Ce urmeaza dupa promovare? Care sunt planurile celor de la ACS Poli si cum se pregateste Liga I, la Timisoara

Bucuria accederii in prima liga a lasat loc grijilor de a face fata in primul esalon. In mai putin de o luna si jumatate, ACS Poli va juca primul meci in Liga I, iar la clubul timisorean mai sunt foarte multe lucruri de pus la punct.

Ceea ce este cert in acest moment este ca, dupa ultimul meci din Liga a II-a, cel cu FC Bihor echipa timisoreana a primit zece zile de vacanta. In 17 iunie, insa, Vali Velcea a programat reunirea lotului si pana atunci ar trebui sa stie pe ce buget se va baza clubul in viitorul sezon, unde va avea loc stagiul de pregatire si cati bani vor fi alocati pentru aducerea de noi jucatori.
M-am intalnit cu multi oameni pe strazile Timisoarei zilele acestea si intre sutele de felicitari mi s-a adresat si aceasta intrebare <<Ce veti face mai departe in Liga I?>>. Pai, pot sa le transmit timisorenilor ca, cu cat iti doresti sa ajungi mai sus intr-o scara ierarhica sportiva, cu atat lucrurile se vor ingreuna si vor fi probleme din ce in ce mai mari.E clar si trebuie sa stie fiecare cetatean al Timisoarei si mai mult decat atat, cei care ne sustin si ne finanteaza, ca ne putem face un plan de achiziti doar in urma unui buget pe care astept cu nerabdare sa-l aflu, pentru ca nu-l stiu la aceasta ora. Sunt convins ca el nu va fi unul foarte bogat, dar in aceasi timp sunt convins ca el nu va fi unul la fel ca anul care a trecut. Pentru ca, daca va fi unul la fel ca in anul care a trecut, discutiile vor lua o alta turnura  si ne vom adapta la ceea ce avem. Daca bugetul va fi mai substantial, in functie de ce vom avea, vom putea discuta de achizitiile pe care le dorim„, a spus antrenorul Vali Velcea.
Minim 3 milioane de euro pentru Liga I
In sezonul trecut, in Liga a II-a gruparea banateana s-a bazat pe bani proveniti in cea mai mare parte de la Consiliul Local si Consiliul Judetean. Reprezentantii autoritatilor au anuntat ca pentru Liga I vor mari sumele alocate echipei de fotbal si ca iau in calcul si atragerea unor investitori privati langa club. Pana acum nu a aparut insa, nici un nume concret interesat de a baga bani la ACS Poli.„Cred ca Timisoarei, in acest moment ii trebuiesc  3 milioane de euro ca sa poata sa isi desfasoare activitatea sportiva. Astia sunt minim”, este de parere antrenorul Vali Velcea. ” Putina lume stie, dar prin rezultatele pe care le-a avut, pentru ca a accesat Liga I, echipa a adus 1 milion de euro. Televiziunile vor da lui ACS Poli  in jur de 1 milion de euro. Mai trebuiesc 2. Ele sunt, scriptic, pe hartie. Si daca se vor suplimenta contributiile din partea Consiliului Local si Consilului Judetean, teoretic am avea acesti bani. Iar pe langa banii de la autoritati mai raman doua laturi: suporterii care si ei pot avea un aport, o suma subsatntiala s-ar strange din prezenta lor la stadion, iar a doua latura este cea de management, aici intrand tot ceea ce inseamna imagine, vanzare de obiecte promotionale, sponsori, parteneriat public privat, pentru ca si privaul poate sa vina sa ofere bani clubului pentru a-si face imagine”, a mai spus Velcea.
