TIMISOARA. Din ‘Banatul gusturilor’ pastrate cu sfintenie din mosi stramosi razbate pana la noi o minunatie de reteta fara de care sarbatorile de Paste nu sunt sarbatori. Banatencele, gospodine desavarsite, spun ca daca e ceva ce nu are voie sa lipseasca de pe mesele imbelsugate, pe langa oua, pasca si cozonaci, acela e drobul de miel traditional, pregatit dupa reguli vechi si simple.
De la o generatie la alta, retetele de drob s-au mai diversificat, s-au imbogatit cu noi arome si s-au adaptat preferintelor si, in unele cazuri, nevoilor de dieta. Unele gospodine folosesc insa aceeasi reteta traditionala pentru drob.
Ingredientele principale sunt maruntaiele de miel, adica organele: ficat, plamani, inima si rinichi, verdeturi, oua si paine.
Cum se pregateste drobul de miel in Banat?
Gospodinele spun ca nu este deloc greu de preparat drobul de miel, insa e nevoie de o oarecare indemanare.
Asadar, banatencele obisnuiesc sa il faca astfel:
Se iau organele si se fierb (unele gospodine nu folosesc si rinichii). Se lasa apoi la racit, apoi se macina sau se maruntesc la robot. Se caleste ceapa. Se pune usturoi verde tocat sau cativa catei de usturoi, iar dupa aceea verdeturile si condimentele: o legatura de patrunjel verde, putin marar, piper, sare, putina paine inmuiata in apa calduta, ou crud. Unele gospodine mai pun si leustean, dar depinde de preferinte. Toate acestea se amesteca cu putin din grasimea in care a fost calita ceapa. Separat se fierb oua tari, care se aranjeaza in compozitie, la rand, pe mijlocul drobului.
Separat, pe o tava tapetata cu putin ulei, se intinde prapurul de la miel, dar nu inainte sa fie lasat in prealabil in apa calduta. Compozitia se inveleste cu prapurele de miel si apoi se da la cuptor, pana se rumeneste si capata o culoare auriu-maronie deasupra.
Este numai bun de pus pe masa de Paste, alaturi de pasca, oua rosii si cozonac. Se serveste musai cu ceapa verde si ridichi.
Pofta mare si Sarbatori Fericite!
Pareri
Ce mizerie de mancare
Ce porcărie, un amestec de chestie fara sens