Ce vor face concret consultantii Bancii Mondiale pe care Dominic Fritz vrea sa-i angajeze pentru o strategie a primariei in privinta sistemului de incalzire in Timisoara. Proiectul se va baza pe planul gandit de conducerea Colterm pentru redresare, unde sunt platiti alti experti, avocati, sa-l sprijine

TIMISOARA. ‘Asistenta pentru incalzirea durabila si eficienta energetica pentru orasul Timisoara‘. Asa se numeste serviciul pe care Dominic Fritz intentioneaza sa-l cumpere de la Banca Mondiala. Nicidecum unul pentru redresarea concreta a Colterm, intrucat de aceasta se ocupa conducerea companiei, numita de edil, careia i-a fost acordat si sprijinul unei case de avocatura tocmita de primarie inca din primavara.

CITESTE SI: Iata primul tramvai nou care a pornit deja spre Timisoara. Turcii de la Bozankaya l-au scos pe poarta fabricii si in cateva zile va intra in teste in oras. Foto

Practic, cu Banca Mondiala va fi un contract de aproximativ 200.000 de euro prin care primarul asteapta de la specialistii institutiei financiare, prin structura Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, un proiect pentru „imbunatatirea capacitatii de planificare pentru dezvoltarea durabila a sistemului de termoficare si a eficientei energetice in cladirile de pe teritorul orasului”.

Pentru a iscali acest acord de consultanta, primarul Dominic Fritz va cere votul consilierilor locali in urmatoarea sedinta in plen.

Astfel, intr-un an si o luna, expertii vor avea de facut urmatoarele:

1. O evaluare rapida a caracteristicilor tehnice si operationale actuale ale: solutiilor de incalzire rezidentiala din Timisoara, factorilor de cost, tipului de combustibili folositi si aspectelor de mediu, in special emisiile de particule (PM) si dioxid de carbon (CO2), si sa ofere un nivel de referinta fata de care pot fi evaluate alternativele, dar si o evaluare a termoficarii, de la productie si distributie la profilul cererii.

2. Oferirea de sprijin la:
– identificarea stimulentelor si obstacolelor care rezulta din politica nationala si cadrul de reglementare pentru incalzirea rezidentiala;
– identificarea principalelor parti interesate (de exemplu, ministere, municipii, companii de utilitati, institutii financiare, sectorul privat si mediul academic);
– prognozarea cererii atat pentru sistemul de termoficare, cat si pentru energia electrica de la partile interesate cheie identificate.

3. O evaluare a alternativelor durabile de incalzire urbana. Aici, expertii trebuie sa propuna un set de optiuni tehnice concrete pe termen scurt si mediu pentru Primaria Timisoara pentru a obtine servicii de termoficare durabile bazate pe: combustibilii disponibili (de exemplu, gaze, geotermale, productie de energie din deseuri, etc.), pentru ca sistemul de termoficare sa satisfaca cererea reala, perspectivele reale pe piata energiei electrice.

4. O descriere detaliata a tehnologiilor adecvate si/sau a solutiilor alternative de incalzire a spatiului, concentrandu-se pe cele care ar imbunatati impactul asupra mediului, eficienta costurilor, dar, in acelasi timp, ar satisface cererea existenta si anticipata de sistemul de incalzire

5. O evaluare rapida a eficientei energetice in cladirile cu mai multe apartamente racordate la sistemul de termoficare centralizat si o colectare a datelor existente la primarie si Colterm sau valorile estimate privind consumul de energie si utilizatorii vulnerabili care au nevoie de asistenta, pentru a ajuta primaria sa dezvolte criterii pentru stabilirea prioritatilor intr-un program de eficienta energetica

6. O analiza financiara a proiectului luand in considerare investitiile prioritare in eficienta energetica in blocurile racordate la sistem

7. Dezvoltarea unui model (in format Microsoft Excel sau alt software usor de gestionat) pentru a efectua analiza financiara

8. Oferirea de recomandari cu privire la masurile care ar putea fi luate de primarie pentru a ajuta Colterm la:
– abordarea problemelor sale financiare
– imbunatatirea structurii institutionale pentru sistemul de incalzire
– dezvoltarea reformelor necesare pe baza celor mai bune practici in ceea ce priveste numirile de personal
– identificarea elementelor de guvernanta corporativa care trebuie aplicate in intreprinderile de stat.