Antrenorul lui ACS Poli a marturisit ca inclusiv lui i s-a transmis de anumiti posibili investitori ca asteapta mai intai sa vada rezultatele echipei pentru a se implica la ACS Poli. „Astept sa vad partea privata, pentru ca am auzit de multe ori <<astept sa vad ce rezultate aveti>>. Acum am avut rezultate, am promovat si eu ii astept pe ei acum. Se stiu ei care mi-au spus mie personal ca, daca avem rezultate, vin”, a spus Velcea, care le va propune celor din conducere sa le ofere eventualilor investitori si posibilitatea de a urmari direct ce se intampla cu bani alocati clubului.”Ar trebui sa diferentiem lucrurile, atunci cand vin si doresc sa ajute aceata echipa nu va mai fi ca in anii trecuti,  in sensul ca dau si nu stiu ce se intampla cu banii. Le-am propus celor de la club, sa apeleze la partea privata si sa-i ofere control asupra banilor dati. Exista un cont separat al clubului, sa vireze banii acolo si sa vada exact unde se duc. Poate au o optiune anume si vor, de exemplu sa dea niste bani doar pentru centrul de copii. Si eu, poate, voi veni sa contribui la un moment dat sau poate o sa aduc pe cineva si am sa spun ca suma vreau sa o impartim  in doua, la prima echipa o parte si o parte la Centrul de Copii si Juniori, unde fiul meu joaca fotbal. Nu este corect sa crestem si tinerele talente? Chiar parintii pot sa faca asta! Nu sa stea pe la garduri si sa vorbeasca ce nu trebuie”, a mai spus Velcea.
Tinta lui ACS Poli-jucatorii liberi de contract
Pentru a face fata in prima liga, echipa timisoreana are, clar, nevoie de intariri. Discutiile pentru transferurile de jucatori, depind insa de bugetul pe care clubul timisorean il va avea pentru anul viitor, in functie de acesta antrenorul Vali Velcea si managerul sportiv Calin Rosemnblum urmand sa negocieze in privinta contractelor jucatorilor.
” Asta e clar. Eu am o pozitie ingrata, din acesrt punct de vedere, pentru ca cetateanul de rand si suporterul Timisoarei isi va indepta atentia asupra rezulatelor echipei atunci cand va incepe Liga I, iar de aceste rezultate, va spun cu sufletul deschis, atunci cand vor fi rele, un singur om va raspunde, eu. Atunci cand ele vor fi bune, probabil vor fi mai multi. Dar cei care  au ochi sa aprecieze vor aprecia, cei care nu, nu. Eu va marturisesc ca vor ma trebui achizitii. Dar vom vedea ce discutii vom purta in perioada urmatoare si cu ce jucatori…”, a spus Velcea. Tinta lui ACS Poli sunt jucatorii liberi de contract, pentru care clubul nu trebuie sa mai plateasca o anumita suma de transfer, urmand sa negocieze direct cu jucatorul sau impresarul acestuia pentru a-l convinge sa accepte conditiile financiare propuse de Timisoara.” Eu sincer, din relatiile proprii, din statutul pe care mi l-am creat in fotbalul romanesc, am purtat discutii cu o serie de jucatori. Am avut o discutie si cu un om important al fotbalului romanesc ca sa stiu ce fel de jucatori liberi sunt pe piata. Pentru ca de la premiza asta pornesc, fiindca la Timisoara asta este ideea principala in acest moment, sa aducem jucatori liberi de contract. Iar din acesti jucatori liberi de contract, sa incerc sa fac o echipa care se aiba si rezultate si daca s-ar putea sa se claseze in primele zece ale Ligii I. Mi-a dori acest lucru si nu este imposibil. Dar asta nu inseamna ca vara asta va fi linistita, va fi chiar mai grea decat cea de acum un an. Si la o scara mai mare pot spune cal la fel ca n-am existat ca echipa anul trecut cand a inceput Liga a II-a, la fel si acum, nu existam ca echipa pentru Liga I. As putea sa spun asta, dar nu o fac, pentru ca trebuie sa privim proiectul cu incredere si sa legam lucrurile pas cu pas si repede, pentru ca n-are nimeni timp sa atepte dupa noi”, a adaugat Velcea.
Tehnicianul lui ACS Poli nu s-a decis asupra unui numar concret de jucatori pe care vrea sa-i transfere, dar recunoaste ca ar avea nevoie de dubluri pe majoritatea posturilor. „N-as putea spune in acest moment un numar de jucatori, as putea spune ca am in vedere toate posturile echipei, ca dublura pe posturi, sa creez o concurenta. Imi doresc sa transfer chiar pe fiecare post cate un jucator valoros si din acest amalgam de jucatori valoric si numeric sa creez o ecuatie sanatoasa care sa arate bine in Liga I. Nu ascund faptul ca am discutat cu mai multi jucatori, dar nu am nimic concret, pentru ca in acest momemt nu pot sa le ofer un salariu jucatorilor, nu stiu cat le putem promite”, a spus Velcea.
