TIMISOARA. Primii pasi au fost facuti pentru realizarea pasajului pe sub noua linii de cale ferata, in zona Solventul, a unui sens giratoriu si apoi construirea unui pod peste Bega.
Primarul Nicolae Robu a declarat, vineri, ca a avut o intalnire cu reprezentantii legali ai proprietarului fostei fabrici Solventul din Timisoara, iar acestia l-au asigurat ca vor incepe demersurile pentru dezmembrarea si cedarea terenului necesar catre Primaria Timisoara pentru realizarea acestui proiect indraznet.
„Am avut o intalnire cu reprezentantii proprietarului domenului Solventul. Ne-am inteles asupra variantei de realizare a pasajului Solventul, un sens giratoriu care sa produca racordarea la strada Garii, respectiv spre viitorul pod peste Bega. Ne-am inteles ca o parte din proiect ar trebui sa ocupe terenul de la Solventul. Va fi un drum cu 4 benzi spre viitorul pod spre Bega plus linii de tramvai. Se va face dezmembrarea si cedarea catre municipiul Timisoara astfel incat in urma aprobarii donatiei sa putem avansa cu proiectul pasaj, resepctiv pod peste Bega. Pasajul va fi unul dintre cele mai importante pe care le-a avut Timisoara in istoria sa pentru ca impactul va fi de maxima substantialitate. O multime de masini nu vor mai aglomera zona centrala a orasului. Multimea de masini va traversa din nord in sud si invers prin zona Solventul. Prin pasaj vor fi duse si liniile de tramvai ceea ce inseamna ca vom avea si o extindere a caii ferate pentru tramvaie„, a declarat Nicolae Robu.
Practic Calea Bogdanestilor va fi prelungita pe sub calea ferata cu 4 benzi carosabile plus liniile de tramvai.
Nicolae Robu spune ca cei de la Solventul vor dona Primariei Timisoara intre un hectar si jumatate si doua hectare pentru acest proiect
„Avem studiul de fezabilitate aproape gata, insa nu putem sa il receptionam pentru ca nu avem inca tot terenul pentru extinderea Caii Bogdanestilor, pasaj si sensul giratoriu. Deindata ce vom aproba in Consiliul Local, studiul de fezabilitate, vom da drumul la etapa a doua si anume elaborarea proiectului tehnic cu detalii de executie, apoi vom organiza licitatie. Incercam sa accesam fonduri europene. Daca nu vom reusi, vom merge pe bugetul local si la nevoie, in anii urmatori, vom lua credit bancar pentru ca Timisoara trebuie sa se dezvolte„, a declarat Nicolae Robu.
CITESTE SI: Atentie! Numar NOU de telefon la Dispeceratul Aquatim
Edilul a spus ca dezmembrarea si donarea terenului de la Solventul se va face in cel mult o luna si jumatate.
Pasajul ar urma sa aiba in total patru benzi de circulatie, acestea putand fi largite la trei benzi pe sens, plus liniile de tramvai.
Linia de tramvai urmeaza sa ajunga pe str. Garii, pana in dreptul Garii de Nord, unde se va racorda la liniile 1, 2 si 8. Proiectul este la faza de finalizare a studiului de fezabilitate, iar cererea de finantare este pregatita pentru fondurile europene 2014 – 2020. Estimarea este ca execuția acestui pasaj pe sub calea ferata va incepe cel tarziu in 2018.
Pareri
Ar fi cel mai reușit proiect pe care l-ar face Timișoara condusă de Nicolae Robu.
Apropo Ciuhandu face blocuri rezidențiale în locul fabricei Kandia „BUN PRIMAR A FOST”
Ne bucuram de ceea ce ziceti ca ve-ti face !
Si in continuare catre Sagului ce face? Aglomereaza strada Resita si giratoriul, vai de mama noastra. Trebuia gasita o solutie ca sa rezolve tranzitul pina catre iesirea din oras. Nu spun ca nu e binevenit traseu respectiv, dar sa se gindeasca si la va urma dupa marirea traficului in zona respectiva.
Cu ce aglomereaza Calea Sagului? Tot masinile alea vor fi doar ca nu mai trec prin centru si Circumvalatiunii.
Daca tot face pasaj pe sub liniile de cale ferata, DE CE nu-l continua pe sub Bega, costurile suplimentare fata de un nou pod ar fi chiar atat de mari? Un tunel casetat ca cel de sub Bosfor ar rezolva elegant problema.
:)))
Geta ,tu esti sanatoasa?
@ un cetatean: Am sa-ti dau un mic exemplu care ar trebui sa te puna cata pe ganduri, bineinteles daca esti dotat hardware & software pentru asa ceva: TOATE cladirile din centrul Timisoarei de pe partea dreapta cum stai cu fata la Catedrala, au fost ridicate in intervalul a 2-3 ani, concomitent, intre 1910-1913. Cladiri realizate pe structura de rezistenta din caramida, cu pereti de 60cm grosime. Ai concepe asa ceva azi, la un secol distanta? Vad ca te sperie un tunel de 50m lungime la 10 m adancime.
Chiar o prostie. De ce ai face asa ceva? Chiar nu exista nimeni care sa gandeasca economic aceste proiecte? O investitie uriasa cu benefici modice. Primaria trebuie sa gaseasca solutii de evolutie a orasului. Momenta Robu a blocat tot orasul aproape la toate nivelele. Trasport praf, toate strazile sunt blocate. Firmele mici toate sau inchis, le-a marit chiria de 10 ori iar acuma stau sa se prabuseasca.
Salutare
Cred ca subpasajul de la Solventul este o ideea foarte buna, continuata cu un pod peste bega, care va face legatura cu
B-dul Dambovita si de aici se poate iesi din oras pe 2 variante: 1- pe B-dul Dimbovita spre Sagului
2- se poate chiar si spre Freidorf si apoi spre Sagului dupa Mercedes ,aceasta varianta pare mai lunga dar cred eu ca este mai libera.
Va doresc succes in realizarea acestui proiect.