TIMISOARA. Peste 700 de hectare de porumb modificat genetic se afla in judetul Timis. Este cea mai mare cultura de acest gen din Romania si necesita conditii speciale si mai multe autorizatii.
Viorel Solomie, consilier in cadrul Directiei Agricole Timis, a declarat ca doua societati din Gataia cultiva pe 779 de hectare porumb modificat genetic.
„Porumbul este tratat cu Monsanto Mono810 si are conditii speciale. Intre aceasta cultura de porumb trebuie lasat un spatiu de aproximativ 200 de metri pana la urmatoarea cultura de porumb conventional. In jurul parcelei cu porumb modificat genetic se cultiva benzi de porumb conventional pentru incrucisare. (…) Trebuie spus ca acest porumb modificat genetic este mai rezistent la diferite erbicide si daunatori, dar nu afecteaza in vreun fel pe cei care il consuma„, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro Viorel Solomie.
Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara, cercetator in cadrul Statiunii de la Lovrin a atras atentia ca porumbul este atacat de un daunator care sta la baza aflatoxinei si tocmai de aceea este bine sa fie modificat genetic, prin tratarea cu substante.
„Anul acesta este un atac formidabil al unui daunator care ataca porumbul. Este de-a dreptul alarmant ce se intampla. E un daunator care a stat la baza aflatoxinei de anul trecut pentru ca aflatoxina se afla in mucegaiul din cereale si furaje. La porumb, in urma atacului la stiuletele de porumb apare mucegaiul si o sa vedeti in toamna cand va fi nenorocire, dar nimeni nu sesizeaza, nimeni nu vrea sa vada. Noi facem cercetari la Lovrin de intensitate si frecventa. Sunt 3-4 larve intr-un stiulete de porumb, este incredibil. In mod sigur cultuile vor fi afectate de acest daunator. Atacul daunatorului nu poate fi eradicat, decat prin organisme modificate genetic. Este un vierme specific pentru porumb si langa el a mai aparut un vierme specific Cruciferelor, celor din familia verzei si a legumelor. Sunt viermi care merg la 4-5 cm de culoare alba„, a declarat Valeriu Tabara, pentru www.opiniatimisoarei.ro
Valeriu Tabara mai spune ca nu poate estima cat la suta din culturile de porumb din acest an vor fi afectate de acest daunator, deoarece abia de acum inainte poate aparea mucegaiul si efectele secundare.
Plantele modificate genetic si sanatatea, intre folclor si dovezi stiintifice!
Intrebat daca organismele modificate genetic afecteaza in vreun fel sanatatea celor care le consuma, Valeriu Tabara a spus ca acestea „sunt povesti„.
„Sunt povesti de a speria. Avem dreptul de a manca soia modificata generic, dar nu avem dreptul de a o cultiva, este o anomalie, apoi avem dreptul sa folosim cantitati mari de pesticide, dar discutam despre mediu, dar nu avem dreptul sa folosim rezistenta naturala la unele boli si daunatori„, a mai precizat Tabara.
Anul acesta, in judetul Timis sunt cultivate 187.000 de hectare de porumb conventional.
Guvernul Romaniei a aprobat o lege care permite cultivarea plantelor modificate genetic inclusiv in ariile protejate de interes comunitar, sit Natura 2000.
Reteaua Natura 2000 este o retea europeana de zone naturale protejate care cuprinde un esantion reprezentativ de specii salbatice si habitate naturale de interes comunitar. A fost constituita nu doar pentru protejarea naturii, ci si pentru mentinerea acestor bogatii naturale pe termen lung, pentru a asigura resursele necesare dezvoltarii socio-economice.
Pareri
Viermii sunt tot marca Monsato. Apar doar in zonele in care monsato vrea sa introduca plante modificate genetic.
De cand mananc legume modificate generic mi-a crescut o ureche pe urechea dreapta.
Sa nu-ti creasca doua lindice doamne fereste!
Valeriu Tabara e pe statul de plata al Monsanto. Altfel nu inteleg cum accepta toate prostiile lor asa de usor. Ministerul Agriculturi in sine e un departament al Monsanto. Cred ca cel mai ieftin.
Observatie uluitoare, repeta in ce perioade a fost si ministrul agriculturii!
De fapt se cheama ameliorari genetice. Plantele sunt ameliorate genetic pentru a nu mai fi nevoie de atatea ierbicide, pesticide, sa fie mai rezistente la seceta etc. Care ar fi problema?
In timp ce Ungaria elimina toate culturile de plante modificate genetic, noi, Timisul incurajam Monsanto sa-si extinda teritoriul in tara noastra.
Ca de obicei, cand toti fug de ceva noi ne credem smecheri si zicem ca e bine sa ai plante modificate genetic.
Scarba.
Nici nu e de mirare, pt ca cercetätorul Arpad Pusztay a demonstrat inca din 1988 ca consumul de plante modificate genetic produce modificari semnificative. Pe destule site-uri engleze se gasesc destule informatii in acest sens. Pacat, ca tot mai e lasat Monsanto s-a distruga agronomia in Romania. Oare cind se va afla ce contracte a incheiat Ceausescu prin anii ’70 tot cu Monsanto pt Porum, floarea soarelui, soja si cartofi… toate plante modificate genetic intre timp…
Cristi multam de observatie, dar sa scrii prietenilor ca la unguri, ungurii au ramas paure! Cum acolo se poate, la noi nu? Citeste mai sus, Tabara a fost ministrul nostru, cu ce se ocupa acum?
La ce ajuta?La reducerea numarului de locuitori ai Terrei.Daunatoare?Cum sa dauneze modificarile genetice sanatatii?Of,ce usor suntem dusi de nas.
Va recomand filmul documentar „Le monde selon Monsanto” produs de Marie-Monique Robin din anul 2008.