TIMISOARA. Volume de o valoare inestimabila aduse din toate colturile lumii vor putea fi vazute in urmatoarele 3 saptamani in Bastionul Theresia, la Timisoara.
Biblii tiparite in urma cu mai bine de o jumatate de mileniu, de marimi diferite si in mai multe limbi, pot fi admirate intr-o expozitie inedita la Muzeul Banatului, care reuneste peste 500 de volume, toate din colectia pastorului Ionel Tutac.
Printre ele si cea mai mica Biblie din lume.
Cel mai vechi exponat prezentat la Timisoara este o pagina dintr-o Biblie tiparita in anul 1475, care este scrisa in limba latina.
„Daca ar fi sa va spun despre exponatele pe care oamenii pot sa le vada. Pot sa vada o pagina dintr-o Biblie tiparita in anul 1475, este cea de-a doua Biblie care a fost tiparita, este in limba latina. Au ocazia sa vada biblii din secolul al XVII-lea, din secolul al XVIII-lea, au ocazia sa vada cea mai mica Biblie din lume, care este sub forma unui microfilm, biblii miniaturale si, de asemenea, au ocazia sa vada si diferite tablouri cu diferiti oamneni care pe parcursul anilor au fost folositi de Dumnezeu in procesul acesta de traducere si tiparire a Sfintelor Scripturi. De asemenea pot sa spun ca cei care vin aici au ocazia sa vada si cateva exemplare speciale in limba romana. Din colectia pe care eu o am cateva zeci de Biblii sunt in limba romana, dar fiecare din ele editie foarte diferita. Au ocazia sa vada una din Bibliile vechi, Biblia Mitropolitului Andrei Saguna, care este in colectia mea, au ocazia sa vada Biblia de la 1874, exemplare ale Bibliei de la inceputul secolului al XX-lea. Au ocazia sa vada doua biblii pe care pastorul Petre Popovici, un timisorean care acum are peste 100 de ani mi le-a daruit. Au ocazia sa vada Biblia primului roman care a mers sa predice Evanghelia in Banatul sarbesc, Constantin Balgradean, si de asemenea au ocazia sa vada doua biblii mici care au apartinut renumitului evanghelist Billy Grem, cea mai admirata personalitate a secolului 20, biblii care au fost daruite in anul 1985 unui pastor baptist, pastorului Mihai Rusanu. Si aceste biblii au intrat prin bunavointa lui in colectia mea„, a declarat organizatorul Ionel Tutac.
Cea mai mica Biblie din lume, la Timisoara
Printre exponate se afla si cea mai mica Biblie din lume, care este sub forma unui microfilm, iar o ‘sora geamana’ a acesteia a ajuns pe… luna, intr-o misiune spatiala. Poate fi citita doar cu ajutorul microscopului.
VIDEO: Geroge Stefanita
Planul organizatorului Muzeului Bibliei este insa unul mult mai ambitios.
„Nu am putut sa le aduc toate. Desigur ca acasa au ramas cateva exemplare deosebite. Una dintre ele este un Noul Testament in limba greaca din anul 1592, in conditii nu tocmai bune, dar atat am putut aduce de data aceasta. Intentionez sa colectionez mai departe, si sper ca atunci cand voi ajunge la 1000 de exsemplare, ceea ce nu este atat de dificil in zilele noastre, sa pot face un pas mai departe in vederea organizarii unui muzeu permanent la Timisoara…Sper sa fie una dintre cele mai frumoase expozitii de anul acesta de la Timisoara si nadajduiesc tare mult prin expozitia pe care o organizez sa pot contribui si eu la promovarea Sfintelor Scripturi in perioada contemporana si in acelasi tinmp sa pot contribui si la promovarea orasului nostru ca si Capitala Culturala Europeana„, a completat Ionel Tutac.
La deschiderea expozitiei au participat primarul Nicolae Robu, presedintele Consiliului Judetean, Calin Dobra si Mitropolitul Banatului Ioan Selejan.
„Eu zic ca Biblia a avut si ea un rol important in realizarea unitatii noastre nationale asa ca as putea
spune ca la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, acea zi mai intai s-a inceput cu rugaciune, cu sfanta
liturghie, cu citire din aceasta sfanta carte si apoi au urmat celelalte ale vietii cotidiene… Si noi din partea Mitropoliei am oferit pentru acest moment biblii de la 1688 si asa mai departe si ceea ce este interesant aici e ca sunt biblii si de pe alte continente si din alte limbi. Sunt peste 500 de biblii si in anumite graiuri africane, pentru ca Biblia este tradusa astazi cam cate 2000 de graiuri de pe pamant si nadajduim asa cum Biblia i-a unit pe romani, int-o zi, cuvantul lui Dumnezeu, Biblia, sa ne uneasca pe toti cei care traim pe aceasta minunata planeta albastra sa traim in duhul pacii, al iubirii, al Cuvantului lui Dumnezeu, intr-un cuvant a Bibliei„, a declarat Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan.
Muzeul Bibliei este deschis pana in 25 aprilie, iar pe langa volumele expuse, timisorenii pot participa si la discutii legate de cartea sfanta, pot vedea o expozitie de caricatura ce are la baza pagini din Cartea Cartilor sau concerte de muzica crestina.