9. Pe baza constatarilor de mai sus, expertii vor pregati un proiect de foaie de parcurs care prezinta masurile recomandate si un calendar pentru imbunatatirea calitatii si securitatii sistemului de termoficare al primariei

10. Sa elaboreze un proiect de plan strategic integrat sistem de incalzire + eficienta energetica, in care sa se regaseasca o analiza cost-beneficiu a investitiilor in anvelopari, necesitatile de finantare, o descriere a unui numar de scenarii propuse in baza altor experiente de acest fel, cu avantaje si dezavantaje.

Cele de mai sus se regasesc in documentatia ce insoteste proiectul de hotarare ce va fi supus aprobarii Consiliului Local Timisoara,  care poate fi consultat AICI.

Contractul de consultanta cu expertii Bancii Mondiale se va incheia direct, pe o durata de 13 luni, de la data intrarii in vigoare, iar valoarea acordului este de 890.832 lei.

In prezent sistemul de alimentare centralizata cu energie termica al Municipiului Timisoara deserveste un numar de 55.000 apartamente, precum si agenti economici si institutii publice.

In acest rastimp, la Colterm situatia este inca in aer. Au fost deja depuse 2 cereri de insolventa, concordatul preventiv, anuntat de Dominic Fritz ca un colac de salvare, a esuat, iar firma de avocatura angajata sa gaseasca solutii juridice pentru a se salva ce se mai poate n-a reusit sa inteleaga prea multe din planul de restructurare si redresare gandit de conducerea companiei de termoficare numita de primar.

Compania a contestat in instanta amenda de 21 de milioane de euro pentru necumpararea la timp a certificatelor de poluare, care insa nu o scuteste de plata ei. Iar in 30 iunie are inca o scadenta a datoriilor catre ANAF, de 25 de milioane de lei, datorii acumulate din ianuarie pana in iunie de catre Colterm care nu si-a platit darile.

La toate acestea se adauga alte 320 de milioane de lei, datoriile vechi ale companiei.

Cat priveste masuri concrete luate in ultima vreme, acestea sunt legate de desfiintarea a trei posturi de directori din 7, carora trebuie sa li asigure alte pozitii in companie, si un anunt cum ca in urmatoarele luni 160 de angajati vor fi dati afara, fara un calendar concret de concedieri.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sistemul de conducte cică este defect. Horticultură nu a fost în stare atitea luni sa îl repare și sa pompeze niște apa din Bega? Lipsa totala de interes și management la nivelul fiecărei companii ale Primariei

  2. De vreo 20 de ani tot vorbim despre Colterm si tot pompam bani aiurea fara nici o limita. Boala lunga saracia omului. Sa inchida odata gaura fara fund ! O sa mai pompam cateva sute de milioane si tot asa va fi ! Bani aruncati !

  3. Deci, după încă 13 luni, vor veni concluziile: e nevoie de:

    – investitii,
    – angajare de personal suplimentar pt. studii, cercetări,
    – taxă pe centralele individuale sau interzicerea dacă e posibil,
    – creșterea subvenției la gigacalorie pentru toti (bogați și săraci),
    – folosirea deseurilor europei drept combustibil la CET sud,

    Propun si cumpărarea unei aplicații pt. mobile (pt. câteva meleoane euro) cu care să putem vedea in timp real tevile sparte ale colterm.

    Cam asta ar fi.

  4. Cred că putini cititori nu știu ce sentimente am eu pentru acest șarlatan din Bündnis die Grünen Partei Deutschland care are total altă agendă decât cea pe care ne-o prezintă ori de cate ori apare si rânjește mințind cu un tupeu de care numai un psd-ist poate fi în stare !
    Când vorbești despre experți ai Băncii Mondiale de unde vrei sa cumperi un proiect de management pe durata a peste un an, a tot ce ține de producere, transport, eficientizarea agentului termic și a apei calde și ne spui că totul va costa 200 de mii euro, numai un usr-ist spălat pe creier nu poate să-și dea seama că totul este cusut cu ață albă !
    Cât câștigă într-un an un expert al Băncii Mondiale că să-ți facă ție un proiect care se întinde pe durata de un an și jumătate pentru 200 mii euro !!???
    Nu copii aici este vorba despre cu totul altceva, aici este vorba despre creerea unei baze legale pentru o investiție al unui client de-a lui Fritz pentru ridicarea unei instalații de incinerare a gunoaielor așa cum este in toată Austria și Germanica lui Hampelmann !!
    Până aici nu este nimic anormal !! Dar acest lucru trebuia făcut de către primărie cu bani din PNRR !!
    De ce ??? Pentru că gunoiul este cea mai sigură și bănoasă afacere din lume pe care o poate face cineva care are bani !!
    Încasezi din strângerea gunoaielor plus din vânzarea de agent termic, apă caldă și curent electric !!
    Cine a remarcat când a spus Fritz că ia în calcul și costuri politice omul știe despre ce vorbește, un privat va scumpi pretul pentru colectarea gunoaielor, căldură și apă caldă, dar Fritz va fi deja la Berlin !!🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    • vai cat rahat scrii:
      1. contractul e 13 luni, nu stiu cum ai ajuns tu la 1 an jumate.
      2. tu crezi ca banca mondiala e sereleu’ lu mama ta? intr-un proiect mare sunt mai multi oameni implicati. nici tu nici ma-ta ati fi in stare sa faceti proiectul nici pe 200.000 euro
      3. pnrr nu se aplica in cazul de fata.

