Cea mai cumplita perioada pentru alergicii la ambrozie. In Timisoara si in judet creste de la an la an numarul celor afectati

TIMISOARA. Sfarsitul verii si inceputul toamnei reprezinta cea mai provocatoare perioada pentru cei alergici la ambrozie. De la an la an, in Timis creste numarul celor care dezvolta o forma de alergie, iar cabinetele doctorilor de specialitate sunt luate cu asalt. Mai mult, sunt afectati tot mai multi copii.

CITESTE SI: Pe ultima suta de metri inainte de inaugurare. Se toarna asfaltul pe pasaje. Muncitorii mai au de lucru sub 5% la Centura Sud Timisoara. Foto

Medicii de la Spitalul Victor Babes din Timisoara vin cu o serie de sfaturi pentru alergici.

❗Datele statistice arată că peste 2,5 milioane de români sunt alergici la ambrozie. Aproximativ 1 din 5 persoane s-a sensibilizat la acest polen, iar pentru cei predispuși să dezvolte alergii, formele pot fi severe.
➡Simptomele apar la sfârșitul verii sau începutul toamnei. Polenul de ambrozie provoacă diverse forme de rinită sau conjunctivită, principalele simptome fiind nasul înfundat sau rinoreea, strănuturile în salve, pruritul și eritemul conjunctival. De asemenea, polenul poate declanșa crize moderat-severe de astm, precum și erupții cutanate.
În timpul sezonului de ambrozie, o singură plantă poate elibera un miliard de grăuncioare de polen în aer, care pot fi purtate de vânt până la 3 km pe uscat. Evitarea expunerii la polenul de ambrozie este aproape imposibilă, dar există modalități de a limita expunerea și de a reduce severitatea simptomelor.
În timpul sezonului de ambrozie, ar trebui să:
❌Urmăriți un calendar polinic.
❌Evitați să ieșiți în aer liber în orele de vârf ale zilelor călduroase.
❌Păstrați ferestrele închise.
❌Schimbați des hainele și spălați-vă pe față și mâini după ce ați fost afară.
❌Nu uscați rufele afară.
Evitarea expunerii nu este însă suficientă. Diagnosticul alergiei la ambrozie se face de obicei prin teste cutanate sau teste de sânge, care detectează prezența anticorpilor specifici pentru polenul de ambrozie. Odată confirmată alergia, tratamentul poate include:
✅Medicație: Antihistaminicele, corticosteroizii nazali sau decongestionantele pot fi prescrise pentru a ameliora simptomele.
✅Imunoterapia: Acest tratament pe termen lung presupune expunerea treptată a pacientului la alergeni în doze controlate, pentru a reduce sensibilitatea la polenul de ambrozie.
Pentru majoritatea persoanelor cu simptome frecvente, steroizii nazali sunt cel mai bun tratament. Dacă simptomele sunt mai ușoare, poate fi suficient un antihistaminic oral. La recomandarea medicului, începeți să luați medicamente cu 2 săptămâni înainte de începerea sezonului de înflorire a ambroziei.
👉Controlul ambroziei este esențial pentru reducerea incidenței alergiilor. Măsurile de prevenire includ identificarea și distrugerea plantelor de ambrozie înainte ca acestea să elibereze polen. Autoritățile locale trebuie să implementeze programe de eradicare a ambroziei„, transmite dr. Bianca Matiș – medic alergolog in cadrul Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Càt de simplu s-ar putea rezolva problema dacă primăriile/ autoritile locale si-ar intretine spatiile si nu l-ar lăsa parlog si pline de buruieni ! Aici e sursa, trebuie taiate in pernanența buruienile. Dar nu, sunt amendate doar pers fizice si fara sa se verifice dc ulterior amendarii au taiat buriana. Pe de alta parte, la sfaturi date de medici mai ales, niciunul nu spune ca in perioada asta alimentatia conteaza enorm: fără produse pe baza de faină (pt ca au gluten) si fara lactate ( pt ca intretin inflamatia in organism ). Ni se spune doar sa inchidem geamurile, sa nu uscam haine afara sa nu iesim afară si din astea.

    • Cum să spui oamenilor să nu mănânce bazat pe carbohidrați pentru că asta contravine ideologiei utopiei verzi promovate la ora actuală. Dacă ai spune că ar fi indicat să consume carne de vită pășunată ți-ar sări în cap ăștia spălați cu codoi pe creier. Eventual îți vor spune să mănânci făină de insecte că aia e eco.

  2. Lipsa de fermitate si chiar neglijenta in aplicarea legislatiei din domeniu de catre Autoritatile Administratiei Locale din zona Metropolitana Timisoara.Pur si simplu aceasta problema este neglijata sau tratata superficial de toate admministratiile locale.Preventiv nu se face aproape nimic.Verificati la medicii de familie si la medicii specialisti numarul persoanelor cu alergii si costurile cu tratamentul amplificati-l cu 40 la suta si ve-ti obtine numarul aproximativ si costurile cu persoanele bolnave de alergii.In privinta prevenirii acestei boli administratiile locale ar trebui amendate de Garda de Mediu si de catre cei de la sanatate.Legislatie exista dar mu este pusa in aplica decat sporadic.

  3. Stire mincinoasa. La Timisoara nu exista ambrozie pentru ca avem administratie usr