Cea mai lunga zi din an: Afla ce superstitii si traditii sunt legate de solstitiul de vara!

Solstitiul de vara este considerat un eveniment astronomic important, care marcheaza inceputul verii si care a constituit, inca din antichitate,  prilej pentru ritualuri, vraji si diverse traditii , unele dintre ele supravietuind pana in zilele noastre.

Pe 21 iunie, la ora 13:51, este momentul solstitiului de vara, ce marcheaza inceputul verii astronomice. La aceasta data este cea mai lunga zi si cea mai scurta noapte a anului.

Solstitiul de vara este o vreme a purificarii prin apa si foc, un timp cand spiritele pamantului si cerului pasesc printre oameni. Se spune ca pot  fi gasite comori imbelsugate in aur, iar zanele si vrajitoarele sunt  mai prezente decat in orice alta perioada a anului. Peste campuri erau se poarta torte in scopul indepartarii bolilor din grane, iar vitele erau trecute prin foc pentru a se izgoni fapturi asemanatoare vampirilor.

Celtii considerau ca noul an incepea atunci cand dragonul „anului apus” era ucis si aparea un nou dragon, mai puternic. Acest festival plin de fast celebra incornorarea „Regelui Stejar” si „Apogeul Luminii”. Celtii numeau solstitiul si „Ziua miezului de vara”, celebrandu-l prin ospete care mai de care, jocuri si focuri de tabara in paduri.

In vechea Galie, solstitiul de vara era celebrat prin ofrande aduse zeitei Epona, care era portretizata printr-o femeie care calareste o iapa. De aceea, figura antica mai era cunoscuta si ca „zeita cailor”, simbolizand fertilitate si bogatie.

Talismanul norocos

Cu o zi inainte de solstitiu, doritorii pot lua o bijuterie de aur, pe care sa o puna intr-un vas termorezistent, pe care sa il umple cu ierburi aromate. In dimineata zilei solstitiului, se scoate bijuteria din vas si se trece prin flacara alba sau galbena a unei lumanari.
In acest mod, bijuteria este purificata cu elementul focului. Ierburile de ard cu flacara respectiva, pentru a-si raspandi mirosul. Bijuteria se lasa afara, sub soarele solstitiului. Seara, bijuteria se tine strans in mana, practicantul trebuind sa se concentreze asupra celei mai arzatoare dorinte, pe care sa o pronunte apoi cu glas tare, de trei ori.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.