  5. Mai zic o data, poate-poate citeste cineva cu putere de decizie: cautati pe internet despre Incineratorul Spittelau din Viena („Spittelau Incinerator”). Arde 250.000 tone de gunoi menajer pe an in interiorul orasului, nu face fum, nu face miros, produce caldura pentru 60.000 locuinte si energie electrica pentru 50.000 locuinte. Da, costa bani, daca Robu si Ciuhandu ar fi investit in loc sa sponsorizeze gaura neagra, era gata deja.

  6. Pampalaul asta de isi zice primar a atins demult limita de jos a penibilului. Omul nu e in stare de nimic, ma intreb cum de nu uita sa respire. USR-ul este un partid de incompetenti si hoti din pacate si ne-au inselat toate asteptarile. Daca ar fi avut o ultima urma de bun simt acest asa zis neamt, Fritz, si-ar fi dat demisia si ar fi recunoscut ca e incompetent. Dumnezeu nu bate cu parul!

  7. Normal e de ajuns sa citești doar titlul sa vezi de cine e comandat articolul PNL=PSD , nu au făcu nimic 30 ani din contră am platit cu vârf și îndesat prostia și hoția lor ,și acum i a lovit pe toți atenția și n gestionarea banilor publici. Articol de toată jena , ziar de toată jena ,de fapt e opinia PNL nu opinia Timișoara. PS Ma iertati ca am scris prostiile de mai sus, ca eu oricum nu am inteles nimic,dar asta mi-e jobul, trebuie sa scriu idiotenii si sa fac postari pentru USR ca aia ma platesc. Castig si eu o pita, nu onorabila, dar e ceva. Ma si verifica de cate ori va injur pe voi, pe PNL, pe PSd si cate ode ii ridic la Dominic Fritz si useristilor despre care trebuie sa spun ca sunt senzationali, unici, perfecti, zei, ce mai. Deci, inca o data, ma iertati, n-am nimic cu voi, dar am norma de postari, ca altfel ma dau astia de la USR afara. Va salut!

  8. Ce oda la USR , faptul că am spus că timp de 30 de ani au furat și distrus Colterm ,unde e oda . Și faptul că îmi modificați comentariul denotă că sunteți ziar de partit cu apucături de comuniști. PS Stiti ca trebuie sa va torn zoaie in cap pentru ca nu va plac sefii mei, pentru ca nu le ridicati osanale ca pressalert sau tion. Asta e, nu va suparati, imi fac si eu norma. Va salut!

  9. Jenant ziar. Domnul administrator mi-a sters postarea in care il „trimiteam” la origini pe acest imbecil numit @DeDiego, bau-bau, 😂😂😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣;@@ Ovi etc. Nu am folosit expresii mai jignitoare decat el. Mai sterge odata tovarase ADMINISTRATOR. Poti sa-mi interzici si accesul, macar nu-mi pierd vremea cu un ziar de doi bani.

    • Dar tu nu poți merge în pm și să nu mai înjuri lumea pe aici?

    • Dar tu nu poți merge în pm și să nu mai înjuri lumea pe aici?🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  10. „In prezent sistemul de alimentare centralizata cu energie termica al Municipiului Timisoara deserveste un numar de 55.000 apartamente”

    Fondul locativ al municipiului Timisoara a trecut de 170.000 de locuinte. Matematica e simpla, cei mai multi timisoreni platesc scump un serviciu de care nu beneficiaza.

    Colterm e cel mai mare furt din istoria moderna a Timisoarei. Acest furt se face cu concursul autoritatilor locale si centrale. Sute de milioane de lei dispar in fiecare an in aceasta gaura neagra. Sute de milioane de lei sunt luati din banii nostri. Investitii atat de necesare orasului si locuitorilor nu se fac pentru ca trebuie salvat Coltermul celor putini.