Atu-urile lui ACS Poli: contractele de munca si salariile platite la timp
Desi nu se va putea baza pe banii de care dispun alte echipe din Liga I, cei de la ACS Poli ar putea compensa in negocierile cu jucatorii prin faptul ca ii platesc pe contracte de munca si nu pe conventii civile cum procedeaza celelalte cluburi din tara, iar salariile intra la data fixa in fiecare luna. „Nici nu am discutat de jucatori pe care trebuie sa dam bani. Vorbim doar de jucatori liberi de contract care au ajuns in aceasta situatie din diferite motive, fie ca au fost accidentati o perioada de timp si s-au recuperat dar in aceasta perioada cluburile la care au fost au renuntat la ei, nu i-au mai platit, iar baietii si-au depus memoriu sa devina liberi, fie ca pur si simplu li s-a terminat contractul la echipele la care au fost, fie ca nu si-au gasit echipa de ceva timp sau sunt si situatii de genul ca un anumit club, cum ar fi Steaua nu a mai dorit sa tina un jucator si l-a dat liber de contract. Cine apeleaza la acesti jucatori? Cluburile mai mici precum suntem noi in acest moment. Pentru ca trebuie sa fim corecti cu noi si trebuie sa spunem ca in acest moment suntem un club mic. Dar in schimb, suntem un club corect si serios, asta va pot spune cu certitudine, pentru ca este singrul club din Romania care are contracte de munca. Pana in 2015 tot fotbalul romanesc va fi obligat sa se alatura acestui sistem si o sa vedeti ca atunci noi vom avea trei ani de experienta. Daca rezistam acolo unde ne dorim”, este de parere Vali Velcea.
ACS Poli, cautata de jucatori din Liga I
Velcea a marturisit ca deja a fost contactat de mai multi jucatori care si-au exprimat dorinta de a veni la Timisoara. „Sunt jucatori din Liga I care m-au contatat ca vor a vina la ACS Poli, sunt si alt tip de jucatori, chiar si de la Liga a II-a sau a III-a…Am insa experienta anilor anteriori si chiar daca o sa transferam in aceasta vara jucatori pe un post de fundas central, de exemplu, si suntem acoperiti pe acel post, iar jucatorul pe care il transfer este clar valoric superior fata de ce avem, nu insemna ca el va fi titular si nu inseamna ca el va trebui sa continue cu noi, indiferent ce ar face. Avem  cazul Dina, cand am adus un jucator de Liga I si am renuntat apoi la el in timpul campionatului. Eu la fotbal, n-am mama, n-am tata si n-am prietenii. De aceea sunt de multe ori greu de acceptat, ca n-am prietenii, nu fac blaturi si nu sunt manjit. Daca altii vor asta, cu mine nu pot”, a avertzat Velcea.
Cati jucatori din actualul lot raman la Timisoara?
Vali Velcea a evitat sa spuna deocamdata la care dintre jucatorii din actualul lot va renunta in aceasta vara. Decizia in privinta plecarilor va fi luata doar in funtie de jucatorii care vor fi adusi la Timisoara. Mai multi dintre jucatorii care au jucat pentru ACS Poli in sezonul trecut se afla la a doua promovare consecutiva, venind anul trecut din Liga a III-a, impreuna cu AC Recas. Velcea recunoaste ca pentru multi dintre ei saltul la Liga I ar fi unul destul de greu, insa spune ca are incredere in ei. „Este un salt mare, ei sunt constienti, eu i-am simtit pe perioada returului Ligii a II-a cand campionatul se comprima , cand presiunea crestea, am vazut pe fetele lor si am simtit ca au o problema si este explicabila, nu sunt de acuzat. Multa lume critica, dar nici nu ai cum sa ai pretentii de la un nucleu de jucatori care a activat marea parte din cariera lor de pana acum la ligiile a IV-a, a III-a si abia acum au luat contact cu Liga a II-a. Probabil ca le trebuia o marja de siguranta, sa aiba un an, doi, trei sa treaca peste ei si abia apoi sa vorbim despre experienta si maturitatea sportiva. Sunt explicabile aceste lucruri, dar uite ca acum ca am ajuns in Liga I si au reusit sa treaca aceasta provocare. Au ajuns la Liga I, nu am crezut ca o pot face, dar am realizat acest lucru si ramane  de vazut ce pot sa faca mai departe. Poti sa faci, mergi mai departe, nu poti sa faci, din pacate, la fotbal, se renunta, dar am incredere ca ei sunt niste tineri care se vor stradui sa ofere din calitatile lor tot ce este mai bun”, a spus Velcea.
