adoptia de catei fara stapani, asadar iubitorii de animale sunt asteptati la standul acestora.
Khamsa este titlul expozitiei de fotografie a lui Csaba Teleki, iar imaginile vor fi agatate in casa din Bata, numita la Plai ”Curtea cu Fotografii”. Povesti spuse in fotografii si cuvinte vor purta publicul prin Maroc, iar fotografi de tot soiul, incepatori sau avansati, se vor bucura de cunostintele si mestesugul lui Csaba, care pe parcursul celor 3 zile de festival va sustine si un atelier.
Pinhole Moustache este un proiect fotografic mai aparte, care isi propune sa documenteze cam tot ce se intampla la Plai cu ajutorul unor aparate de fotografiat self made. Intr-o lume in care tehnologia digitala este atat de la indemana, fotograful Daniel Tellman realizeaza aparate foto ce pot dilata curgerea timpului, arzand imaginile direct pe hartie fotosensibila. Astfel de aparate vor fi montate in puncte atent alese din cadrul festivalului care vor crea memoria vie a oamenilor care au trecut prin acele locuri in toate cele 3 zile.
#CulturaAccesibilizata este un proiect nascut din ideea de a facilita accesul la cultura in mod egal tuturor consumatorilor, inclusiv persoanelor cu dizabilitati, proiect dezvoltat impreuna cu Ceva de Spus.
Astfel, in spatiul dedicat lor, persoane cu diverse forme de dizabilitate vor povesti despre experientele, realizarile, nevoile si obstacolele intalnite. Se va socializa, se vor crea conexiuni, iar vizitatorii vor avea ocazia sa experimenteze cum este sa fi o persoana cu dizabilitate folosind bastonul sau caruciorul cu rotile.
La fel ca in alti ani Penitenciarul Timisoara va veni si anul acesta cu tot soiul de activitati: teatru, muzica, pictura, ateliere mestesugaresti. Arta circului, realizarea de portrete in carbune, ateliere de decorare a sacoselor cu mesaje eologice ( in colaborare cu ECO CLUB ), ateliere de arta teatrala isi fac loc in programul lor de anul acesta.
Festivalul Plai se va desfasura in perioada 12-14 septembrie, la Muzeul Satului Banatean.
CITESTE SI:
Tito Paris este primul care si-a confirmat prezenta la Festivalul Plai de la Timisoara. VIDEO!
30 de oameni pe aceeasi scena a festivalului Plai de la Timisoara: Subcarpati si Orchestra!
Asian Dub Foundation concerteaza la Timisoara, in septembrie, la Festivalul Plai