Cea mai mica Biblie din lume, ce poate fi citita doar cu un microscop special, printre valoroasele carti sfinte ale unui colectionar din Timisoara. Povestea unei pasiuni care s-ar putea transforma intr-un muzeu in viitoarea Capitala Culturala a Europei. Video

TIMISOARA. Pasionat de sfanta scriptura, un pastor timisorean a adunat in ani de zile peste 1000 de biblii, intr-o colectie impresionanta. Intre acestea se gaseste si cea mai mica din lume.

Nano Biblia are dimensiunile de 4 pe 4 milimetri si o grosime de 0,4 milimetri si a fost realizata de un grup de specialisti in IT de la Universitatea din Haifa. Vorbim de un cip, din siliciu placat cu aur, transformat intr-un pandantiv, ce poate fi purtat oriunde. Este singura din Romania de acest fel si a fost cumparata din Israel. Pentru a putea fi citita, este necesar un microscop care mareste textul de 1000 de ori.

Daca urmariti cu atentie exemplarul acesta, vedeti ca este asezat intre 2 simboluri foarte importante. Chivotul Menorah, simbolul poporului evreu, si pestele, ca simbol al crestinismului. La Societatea Biblica de la Ierusalim am avut curiozitatea sa citesc prima data din cea mai mica Biblie, si am citit Matei capitolul 1, unde este genealogia Domnului Isus Hristos„, povesteste Ionel Tutac, colectionar de biblii.

Pastorul timisorean a inceput sa colectioneze exemplare din Cartea Sfanta in urma cu aproape 20 de ani, iar primele carti au fost o copie a primei Biblii tiparite in Romania cu caractere latine din 1874 si o copie a celei mai mici Biblii din lume. De atunci, colectia a crescut, iar acum Ionel Tutac are o multime de exemplare rare.

Cel mai vechi dintre ele este un manuscris din perioada 1240-1250, este un manuscris valoros pentru ca in intreaga lume sunt doar 25 de manuscrise de felul acesta„, explica pastorul.

Colectia mai cuprinde cateva scripturi din secolele XV – XVI, in latina, engleza sau germana, dar si un evangheliar vechi de 300 de ani. Biblia, spune pastorul timisean, arata in trecut starea sociala si materiala a unei familii. De altfel, bibliile se transmiteau din generatie in generatie.

Un exemplar special este Evangheliarul lui Gavriil Callimachi, tiparit in perioada 1761-1762. Ceea ce este impresionant la acest Evangheliar este faptul ca este cu imagini si foarte multe elemente grafice. La ora actuala, dupa informatiile pe care le am, exista doar 2 astfel de exemplare in spatiul romanesc„, spune Ionel Tutac.

In colectia pastorului timisorean si-au facut loc si cateva carti inedite: Biblia soferilor de tir, oBbiblie a soldatilor, celebra Biblie-breloc ce i-a apartinut evanghelistului Billy Graham si multe altele ce pot fi citite doar cu lupa.

De-a lungul timpului, colectia a mai fost prezentata in expozitii temporare, dar pastorul Ionel Tutac ar vrea sa deschida un muzeu permanent al Bibliei in care vizitatorii ar putea calatori prin istoria cartii de capatai a crestinatatii, de la inceputuri si pana azi.

VIDEO: George Stefanita

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.