In actualul lot al lui ACS Poli se afla si castiva jucatori care sunt la final de contract, cum este cazul portarului Eduard Pap sau a mijlocasilor Cristi Barbut sau Razvan Trandu, jucatori pe care Velcea si-ar dori sa-i pastreze in echipa sa.„Sunt cativa jucatori la final de contract, dar nu cred ca exista unul dintre ei care sa nu doreasca sa ramana si cu care sa nu se reuseasca sa se ajunga la o intelegere. In privinta jucatorilor ce tin de vechea societate a lui Marian Iancu, stiu ca prima optiune o are ACS Poli. Factorii care pot influenta plecarea lor pot fi poate pretentiile prea mari ale jucatorului, poate considera ca valoarea lor ii indreptateste sa-si doreasca sa joace in alta parte sau poate confortul pe care il au aici sa-i determine sa plece, ceea ce nu cred ca e cazul”, a mai spus antrenorul lui ACS Poli.
Stagiu de pregatire de 12 zile si 4 amicale
In iarna echipa timisoreana a avut parte de un stagiu prelungit in Antalya, unde alb-negrii au disputat mai multe meciuri amicale contra unor adversari puternici. Pentru aceasta vara Vali Velcea este obligat insa sa apeleze la un cantonament mai scurt, data fiind perioada scurta de timp ramasa pana la inceperea campionatului. Antrenorul lui ACS Poli ar prefera tot un cantonament in strainatate, una din variante fiind Austria, insa decamdata se astepata ca autoritatile sa decida cati bani vor fi disponibili pentru acest stagiu de pregatire.„Indiferent cu cine vom pleca la drum, va trebui ca echipa sa aiba un stagiu de pregatire. Data de reunire a lotului este data de 17 iunie, indiferent cine se va prezenta la echipa si cine nu.  Avem aceste zece zile de vacanta si apoi  cinci saptamani pline de pregatire, fiindca in 20 iulie e startul Ligii I. Dupa reunire, imi doresc o perioada de cantonament de 12 zile maximum si vor exista maxim 4-5 meciuri dintre care trei sau patru in cantonamentul de pregatire, acolo unde va avea el loc si vrem un meci in fata propriilor suporteri, inainte de inceperea Ligii I, pentru a vedea echipa la lucru, in Timisoara. Cantonamentul nu stiu la ora aceasta unde va fi pentru ca va trebui sa stau de vorba cu autoritatile si sa vedem daca ne lasa sa plecam, daca avem bani sa plecam. Daca nu, ne vom adapta la ceea ce putem”, a explicat Velcea.
Metodele de pregatire ale echipei nu se schimba
Trecerea in Liga I nu va aduce la gruparea timisoreana o schimbare majora din punct de vedere al modului de pregatire. Si asta pentru ca, chiar si la liga a II-a Vali Velcea a tinut sa aplice unele din cele mai moderne metode de antrenament. „Ca metode de pregatire, pot sa va spun ca, de doi ani de zile, Timisoara are metodele de pregatire pe care Steaua le face publice. Eu am avitat sa fac public lucrul acesta pentru ca nu am dorit asta. Este un detaliu pe care nu-l cunosc decat cei din staff-ul tehnic. Dar este al doilea an de experienta de acest gen, cu doi preparatori fizici diferiti, sub comanda mea. Asa ca, in privinta metodelor de pregatire lucrurile nu se vor schima radical. Totusi, nivelul de pregatire va creste, metodele de pregatire se vor imbunatati si vor creste si ca incarcatura, pentru ca fotbalul in Liga I inseamna forta, rezistenta si viteza, iar viteza este si cea de gandire. Ramane sa vedem daca avem oportunitatea sa etalam aceste metode de pregatire, pentru ca eu sunt un tehnician cu metode de pregatire noi si am riscat ca sa ajung sa fac asta.  Chiar vorbeam de curand cu un tehnician care nu a crezut ca poti face o pregatire de iarna fara sa faci alergari interminabile”, a povestit Vali Velcea.