    Stiti de ce platim amenda de 21 de milioane de euro? Nu, nu e din cauza certificatelor verzi. O platim pentru ca Fritz stie ca intreaga situatie reprezinta un furt masiv si nu voia sa fie partas. Asta era atunci. Intre timp si-a schimbat pozitia. O schimbare care ne-a costat 21 de milioane de euro!

    Stiti de ce nu gasesc nicio solutie? Nu, nu e din cauza ca sunt prosti, ci din cauza faptului ca nu exista una. Ratiunea Coltermului de a exista nu mai exista. Nu e sustenabil! E un sistem mult prea mare, mult prea vechi pentru a putea fi sustenabil in conditiile existente, cu numarul beneficiarilor de azi.
    O problema in plus o reprezinta faptul ca nu exista alternativa pentru institutiile statului cuplate la acest sistem, chiar daca in cele 50.000 de locuinte s-ar instala centrale individuale.
    Un sistem doar pentru institutiile primariei/statului e o sarcina complexa de care nu vrea sa se apuce nimeni.

    Furtul va continua iar primarul a intrat hora, e partas si va arunca cu banii timisorenilor in tot felul de concordate si consilieri „mondiali” fara niciun rezultat. Coltermul e mort!

    Suntem condusi de nevertebrate. Nimeni nu are curajul sa recunoasca starea de fapt a lucrurilor. NIci macar primarul. Mizeaza pe faptul ca asta s-a intamplat si pana acum, asa ca vor continua sa ne fure si sa bage banii in cadavrul numit Colterm.

    Nimeni nu se sesizeaza, nicio autoritate, niciun ong.
    NImeni.
    Se inlatura oameni din Colterm, se aduc oameni, se muta oameni pe alte pozitii, se fac contracte, se desfac contracte, se fac licitatii, se anuleaza licitatii si tot asa.
    Banii dispar! DNA-ul nu mai apare!

    fmm primarie!

    • Stiti de ce platim amenda de 21 de milioane de euro?

      pentru ca robu si satra lui de hoti au amanat toate platile sa pice in cap noii administratii, impreuna cu celelalte datorii in valoare toatala de 320 milioane, si nu poti sa-mi zici ca au strans 320 milioane in restante in cateva luni de cat e friz primar.
      „dragut” ca te plangi de 21 milioane, dar de cele 299 nu zici nimic.
      daca arunci cu rahat in altii sigur te stropesti si tu.

      normal ca nu poti mirosi trandafirii daca ai nasul maro. P.S. Stiti eu sunt platit de USR sa fac aicia postari si sa zic nasoale. Castig si eu o pita. N-am nimic cu voi, stiu si ca nu numai robu e de vina cu coltermul si Donimic stia ca numarul certificatelor de cumparat se stabileste abia in luna ianuarie a fiecarui an pentru anul anterior, dar eu asta am ordin sa scriu peste tot ca robu e cretin. Nu ca n-ar fi, chiar este, dar trebuie sa zic ca Donimic e cel mai bun, mai frumos, mai iubit, samd. Nu va suparati pe mine, dar asta mi-e jobul. S-au rarit si sponsorii la usr si ma trezesc ca ma platesc tot mai prost spre deloc. Va salut

  11. Doamne ajuta sa fie într-un ceas bun !
    Este nevoie de ambiție, seriozitate , bunăvoința , cumpătare,răbdare,și perseverență !!! Și mai presus de toate credință în Dumnezeu că cei care conduc proiectele României vor fi capabili !!!

  12. De mai mult timp a aparut ideea de a folosii biogaz captat de la fosta groapa de gunoi, investitia pentru echiparea cu utilaje nu depaseste 2-3 milioana de euro.
    Distanta fata de CET nu cred ca e mai mare de 3 km.Lucrarea pt un constructor serios nu poate depasii 1 an.Utilajele exista,finantarea sigur v-a fii asigurata din fonduri europene.EXISTA INTERES?
    din cate stiu biogazul este suficient pentru 60-100 de ani.VERIFICATI

  13. Uite asa isi achita si Samuel Denimic datoriile fata de cei ce l-au „uns” primar la Timisoara evident din banii omizilor care l-au votat ! (spun „omizi” pt ca si ele au tot atata creier ! )

  14. Dati-ne banii ca vi-i „toc-io” (Tokio, in varianta RO)

  15. Oameni orbi si prosti, uitati-va ce s-a intamplat in tarile in care a “intervenit” banca mondiala, Argentina e un exemplu bun.