„E nevoie de 3-4 ani pentru ca Timisoara sa recastige respectul Ligii I”
Plecata din Liga I in anul 2011 din postura de vicecampioana, din motive juridice, legate de neobtinerea licentei, Timisoara revine la doi ani distanta in primul esalon, insa de pe alte pozitii. „E greu ca Timisoara sa impuna acum in primul an acelasi respect pe care l-a avut Timisoara in era condusa de domnul Iancu. Cinci ani de zile, domnul Iancu cu echipa pe care a avut-o si impreuna cu autoritatie au muncit sa impuna respectul pe care l-au impus si sa ajunga unde au ajuns. Este greu ca noi intr-un an acelasi lucru. Trebuie sa fim realisti si sa nu ne mintim, pentru ca mintindu-ne pe noi, dezinformam si sporterii care sunt cunoscatori de fotbal in Timisoara. Va trebui sa muncim cel putin 4 -5 ani sa ajungem sa impunem respectul pe care l-a impus Poli Timisoara in urma cu trei ani cand a ajuns pe locul 2. Va trebui sa muncim foarte mult, dar nu este imposibil. Si consider ca este accesibil acest lucru chiar cu bani mai putini fata de ceea ce s-a intamplat acum trei-patru ani, spun asta pentru ca am fost aici, cunosc, am avut parte si de bune si de rele si de greseli si as putea sa ajut sa se corecteze o gramada de lucruri care nu au fost bune si as putea sa le imbanatatesc pe cele bune. Asta nu inseamna ca le pot face pe toate, dar ce tine de mine, cel putin la nivel de sfaturi, la nivel de a antrena, a creste si a cladi echipa, pot sa fac asta. Eu spre deosebire de mult din club imi asum aceasta responsabilitate si scrisa. Nu e normal altfel. Daca ai functie, esti si hulit si apostrofat si aplaudat, asta e. Daca nu, renunti, inchizi obloanele si stai la trbuna a II-a”, a mai spus Vali Velcea, care a transmis un mesaj indirect si catre unele persoane din club: „Consider ca toti cei care sunt agrenati in acest proiect trebuie sa aiba responsabilitate. Si cine imi spune ca toata lumea are responsabilitate, nu l-as crede. Eu vreau sa le multumesc celor care au fost aproape de mine din club si celor care nu au fost aproape de mine din club, pentru ca sunt si din astia. Cred ca ei nu au realizat ca si ei au promovat in Liga I, indiferent de rautatile pe care le-au avut sau le vor avea, este suprinzator pentru mine si este pacat pentru ei. Dar probabil ca si eu imi voi schimba atitudinea, ii respect pe cei care ma respecta, le multumesc celor care imi multumesc si le voi vorbi in fata celor care ma vorbesc pe la spate”, a transmis antrenorul lui ACS Poli.
„Mi-a lipsit contactul cu fotbalul de calitate, mi-a lipsit Timisoara in Liga I, mi-au lipsit meciurile de tradintie si mi-au lipsit spectatorii care umpleau stadionul. Sper ca acum vor reveni toate aceste lucruri”
Vali Velcea, antrenor ACS Poli
Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Doua greseli as vrea sa remarc:
    1. Recasul nu a revenit in prima liga, este prima oara cand ei ajung la acest nivel. Ce-i drept, banii timisorenilor au contribuit din plin la aceasta performanta, dar pana la urma cum sa nu-i ajuti, doar sunt o echipa de la noi din judet.
    2.Nu mai folosi imagini cu CVUCS in articole despre Recas, este exact acelasi lucru ca si cum ai pune poze cu vreo bunoaca si ai zice ca esti tu.